Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Starten doe
je zo!
         

Nieuwsoverzicht: wijziging voor ondernemers en groei aantal bedrijven

13 oktober 2017

Het regeerakkoord van het nieuwe kabinet, Rutte III, werd deze week gepresenteerd. Het nieuwe kabinet heeft veel wijzigingen voor (zelfstandig) ondernemers in petto. In dit weekoverzicht lees je het nieuws voor ondernemers.

Groei aantal ondernemers

Het aantal ondernemingen lag in het derde kwartaal van dit jaar 6% hoger dan hetzelfde kwartaal een jaar geleden. Dat blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel.

In het derde kwartaal startten er bijna 44.000 bedrijven. Het aantal zelfstandig ondernemers steeg ook in vergelijking met vorig jaar: met maar liefst 9%. Dat betekent dat er in Nederland momenteel ruim 1,8 miljoen ondernemingen actief zijn. Het aantal faillissementen daalde tot en met september van dit jaar ook met 20%.

In de bouw kwamen er de meeste ondernemingen bij: in die sector startten bijna 15.000 bedrijven in de eerste negen maanden van dit jaar.

Bron: Kamer van Koophandel.

Onzekerheid zzp'ers blijft

Nu de wet DBA wordt afgeschaft en de nieuwe ‘opdrachtgeversverklaring’ de modelovereenkomsten vervangt, vragen veel ondernemers en opdrachtgevers zich af: hoe nu verder? De Financiële Telegraaf meldt dat veel zzp-organisaties niet tevreden zijn met de maatregelen.

Oprichter van dit platform, Martijn Pennekamp, werd voor het artikel ook geïnterviewd. “Er is veel gedoe om geweest, maar dat betekent niet dat de onrust onder opdrachtgevers en zzp'ers nu weg is. Dat wordt nu alleen maar verplaatst”, zegt hij in het artikel.

Lees hier het artikel.

Minimum tarief voor zzp'ers

Ook werd bekend dat het kabinet een minimum uurtarief wil instellen voor zzp'ers: pas als je minimaal € 15 tot € 18 per uur verdient, word je als zelfstandige gezien. Hanteer je een lager uurtarief, dan wordt de opdrachtgever verplicht om werknemerspremies af te dragen. Ook wordt payrolling minder aantrekkelijk gemaakt. Payrollers moeten namelijk hetzelfde gaan verdienen als werknemers die direct in dienst zijn van het bedrijf.

Lees hier het artikel.

Gevolgen regeerakkoord

Wil je nog eens nalezen wat er allemaal voor je verandert met de komst van het nieuwe kabinet? In dit artikel vertellen we je wat de gevolgen zijn voor zzp'ers.

agenda

Data ophalen ...

Blog

Je uren bijhouden doe je zo: 4 onmisbare tips voor je urenregistratie als ondernemer


Met onderstaande tips kom je als startende ondernemer minder snel financieel in de knoop


Lees meer

Nieuws

Btw-vrijstelling? Bekijk vóór 2 december of de kleineondernemersregeling iets voor jou is

Wil je per 1 januari 2024 deelnemen aan de kleineondernemersregeling (KOR)? Dan is het goed om nu een afweging te maken, want aanmelden voor het nieuwe jaar kan tot 2 december 2023.

Moneybird, het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers

Uit onderzoek van ZZP Expert Martijn Pennekamp is gebleken dat Moneybird momenteel het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers is.

Lees meer