Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Kennisbank
         

Starten met de ondernemerstest

Voor je de stap zet om als zelfstandig ondernemer te starten, moet je jezelf een aantal dingen afvragen. Hoe zeker ben jij als starter bijvoorbeeld van jouw kwaliteiten? Ga na wat jouw overwegingen zijn om een eigen bedrijf te starten. Ben je eigenlijk wel geschikt om als ondernemer te starten? Kortom: ben jij uit het juiste ondernemershout gesneden?

Ga goed voorbereid van start: test jezelf!

Het is heel verstandig om jezelf eerst te testen. Wees eerlijk naar én over jezelf. Durf jezelf vragen te stellen zoals: wat zijn mijn sterke en mijn zwakke punten? Dit zijn belangrijke zaken voor een startende ondernemer om in kaart te brengen. Alleen door eerlijk naar jezelf te zijn krijg je bruikbare antwoorden.

TIP Vraag het ook aan mensen in jouw omgeving, zoals familie en vrienden, maar ook aan een voormalig werkgever en potentiële opdrachtgever. Deze antwoorden brengen jouw kwaliteiten in beeld en geven inzicht in jouw verbeterpunten. Starten met jouw bedrijf doe op deze manier zo goed voorbereid. 

Ondernemerstest

Om de ondernemer in jou op een makkelijke manier te testen is er een speciale ondernemerstest ontwikkeld. Deze competentiescan van ikwordzzper.nl geeft jou een duidelijk beeld van jouw kwaliteiten en verbeterpunten. De scan telt veertig vragen en laat zien welk type ondernemer je zou kunnen worden. Wat voor soort ondernemer schuilt er in jou, waar ben je sterk in en waarin ben je iets minder goed? Klik hier en maak de scan gratis. Na het invullen van de test ontvang je per e-mail een persoonlijk rapport.

Naast deze test kun je ook de ondernemerstest maken van de Entrepreneur-scan. Klik hier om deze ondernemerstest te maken en te ontdekken of je klaar bent voor het ondernemerschap. Jouw uitslag verschijnt direct op je scherm en je ontvangt ook een e-mail met een link naar je uitslag.

Beoordeling

Als je duidelijk in beeld hebt gebracht wat jouw sterke punten en jouw verbeterpunten als startende ondernemer zijn, dan kun je bepalen welke van invloed zijn op het succes van jouw onderneming. Beoordeel hoe belangrijk het is dat je bijvoorbeeld financieel gezien niet zo goed onderlegd bent, of dat je geen commercieel talent bent. Voor een schilder is het bijvoorbeeld niet van levensbelang om over uitgebreide financiële kennis te beschikken. Natuurlijk krijg je te maken met uurtarieven en opdrachtprijzen. Enige basiskennis moet dan ook aanwezig zijn, maar het inzetten van een boekhouder kan veel zaken ook makkelijker en duidelijker maken.

Je kunt het bijvoorbeeld ook moeilijk vinden om jezelf te verkopen. Maar: natuurlijk is dat wel heel belangrijk voor een startende ondernemer. Als zelfstandig ondernemer moet je een gesprek kunnen voeren met een potentiële klant, naar netwerkbijeenkomsten gaan en andere mensen overtuigen van jouw onderneming. Probeer daarom zo snel mogelijk verkoopervaring op te doen.

Volg trainingen

Vind je het als starter moeilijk om het zelf op te pakken? De mogelijkheden op het gebied van opleidingen, workshops en trainingen is enorm. Denk bij de genoemde voorbeelden aan een cursus financieel inzicht of een verkooptraining. Maar ook communicatietrainingen of workshops timemanagement kunnen van grote waarde zijn. Past een workshop niet bij jou? Het is ook een mogelijkheid om een coach in te zetten die jou persoonlijk begeleidt. Een ondernemerscoach kan je overigens ook helpen met het succesvol starten van jouw bedrijf.

Andere artikelen die ook interessant voor je kunnen zijn:

Gratis downloaden

Ben jij geschikt als ondernemer? Download dan hieronder gratis het stappenplan van Starten.nl: Hoe start in mijn eigen bedrijf?

Blog

Zo geef je een vliegende start aan jouw onderneming: drie tips!


Hoe lang gaat mijn Fitbit bandje mee?


Lees meer

Nieuws

Extra coronasteun van 35 miljoen voor startende ondernemers

Het kabinet komt alsnog met een steunregeling voor startende ondernemers die het afgelopen halfjaar last hebben gehad van de beperkende coronamaatregelen, maar niet in aanmerking kwamen voor de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). Voor de regeling is 35 miljoen beschikbaar.

Vele zzp’ers leggen geen geld opzij voor oudedagsreserve

Slechts een derde (34%) van de zzp’ers maakt gebruik van de fiscale oudedagsreserve (FOR). Van deze groep zet ruim een kwart (28%) het bedrag dat in de boekhouding wordt gereserveerd niet daadwerkelijk apart. En nog eens een kwart (25%) zet het slechts ten dele opzij. Zzp'ers kunnen hierdoor financieel in problemen komen, zegt directeur Sjaak Zonneveld van BrightPensioen.

Lees meer
Starter
in beeld
Melanie Broekhuis
Liefdeskriebels
Lees meer