Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Starten doe
je zo!
         

Nieuwsoverzicht: steeds minder eenmanszaken opgedoekt

04 augustus 2017

De Nederlandse ondernemer staat er goed voor. Dat blijkt uit meerdere berichten deze week van onder andere het Centraal Bureau voor de Statistiek, ABN Amro en DFT. Er zijn minder faillissementen, minder ondernemers in de bijstand en meer snelgroeiende bedrijven.

CBS: steeds meer snelgroeiende ondernemingen

Het Centraal Bureau voor de Statistiek concludeert dat het aantal bedrijven dat snel groeit, steeds verder toeneemt. Vooral in de sectoren bouw en horeca groeien ondernemingen snel: daar nam het aantal werknemers in 2016 snel toe.

Overname
Een bedrijf is volgens het CBS ‘snelgroeiend’ als het aantal werknemers in drie opvolgende jaren met gemiddeld 10% toeneemt. Bij een op de zes van de snelgroeiende ondernemingen kwam dit door een overname.

Bouw en horeca vooral snelgroeiend
In de bouw waren er in 2016 385 snelgroeiende bedrijven, dat is de helft meer dan het jaar daarvoor. In de horeca waren er in 2016 945 snelgroeiende bedrijven, dat is een kwart meer dan het jaar daarvoor. Vooral restaurants en logiesverstrekkers behoren tot die snelle groeiers. In de informatie- en communicatiebranche nam ook het aantal medewerkers vlug toe, met name in de IT-dienstverlening zoals softwareontwikkelaars.

Lees hier het hele bericht.

Minder faillissementen onder eenmanszaken

ABN Amro meldt dat er steeds minder faillissementen zijn. Dat komt onder andere door dat er steeds meer eenmanszaken zijn die het goed doen. ABN Amro concludeert dit naar aanleiding van een onderzoek door het economisch bureau van de bank. Dat publiceerde DFT (De Financiële Telegraaf) afgelopen week.

Daling in het aantal faillissementen in bouw, industrie en detailhandel
Van de duizend bedrijven gaan er gemiddeld 2,8 failliet. In 2013 lag dit aantal nog op 7 bedrijven en in 2007, ten tijde van de crisis, op 5,8. Met name in de bouw, industrie en detailhandel daalt het aantal faillissementen.

Lees hier het hele bericht.

Minder ondernemers in de bijstand

Overigens meldde DFT vorige week ook dat het aantal ondernemers in de bijstand is gedaald. In het vorige kwartaal steeg dit aantal onverwachts, echter nu ligt het aantal weer op basisniveau.

Dit wordt gemeten volgens de zogenoemde ‘IMK-index’ van het Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf. De index werd in 2008 na de crisis gesteld op 100. In maart 2010 haalde de index maar liefst 272. Vorig kwartaal lag de index op 80, de laatst gemeten index is 61. Dat is ruim onder het niveau van vóór de crisis.

Bbz-regeling
De index meet het aantal ondernemers dat een krediet of uitkering aanvraagt bij zijn of haar gemeente, de zogenaamde Bbz-regeling die in 300 gemeentes geldt. Met dit ‘Besluit bijstandverlening zelfstandigen’ kunnen ondernemers dankzij de regeling doorgaan met ondernemen ondanks dat zij er financieel slecht voor staan.

Lees hier het hele bericht.

agenda

Data ophalen ...

Blog

Zo geef je een vliegende start aan jouw onderneming: drie tips!


Hoe lang gaat mijn Fitbit bandje mee?


Lees meer

Nieuws

Extra coronasteun van 35 miljoen voor startende ondernemers

Het kabinet komt alsnog met een steunregeling voor startende ondernemers die het afgelopen halfjaar last hebben gehad van de beperkende coronamaatregelen, maar niet in aanmerking kwamen voor de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). Voor de regeling is 35 miljoen beschikbaar.

Vele zzp’ers leggen geen geld opzij voor oudedagsreserve

Slechts een derde (34%) van de zzp’ers maakt gebruik van de fiscale oudedagsreserve (FOR). Van deze groep zet ruim een kwart (28%) het bedrag dat in de boekhouding wordt gereserveerd niet daadwerkelijk apart. En nog eens een kwart (25%) zet het slechts ten dele opzij. Zzp'ers kunnen hierdoor financieel in problemen komen, zegt directeur Sjaak Zonneveld van BrightPensioen.

Lees meer