Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Starten doe
je zo!
         

Advies Europese Commissie: beperk groei aantal zzp'ers en flexwerkers

23 mei 2017

De Europese Commissie adviseert de Nederlandse regering om de groei van het aantal zelfstandig ondernemers en flexwerkers aan banden te leggen. De Commissie baart zich zorgen over de gevolgen van de flexibilisering van de arbeidsmarkt voor het sociale stelsel.

Dat blijkt uit de jaarlijkse aanbevelingen van de Europese Commissie.

De Commissie denkt dat de flexibilisering van de arbeidsmarkt sterke negatieve gevolgen heeft voor het sociale stelsel. Veel zzp'ers zijn namelijk niet verzekerd tegen bijvoorbeeld werkloosheid of arbeidsongeschiktheid. Bovendien verdienen ze weinig en bouwen ze geen of weinig pensioen op. De groei van het aantal zzp'ers en flexibele arbeidskrachten zou verminderd moeten worden door het afbouwen van fiscale voordelen, vindt de Commissie.

Meer vaste banen, minder zelfstandigen

Vanwege de belastingvoordelen zouden veel Nederlandse werknemers kiezen om als zelfstandig ondernemer te gaan werken. De Commissie vindt dat het aannemen van werknemers met een vast contract interessanter gemaakt zou moeten worden. In vergelijking met andere EU-landen heeft Nederland veel meer flexibele contracten.

De Europese Commissie staat overigens niet alleen in haar advies: ook De Nederlandse Bank en de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid zijn voor meer zekerheid en regels op de arbeidsmarkt.

agenda

Data ophalen ...

Nieuws

Zelfstandig ondernemer loopt meeste risico op armoede

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek loopt de zelfstandig ondernemer het grootste risico op armoede. Voltijd werknemers hebben de minste kans om onder de lage-inkomensgrens te leven. Dat blijkt uit nieuw onderzoek naar werkenden met een armoederisico. De meest recente cijfers komen uit 2017.

Ondernemers doen goed voorbereid aangifte inkomstenbelasting

Vanaf vandaag, vrijdag 1 maart, kunnen ongeveer 1,3 miljoen ondernemers aangifte inkomstenbelasting doen over 2018. Ongeveer een derde van alle ondernemers doet zijn of haar aangifte zelf.

Lees meer