Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Starten doe
je zo!
Start Chat
         

Advies Europese Commissie: beperk groei aantal zzp'ers en flexwerkers

23 mei 2017

De Europese Commissie adviseert de Nederlandse regering om de groei van het aantal zelfstandig ondernemers en flexwerkers aan banden te leggen. De Commissie baart zich zorgen over de gevolgen van de flexibilisering van de arbeidsmarkt voor het sociale stelsel.

Dat blijkt uit de jaarlijkse aanbevelingen van de Europese Commissie.

De Commissie denkt dat de flexibilisering van de arbeidsmarkt sterke negatieve gevolgen heeft voor het sociale stelsel. Veel zzp'ers zijn namelijk niet verzekerd tegen bijvoorbeeld werkloosheid of arbeidsongeschiktheid. Bovendien verdienen ze weinig en bouwen ze geen of weinig pensioen op. De groei van het aantal zzp'ers en flexibele arbeidskrachten zou verminderd moeten worden door het afbouwen van fiscale voordelen, vindt de Commissie.

Meer vaste banen, minder zelfstandigen

Vanwege de belastingvoordelen zouden veel Nederlandse werknemers kiezen om als zelfstandig ondernemer te gaan werken. De Commissie vindt dat het aannemen van werknemers met een vast contract interessanter gemaakt zou moeten worden. In vergelijking met andere EU-landen heeft Nederland veel meer flexibele contracten.

De Europese Commissie staat overigens niet alleen in haar advies: ook De Nederlandse Bank en de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid zijn voor meer zekerheid en regels op de arbeidsmarkt.

agenda

Data ophalen ...

Nieuws

50% van de zzp'ers krijgt onnodig te laat betaald

Als zelfstandig professional kan het soms weken duren tot je klanten hun facturen voldoen. Ondertussen moet je wel je rekeningen en je salaris betalen. Daardoor kun je financieel in de knel komen. Het overkomt niet alleen startende zzp'ers maar ook doorgewinterde ondernemers. Dat blijkt uit een onderzoek van ikwordzzper.nl, waarin zzp'ers is gevraagd naar hun ervaring met debiteurenbeheer.

Aantal bedrijven in 2018 met 5% gegroeid

Het aantal bedrijven is gegroeid tot 1,9 miljoen in 2018. Dat is zo'n 5% meer ten opzichte van 2017. Dat blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel, die in de Data over de bedrijvendynamiek 2018 zijn gepubliceerd.

Lees meer