Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Starten doe
je zo!
         

KVK: 9% minder starters, 19% meer stoppers in eerste vijf maanden 2020

08 juni 2020

De effecten van de coronacrisis zijn goed terug te zien in cijfers die de KvK heeft gepubliceerd over de eerste vijf maanden van het jaar. Het aantal startende ondernemingen is in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar gezakt met 9%, terwijl het aantal stoppers juist met 19% is gestegen.

Dit is één van de conclusies uit de KVK-Bedrijvendynamiek, die vanwege de coronacrisis maandelijks wordt gepubliceerd, in plaats van een keer per kwartaal. Het totaal aantal ondernemingen ingeschreven bij KVK stond per 1 juni 2020 op 2.028.333. Dat is 1% meer dan de stand op 1 januari 2020, toen er nog 2.000.404 bedrijven stonden ingeschreven. 

Aantal starters in april daalt met eenderde

De effecten van de coronacrisis worden met deze cijfers zichtbaar. De crisis werd vanaf half maart voelbaar door maatregelen die het bedrijfsleven sterk raken. Dit is in de ene sector meer zichtbaar dan in de andere. Dat geldt voor zowel starters en stoppers.

In de grafiek is vooral in april een forse afname van het aantal starters te zien. Deze daling deed zich voor in alle sectoren, uitgezonderd de detailhandel (webshops).  In mei is de afname ten opzichte van mei 2019 alweer minder groot en zijn er nog meer starters begonnen in de detailhandel. Er zijn ook weer meer starters in de sector persoonlijke dienstverlening. Dit terwijl deze sector in de maand april nog de sterkste daling van het aantal starters liet zien.

Voor de maand mei 2020 in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar zijn de uitschieters de sectoren financiële instellingen (58% minder starters) en cultuur, sport en recreatie (36% minder starters).

Aantal stoppers groeit met bijna 20%

In de eerste vijf maanden van 2020 waren er 65.663 stoppers, een groei met 19% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Tien van de vijftien onderzochte sectoren laat een groter percentage stoppers zien dan in mei 2019. Opvallend is dat er in april juist sprake was van en daling van het aantal stoppers. Volgens de KvK kan dit een na-ijleffect zijn van de coronacrisis die juist in april het meest voelbaar waas. Doordat ondernemers het stoppen van het bedrijf hebben uitgesteld, heeft de groei van het aantal stoppers zich echter pas in mei gemanifesteerd.

De verschillen per type onderneming zijn groot. Veel stoppers zijn er in mei in de sectoren ICT en media (55%), zakelijke dienstverlening (46%) en industrie (38%, terwijl er in drie sectoren minder stoppers zijn, te weten land- en tuinbouw (-18%), horeca (-13%) en gezondheid (-11%).

Starters per provincie en faillissementen per landsdeel

Kijken we naar de cijfers per provincie, dan valt op dat buiten de Randstad het aantal starters het meest toeneemt. De sterkste groei zien we in Friesland (16%), Zeeland (15%), Drenthe (12%), Overijssel (10%) en Groningen 8%). In Limburg is het aantal starters hetzelfde als vorig jaar, terwijl in de overige provincies sprake is van een daling.


Het aantal faillissementen was in april veel hoger met een uitschieter in het landsdeel Noordwest (Noord-Holland, Flevoland en Utrecht). In mei lag het aantal faillissementen echter alweer op hetzelfde niveau als het jaar ervoor, met een min of meer gelijke verdeling over de landsdelen.

Lees hier de volledige rapportage KVK Bedrijvendynamiek mei 2020.

Object reference not set to an instance of an object.

agenda

Data ophalen ...

Blog

Zo geef je een vliegende start aan jouw onderneming: drie tips!


Hoe lang gaat mijn Fitbit bandje mee?


Lees meer

Nieuws

Extra coronasteun van 35 miljoen voor startende ondernemers

Het kabinet komt alsnog met een steunregeling voor startende ondernemers die het afgelopen halfjaar last hebben gehad van de beperkende coronamaatregelen, maar niet in aanmerking kwamen voor de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). Voor de regeling is 35 miljoen beschikbaar.

Vele zzp’ers leggen geen geld opzij voor oudedagsreserve

Slechts een derde (34%) van de zzp’ers maakt gebruik van de fiscale oudedagsreserve (FOR). Van deze groep zet ruim een kwart (28%) het bedrag dat in de boekhouding wordt gereserveerd niet daadwerkelijk apart. En nog eens een kwart (25%) zet het slechts ten dele opzij. Zzp'ers kunnen hierdoor financieel in problemen komen, zegt directeur Sjaak Zonneveld van BrightPensioen.

Lees meer