Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Starten doe
je zo!
         

KvK: acht procent van de zzp'ers neemt personeel aan

27 februari 2018

Uit onderzoek van de Kamer van Koophandel blijkt dat zo’n 8% van de zzp’ers in de afgelopen drie jaar personeel heeft aangenomen en dus mkb'er wordt. Ongeveer een kwart (24%) van de zzp’ers geeft aan dat niet te durven vanwege financiële risico’s.

Dat blijkt uit de KvK Zzp-dynamiek. Hiermee onderzoekt de Kamer van Koophandel met behulp van een ondernemerspanel van 4.000 startende en ervaren zzp’ers en MKB’ers welke ontwikkelingen er gaande zijn in de wereld van ondernemers en zzp’ers. Ook gebruikt de KvK hierbij gegevens uit het Handelsregister.

Fulltime en parttime zzp'ers

Zo blijkt van de 1.818.672 ondernemers in Nederland zo’n 64% zelfstandige zonder personeel. In de afgelopen 5 jaren is het aantal geregistreerde zzp’ers toegenomen met 31%. In 2017 groeide het totaal aantal fulltime zzp’ers met 5%. Het aantal parttimende zzp’ers (die minder dan 15 uur per week werken) groeide in 2017 met 7%. De meeste zzp’ers zijn in Noord- en Zuid-Holland en Noord-Brabant gevestigd. Opvallend is dat in Groningen veel parttimende zzp’ers werkzaam zijn. Er waren op 1 januari 2018 iets meer vrouwen dan mannen parttime zzp’er (51% tegenover 49%). Ongeveer 25% van de startende zzp’ers is niet in Nederland geboren: van alle ondernemers (dus niet alleen starters en niet alleen zzp’ers) ligt dat op 14%.

Innovatie en vernieuwing

Uit het onderzoek blijkt verder dat bijna de helft van de zzp’ers (45%) in de afgelopen drie jaar nieuwe producten of diensten op de markt bracht. Daarvan ontwikkelde de helft zijn eigen nieuwe producten en diensten, heeft een vijfde dit door andere bedrijven laten doen en een derde heeft dit samen met andere bedrijven of instellingen gedaan. Ruim een derde van de zzp’ers heeft in de afgelopen drie jaar procesvernieuwingen en organisatorische of marketingvernieuwingen gerealiseerd.

Hoe oud is de gemiddelde zzp'er?

Uit de gegevens uit het Handelsregister blijkt dat de gemiddelde leeftijd van de startende zzp’er in 2017 36,7 jaar is. Dat is bijna een jaar jonger dan drie jaar geleden. De gemiddelde leeftijd van alle zzp’ers is 45,3 jaar oud. De parttimende zzp’er is gemiddeld 44,9 jaar. De gemiddelde leeftijd van alle ondernemers is 46,2 jaar.

Sectoren

De meeste starters zijn actief in de zakelijke dienstverlening (met name organisatie- en adviesbureaus), bouw, gezondheid, detailhandel (zoals webwinkels) en cultuur, sport en recreatie (schrijvers en podiumkunstenaars).

agenda

Data ophalen ...

Nieuws

Extra coronasteun van 35 miljoen voor startende ondernemers

Het kabinet komt alsnog met een steunregeling voor startende ondernemers die het afgelopen halfjaar last hebben gehad van de beperkende coronamaatregelen, maar niet in aanmerking kwamen voor de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). Voor de regeling is 35 miljoen beschikbaar.

Vele zzp’ers leggen geen geld opzij voor oudedagsreserve

Slechts een derde (34%) van de zzp’ers maakt gebruik van de fiscale oudedagsreserve (FOR). Van deze groep zet ruim een kwart (28%) het bedrag dat in de boekhouding wordt gereserveerd niet daadwerkelijk apart. En nog eens een kwart (25%) zet het slechts ten dele opzij. Zzp'ers kunnen hierdoor financieel in problemen komen, zegt directeur Sjaak Zonneveld van BrightPensioen.

Lees meer