Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Starten doe
je zo!
         

Nieuwsoverzicht: Nederlandse werknemer wil zelfstandig ondernemer zijn

14 april 2017

Deze week in het nieuws: meer dan 250 ondernemers hebben sinds eind 2016 een hypotheek met NHG aangevraagd en door het wachten op een nieuw kabinet is er nog geen oplossing voor de wet DBA in zicht. Ook vindt minister Dijsselbloem dat de financiële sector zelf verantwoordelijk is voor de bescherming van kleinzakelijke ondernemers. Bovendien blijkt uit onderzoek dat Nederlandse werknemers graag als freelancer aan de slag willen. Lees meer in dit overzicht.

Ruim 250 ondernemers vroegen dit jaar hypotheek met NHG aan

Zo’n 250 zzp’ers hebben sinds eind 2016 een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) aangevraagd. Dat meldt de Telegraaf.

Sinds eind vorig jaar is het voor zzp’ers al na één jaar zelfstandig ondernemerschap mogelijk om een hypotheek met NHG te krijgen. Met NHG heb je als koper een vangnet als je je hypotheek niet meer kunt betalen. De garantie geldt onder bepaalde voorwaarden, waaronder een maximale koopsom van € 245.000. Ook moet je als zzp’er een inkomensverklaring ontvangen en een akkoord van de bank krijgen.

Lees hier het hele nieuwsbericht.

Ondernemer moet geduld hebben

Nu het nieuwe kabinet nog niet gevormd is, worden er ook nog geen beslissingen genomen. En dus komt ook een oplossing voor de wet DBA nog even in de wachtrij te staan. Begin juni staat er een debat gepland over de wet DBA. Maar het is te verwachten dat er niet zomaar een oplossing gevonden is – en het dus alsnog wachten op een nieuw kabinet wordt. Dat meldt BNR Nieuwsradio.

Lees hier het hele nieuwsbericht.

“Financiële sector moet bescherming kleine ondernemers zelf regelen”

Zelfregulering moet de oplossing zijn voor het beschermen van zzp’ers en mkb’ers tegen financiële instellingen. Dat stelt minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem in een brief die hij afgelopen dinsdag aan de Tweede Kamer schreef. Dat meldt het Financieele Dagblad.

Uit reacties uit zowel de financiële sector als van belangenbehartigers van mkb’ers blijkt dat kleinzakelijke klanten hetzelfde door financiële dienstverleners worden behandeld als grootzakelijke partijen Dit leidt tot grote problemen bij kleinere ondernemers.

De NVB, de Nederlandse Vereniging van Banken, is bezig met het ontwikkelen van een gedragscode ten aanzien van kleinzakelijke klanten. Hierdoor zou onder andere de positie van kredietnemers worden verbeterd. Ook zouden kredietgevers duidelijker moeten zijn over risico’s en mogelijke kosten. Daarnaast zou de mogelijkheid van aanbieders tot het eenzijdig wijzigen van voorwaarden moeten worden beperkt.  

Lees hier het hele nieuwsbericht.

Nederlandse werknemer wil werken als freelancer

Uit onderzoek blijkt dat een derde van de Nederlandse werknemers actief overweegt als freelancer of zzp'er aan de slag te gaan. Dat meldde ikwordzzper.nl deze week. Het onderzoek werd gedaan onder ruim 10.000 Europese, waarvan 1.300 Nederlandse, werknemers.

Lees hier het hele nieuwsbericht.

Blog

Zo geef je een vliegende start aan jouw onderneming: drie tips!


Hoe lang gaat mijn Fitbit bandje mee?


Lees meer

Nieuws

Extra coronasteun van 35 miljoen voor startende ondernemers

Het kabinet komt alsnog met een steunregeling voor startende ondernemers die het afgelopen halfjaar last hebben gehad van de beperkende coronamaatregelen, maar niet in aanmerking kwamen voor de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). Voor de regeling is 35 miljoen beschikbaar.

Vele zzp’ers leggen geen geld opzij voor oudedagsreserve

Slechts een derde (34%) van de zzp’ers maakt gebruik van de fiscale oudedagsreserve (FOR). Van deze groep zet ruim een kwart (28%) het bedrag dat in de boekhouding wordt gereserveerd niet daadwerkelijk apart. En nog eens een kwart (25%) zet het slechts ten dele opzij. Zzp'ers kunnen hierdoor financieel in problemen komen, zegt directeur Sjaak Zonneveld van BrightPensioen.

Lees meer