Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Starten doe
je zo!
         

Nieuwsoverzicht: ondernemer heeft meer vertrouwen

23 februari 2018

Deze week bleek uit onderzoek van het CBS dat de Nederlandse ondernemer niet eerder zo positief was. Ondernemers zijn voornamelijk positief over de toegenomen werkgelegenheid - al is de keerzijde daarvan een tekort aan arbeidskrachten. Ook bleek dat het aantal flexibele krachten, waaronder zelfstandigen, harder toeneemt dan het aantal vaste krachten. Lees meer in dit nieuwsoverzicht!

CBS: ondernemersvertrouwen hoger dan ooit

Het ondernemersvertrouwen is op recordhoogte. Dat blijkt uit onderzoek van het CBS. Het vertrouwen van ondernemers in het niet-financiële bedrijfsleven komt uit op 18,1. Dat is de hoogste waarde sinds start van de metingen in 2008.

Ondernemers zijn bijvoorbeeld positief over de werkgelegenheid. Toch ervaart een deel ook daarin belemmeringen, zoals een tekort aan arbeidskrachten. Aan het einde van 2017 publiceerde het CBS ook al een onderzoek over het ondernemersvertrouwen. In het laatste kwartaal van vorig jaar lag dat op 13,4.

In alle branches is het ondernemersvertrouwen positief, maar de stemming is het meest positief onder bouwbedrijven, gevolgd door groothandelaren en ondernemers in de zakelijke dienstverlening.

Lees hier meer.

Groei aantal vaste werknemers én flexibele krachten

Ook kwam het CBS met nieuwe cijfers omtrent flexwerkers. In het laatste kwartaal van 2017 zijn er meer flexwerkers bijgekomen. Daaronder vallen ook zelfstandigen zonder personeel.

Zowel het aantal vaste werknemers als flexibele werknemers zoals zelfstandigen nam toe. Het aantal vaste werknemers nam toe met 2,2% tot zo’n 5,3 miljoen. Het aantal flexibele krachten nam met 2,5% toe tot in totaal 3 miljoen. Daarvan zijn 1,1 miljoen zelfstandig ondernemer zonder personeel. Het absolute aantal zelfstandigen nam toe met 9.000. Het totaal aantal zzp'ers in de dienstverlening nam toe met 20.000 – maar het aantal zzp’ers dat producten verkoopt, nam juist af met 11.000. Daardoor blijft er een aantal van 9.000 zzp’ers over.

De overgrote meerderheid van de toename in flexibele werknemers bestond uit jongeren van 15 tot 25 jaar. Dat zijn vaak oproepkrachten in het onderwijs.

Lees hier meer.

Zelfstandig ondernemer gebruikt Excel of Word voor facturatie

Uit onderzoek van Appwiki blijkt dat veel zzp’ers facturen opmaken in Word of Excel en dus geen gebruik maken van facturatiesoftware. De organisatie deed onderzoek onder 162 ondernemers en concludeert daaruit dat het merendeel van hen (zo’n 60%) hun facturen in Word of Excel opmaakt. Een derde van de zzp’ers geeft aan facturatiesoftware te gebruiken, tegenover zo’n twee derde van de MKB’ers.

Lees hier meer.

agenda

Data ophalen ...

Nieuws

Btw-vrijstelling? Bekijk vóór 2 december of de kleineondernemersregeling iets voor jou is

Wil je per 1 januari 2024 deelnemen aan de kleineondernemersregeling (KOR)? Dan is het goed om nu een afweging te maken, want aanmelden voor het nieuwe jaar kan tot 2 december 2023.

Moneybird, het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers

Uit onderzoek van ZZP Expert Martijn Pennekamp is gebleken dat Moneybird momenteel het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers is.

Lees meer