Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Starten doe
je zo!
         

Zwanger en zelfstandig ondernemer: krijg ik een uitkering?

Ben jij vrouwelijke ondernemer en ben je zwanger? Ben je benieuwd of er ook regelingen zijn voor zwangere zzp’ers? Dat leggen we je uit in dit kennisartikel. Je kunt namelijk, als je aan de juiste voorwaarden voldoet, gebruikmaken van de ZEZ.

Heb ik recht op zwangerschapsverlof als zzp'er?

De ZEZ staat voor Zelfstandig en Zwanger en is een uitkering voor zwangere ondernemers die je via het UWV kunt aanvragen. De ZEZ is, net als voor iedere andere werkende vrouw, voor een duur van ten minste 16 weken. Aan welke voorwaarden moet je voldoen om gebruik te maken van de uitkering voor zwangere zelfstandig ondernemers?

  • Je bent zelfstandig ondernemer, met of zonder personeel. Ook als je freelancer, DGA, gastouder, zorgverlener via pgb, artiest of huisarts bent en ook als je medeaandeelhouder bent. Ook als je meewerkend echtgenoot of partner bent kun je er gebruik van maken.
  • Je bent beroepsbeoefenaar met een arbeidsovereenkomst als alfahulp of particuliere huishoudelijke hulp;

Hoe lang moet ik ondernemer zijn?

Een voorwaarde is wel dat je als zelfstandig ondernemer moest zijn vóórdat je zwanger werd. Ben je zwanger geraakt in hetzelfde jaar als toen je voor jezelf startte? Ook dan kun je gebruikmaken van de ZEZ. Dan kijkt het UWV naar hoeveel uren je hebt gewerkt en wat je winst is. De uitkering zal dan hoogstwaarschijnlijk een stuk lager zijn, aangezien je vaak niet zoveel winst maakt in het eerste jaar.

LET OP Als jij vrijwillig verzekerd bent voor de Ziektewet bij het UWV, kun je ook recht hebben op een ZEZ-uitkering. Als je verzekerd bent voor een bedrag dat lager is dan het wettelijk minimumloon, dan kun je misschien een aanvulling krijgen tot je wel aan het minimumloon voldoet. Neem daarvoor contact op met het UWV, want deze aanvulling moet je apart aanvragen.

Hoeveel ontvang ik?

Hoe hoog jouw ZEZ is, hangt onder andere af van het aantal uren dat je werkt. Als jij aan het urencriterium van 1.225 uur per jaar voldoet, ontvang je de maximale uitkering. Dit is vergelijkbaar met het minimumloon. Werk je minder dan 1.225 uur per jaar, dan ontvang je minder. De hoogte is dan afhankelijk van hoe hoog jouw winst was in het voorgaande jaar.

Hoe lang ontvang ik de ZEZ?

De ZEZ is gelijk aan het zwangerschapsverlof voor werkenden: ten minste vier tot zes weken vóór je uitgerekende datum en tien weken na jouw bevalling.

Hoe vraag ik de ZEZ aan?

Je vraagt de uitkering uiterlijk twee weken voor de ingangsdatum van jouw verlof aan bij het UWV. Je moet hiervoor een zwangerschapsverklaring van je verloskundige of huisarts overhandigen. Ook kan het zijn dat het UWV een kopie van belastingaanslagen wil.

Je leest meer informatie over de ZEZ op de website van het UWV.

Blog

De belangrijkste reden om te starten met ondernemen via het internet? Meer vrijheid!


Je uren bijhouden doe je zo: 4 onmisbare tips voor je urenregistratie als ondernemer


Lees meer

Nieuws

Btw-vrijstelling? Bekijk vóór 2 december of de kleineondernemersregeling iets voor jou is

Wil je per 1 januari 2024 deelnemen aan de kleineondernemersregeling (KOR)? Dan is het goed om nu een afweging te maken, want aanmelden voor het nieuwe jaar kan tot 2 december 2023.

Moneybird, het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers

Uit onderzoek van ZZP Expert Martijn Pennekamp is gebleken dat Moneybird momenteel het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers is.

Lees meer