Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Starten doe
je zo!
         

Starten met jouw bedrijf vanuit de WIA

Zit jij in de ziektewet en wil je voor jezelf beginnen als ondernemer? Dan zijn er een aantal stappen die je moet doorlopen. In dit artikel vertellen we je hoe je als zelfstandig ondernemer start vanuit de WIA, Wajong, WAZ, WAO of Ziektewet.

Een bedrijf starten vanuit de WIA: zo werkt het

Voor je start als ondernemer, dien je eerst te onderzoeken of ondernemen wel iets voor jou is. Deze stappen moet je ondernemen als je start met jouw onderneming vanuit de WIA of Ziektewet:

  • Je moet de online training ‘Zelfstandig ondernemen met een WW-uitkering’ volgen. Daarin leer je meer over de voorwaarden en krijg je meer informatie over hoe het in zijn werk gaat.
  • Je komt daarna in de onderzoeksperiode.

Tijdens de onderzoeksperiode onderzoek je de haalbaarheid van je plannen. Je maakt een ondernemingsplan waarin je onderzoekt hoe je de financiering van jouw onderneming voor elkaar krijgt, waar je je gaat vestigen en welke vergunningen of verzekeringen je nodig hebt. Lees hier meer over het maken van een ondernemingsplan.

  • Na de onderzoeksperiode bespreek je jouw plannen met je arbeidsdeskundige van het UWV. Vraag bijvoorbeeld of en welke ondersteuning je kunt krijgen.
  • Nu beslis je of je zelfstandig ondernemer wilt zijn of niet. Besluit je geen ondernemer te worden? Dan gebeurt er niks en blijf je jouw Ziektewet-, WAO-, WAZ-, Wajong of WIA-uitkering en je rechten en plichten behouden.
  • Mocht jou tijdens de onderzoeksperiode een baan aangeboden worden, bespreek dan met je arbeidsdeskundige wat verstandig is.

Kan het UWV mij helpen met het starten van mijn bedrijf?

Het UWV kan jou op diverse manieren financieel helpen als je wilt starten terwijl je arbeidsongeschikt bent.

Lening

Je kunt een lening krijgen van het UWV. Dit kan alleen als het via de bank, een particulier of kredietverstrekkers niet lukt. Je moet voldoen aan bepaalde voorwaarden en kunt kiezen uit twee kredieten: het starterskrediet of het voorbereidingskrediet.

Starterskrediet

Met het starterskrediet kan het UWV borg staan voor een lening van een commerciële bank of kan het UWV je een bedrag lenen (met een maximum van € 10.000). Je moet dan wel voldoen aan de algemene voorwaarden, waaronder: je woont en werkt in Nederland, bent in het bezit van een BKR-verklaring en je ziekte/handicap duurt naar verwachting minstens een jaar. Lees hier de algemene voorwaarden voor het starterskrediet. Het UWV beslist binnen 8 weken na jouw aanvraag ingediend is of je er recht op hebt.

Voorbereidingskrediet

Een andere optie is het voorbereidingskrediet. Dit betekent dat je kosten kunt declareren om de start van jouw bedrijf te financieren. Je moet dus de kosten eerst zelf betalen, waarna je het kunt declareren. Het voorbereidingskrediet is een lening, net als het starterskrediet. Je betaalt beide leningen binnen 10 jaar terug met een rente van 8%.

Voorzieningen

Heb je voorzieningen nodig om jouw werk als zelfstandig ondernemer te kunnen uitvoeren, zoals een aanpassing op de werkplek, een begeleider (zoals een gebarentolk) of aangepast werkgereedschap? Via Mijn UWV kun je een aanvraag doen tot vergoeding van deze voorziening(en) via deze link. Heb je andere hulpmiddelen nodig die niet per se met je werk te maken hebben, dan kun je dit wellicht aanvragen bij je gemeente of zorgverzekering.

Aanvulling

Het kan ook zijn dat je recht hebt op een aanvulling op jouw inkomen: je kunt deze maximaal de eerste vier jaar van jouw bestaan als zelfstandig ondernemer krijgen.

Hoe zit het met mijn uitkering als ik ondernemer ben?

Wat jij verdient met jouw inkomsten als zelfstandig ondernemer wordt met jouw uitkering verrekend. Als je winst maakt kan jouw uitkering dus aangepast worden: zo voorkom je dat je naderhand het UWV moet terugbetalen.

Hoe zit het met mijn uitkering als ik wil stoppen met mijn bedrijf?

Besluit je te stoppen met je bedrijf? Dan beoordeelt het UWV of je inderdaad niet meer kunt werken. Wellicht is het percentage arbeidsongeschiktheid gewijzigd en wordt je uitkering hierop aangepast of stopgezet.

Als jouw arbeidsongeschiktheidsuitkering stopt, krijg je misschien een WW-uitkering. Wil je voor jezelf beginnen vanuit de WW? Download onderstaande whitepaper of lees dit artikel.

Bron: UWV.

Blog

De belangrijkste reden om te starten met ondernemen via het internet? Meer vrijheid!


Je uren bijhouden doe je zo: 4 onmisbare tips voor je urenregistratie als ondernemer


Lees meer

Nieuws

Btw-vrijstelling? Bekijk vóór 2 december of de kleineondernemersregeling iets voor jou is

Wil je per 1 januari 2024 deelnemen aan de kleineondernemersregeling (KOR)? Dan is het goed om nu een afweging te maken, want aanmelden voor het nieuwe jaar kan tot 2 december 2023.

Moneybird, het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers

Uit onderzoek van ZZP Expert Martijn Pennekamp is gebleken dat Moneybird momenteel het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers is.

Lees meer