Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Starten doe
je zo!
         

Aantal starters stijgt, horeca en zorg sterkste stijgers

08 juni 2022

Het aantal startende ondernemingen ligt in mei 2022 16% hoger dan in dezelfde maand vorig jaar. In maart en april van dit jaar was het aantal starters juist lager dan precies een jaar eerder. Dit blijkt uit het KVK Trendrapport Bedrijfsleven over mei 2022. Opvallend is de stijging van het aantal startende bedrijven in de horeca, dat 67% hoger ligt dan in mei 2021. De stijging is bijna volledig toe te schrijven aan de eventcatering.

Totaal aantal bedrijven in Nederland stijgt naar 2.245.972

In mei 2022 werden er 21.435 nieuwe bedrijven opgericht. Dit blijkt uit het KVK Trendrapport Bedrijfsleven over mei 2022. Het totaal aantal bedrijven in Nederland per 1 juni 2022 is verder gestegen naar 2.245.972. Ofwel een toename van 5,4% ten opzichte van een jaar eerder. In deze cijfers is ook het aantal stoppende ondernemingen meegenomen. Het aantal stoppers was in mei 2022 met 10.021 ongeveer 32% hoger dan in mei vorig jaar. Het aantal faillissementen is in mei dit jaar iets gestegen ten opzichte van april, maar dit is met 161 nog steeds een relatief laag aantal.

Aantal starters loopt verder uit op aantal stoppers

Prof. dr. Erik Stam, hoogleraar Strategie, Organisatie en Ondernemerschap aan de Utrecht University School of Economics, duidt namens de KvK de cijfers uit het Trendrapport: “Het meest opvallende in de bedrijvendynamiek van mei is de weer forse toename van het aantal starters. Het aantal starters loopt nog verder uit op het aantal stoppers, waardoor het totaal aantal bedrijven nog stevig blijft groeien.”

Hoogtijdagen voor de eventcatering

De horeca is qua starters de sterkst groeiende sector, waarbij in het oog springt dat dit aan slechts één branche is toe te schrijven: de eventcatering. Tot deze categorie behoren bijvoorbeeld zelfstandige koks, barista’s en cateringbedrijven. Stam: “Met het losbarsten van het festivalseizoen en de inhaalslag van allerlei feesten en partijen zijn het hoogtijdagen voor de eventcatering, wat je terugziet in een versnelde groei van het aantal starters in juist deze branche.” Aan de andere kant is er ook een forse toename (35%) van het aantal stoppers in de horeca.

Zorgsector: verschuiving naar zelfstandige arbeid

Een andere sterke groeier (+61%) is de sector gezondheid. In de zorg lijkt het niet de plotselinge groei van de vraag te zijn, maar een verschuiving van loondienst naar zelfstandige arbeid. Met een aanhoudende trend in de toename van het aantal zelfstandigen in de zorg, zowel verpleegkundigen als thuiszorg. Tegelijk waren er in de zorgsector meer stoppers (41%) in mei 2022 dan exact 12 maanden eerder.

De toename van het aantal starters komt vooral op het conto van de Randstad, ofwel de regio’s Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht.

Nieuws

Btw-vrijstelling? Bekijk vóór 2 december of de kleineondernemersregeling iets voor jou is

Wil je per 1 januari 2024 deelnemen aan de kleineondernemersregeling (KOR)? Dan is het goed om nu een afweging te maken, want aanmelden voor het nieuwe jaar kan tot 2 december 2023.

Moneybird, het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers

Uit onderzoek van ZZP Expert Martijn Pennekamp is gebleken dat Moneybird momenteel het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers is.

Lees meer