Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Starten doe
je zo!
         

Helft van de ondernemers jonger dan 35 jaar

15 december 2017

Bijna de helft van alle startende ondernemers in Nederland is jonger dan 35 jaar oud. Tien jaar geleden was nog zo'n 40 procent van de starters jonger dan 35 jaar. Met deze cijfers komt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Gemiddelde leeftijd 38 jaar

Met name het aantal starters tot 25 jaar oud is gestegen. De gemiddelde ondernemer is 38 jaar oud als hij start met zijn bedrijf. Jonge ondernemers beginnen meestal een webwinkel, terwijl oudere startende ondernemers vaker als organisatieadviseur beginnen.

Provincies

Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat 60 procent van de starters uit Noord-Holland, Zuid-Holland of Noord-Brabant komt. Noord-Holland is de meest ‘ondernemende’ provincie met zo’n 13 startende ondernemers per duizend inwoners.

Vrouwelijke ondernemers

Vrouwen zijn vooral actief in de uiterlijke verzorging, thuiszorg of kinderopvang. Bijna 80 procent van de bedrijven in deze branches die in het afgelopen decennium zijn opgericht, zijn opgericht door een vrouw. Het aandeel vrouwelijke starters is het grootst in Laren, Blaricum en Gooise Meren. In Urk, Krimpen aan de IJssel en Staphorst is het aandeel vrouwelijke starters het laagst.

Ondernemers met een niet-westerse migratieachtergrond starten voornamelijk in de groothandel, markthandel of eet- of drinkgelegenheid. Ondernemers met een westerse migratieachtergrond starten het vaakst in de bouw en zakelijke dienstverlening. Lees hier meer.

Verdubbeling aantal zelfstandigen zonder personeel

Overigens blijkt ook het aantal zelfstandigen zonder personeel in de vier grootste steden in tien jaar tijd verdubbeld: van 81.000 naar 165.000. Ook dat blijkt uit onderzoek van het CBS. Er is vooral een toename te zien in organisatieadviesbureaus en financiële holdings.

Grote steden

Daarna volgen er bouwbedrijven, ontwerpbureaus en webwinkels. Het onderzoek is op basis van cijfers uit de vier grootste steden: Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht.

Aantal starters in Utrecht groeit het hardst

Van de grote steden nam het aantal zelfstandig ondernemers in Utrecht het hardste toe. Daar nam het aantal zelfstandigen toe met 135 procent: in de rest van Nederland lag de groei gemiddeld op zo’n 79 procent. Utrecht telde dit jaar 22.100 zzp'ers. In Amsterdam bevinden zich de meeste zzp'ers, met bijna 75.000 eenmanszaken. Lees hier meer.

Blog

Start je met je vriendin als man en vrouw? Regel je zaken goed met een notaris


Opleiding volgen na het starten met een bedrijf


Lees meer

Nieuws

Coronacrisis zet flinke rem op bedrijvigheid: minder starters en meer stoppers in stedelijke regio’s

De Kamer van Koophandel signaleert een flinke rem op de bedrijvigheid in het land. De verschillen tussen de regio’s zijn echter groot. De afname van de groei is het sterkst in de Randstad en andere stedelijke gebieden.

Kabinet komt met nieuwe rechtsvorm voor ondernemers: de 'maatschappelijke bv’

Ondernemers die zich inzetten voor sociale doelen als energie, klimaat, arbeidsparticipatie, zorg, onderwijs en veiligheid, kunnen daarvoor binnenkort een aparte rechtsvorm kiezen: de maatschappelijke bv.

Lees meer