Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Starten doe
je zo!
         

Kabinet komt met nieuwe rechtsvorm voor ondernemers: de 'maatschappelijke bv’

13 juli 2020

Ondernemers die zich inzetten voor sociale doelen als energie, klimaat, arbeidsparticipatie, zorg, onderwijs en veiligheid, kunnen daarvoor binnenkort een aparte rechtsvorm kiezen: de maatschappelijke bv.

Bedrijven die in aanmerking willen komen voor de juridische status van ‘maatschappelijke bv’ oftewel BVm, moeten in hun statuten een maatschappelijke missie hebben vastgelegd, bijvoorbeeld op het gebied van klimaat, arbeidsparticipatie, zorg of onderwijs. Dat heeft het kabinet afgelopen vrijdag besloten in de ministerraad.

Maatschappelijke missie

Een eerste versie van de nieuwe wet moet nog dit jaar online ter consultatie worden voorgelegd aan de markt, zegt staatssecretaris Mona Keijzer (EZ) in het FD. ‘Wanneer de reacties binnen zijn, gaat het voorstel voor advies richting Raad van State. Als alles goed gaat, ligt het daar voor de verkiezingen van maart 2021.'

Sociale ondernemingen zijn bedrijven waar de maatschappelijke missie op de eerste plaats komt. Maatschappelijke ondernemingen concentreren zich op onderwerpen als energie, klimaat, zorg, onderwijs, veiligheid en arbeidsparticipatie.

Kaf van koren scheiden

De aparte juridische status moet de maatschappelijke ondernemers erkenning opleveren. Er zijn nu veel bedrijven die zeggen dat ze sociale doelen nastreven, zonder dat met zekerheid is te zeggen of dit werkelijk zo is. Door harde criteria te verbinden aan de status van BVm, moet het mogelijk worden om het kaf van het koren te scheiden.

Bovendien kan de erkenning een rol gaan spelen bij de aanbestedingen van bijvoorbeeld de overheid. Staatssecretaris Keijzer: 'We kunnen nu werken aan een systeem waarin naast de prijs ook de maatschappelijke doelen van belang zijn.'

Lees meer

Kennisbank

Hier vind je handige artikelen Lees meer
Starten met je ondernemingsplan
Starten vanuit de WW
Starten met je uurtarief
Welke aftrekposten heb ik als ondernemer?
Lees meer