Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Kennisbank
         

Van VAR naar modelovereenkomst

De populariteit van het zelfstandig ondernemerschap blijft toenemen. Inmiddels zijn er al meer dan 800.000 zzp’ers. Of zij echt zzp’er zijn wordt betwijfeld, want met het toenemen van het aantal zzp’ers nam ook het aantal schijnzelfstandigen toe. Zo hard zelfs dat er vanuit wordt gegaan dat 1/3e deel van de VAR-verklaringen die in 2010 zijn afgegeven foutief gebruikt zijn. Lees meer over schijnzelfstandigheid.

Starten met een modelovereenkomst

Van VAR via BGL naar Modelovereenkomsten

De overheid is van mening dat de wildgroei aan schijnzelfstandigen niet langer door kan gaan. Omdat de opdrachtgever geen verantwoordelijkheid draagt over het juist gebruik van de VAR wordt schijnzelfstandigheid in de hand gewerkt. De opdrachtgever is immers gevrijwaard, mits er geen opzet in het spel is.

In 2013 is besloten dat de opdrachtgever medeverantwoordelijk moet worden voor het juist toepassen van de regels rond de inzet van zelfstandigen en daartoe zijn in de afgelopen twee jaar verschillende voorstellen gedaan die het uiteindelijk niet gehaald hebben (Webmodule en de BGL). Tenslotte werd in de zomer van 2015 de Wet DBA aangenomen in de Tweede Kamer. Deze is per 1 april 2016 in werking getreden, maar werd aan het einde van dat jaar alweer uitgesteld tot nader order. Daarover lees je hier meer.

Wetsvoorstel Deregulering Beoordeling Arbeidsverhoudingen (Wet DBA)

De Wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsverhoudingen) is tot stand gekomen na uitgebreid overleg met de belangenorganisaties en is per 1 april 2016 in werking getreden. Hiermee is de VAR vervangen. Sinds 1 april 2016 kan er met zzp’ers worden gewerkt volgens een door de Belastingdienst tevoren goedgekeurde modelovereenkomst. Als er geen sprake is van een arbeidsovereenkomst (gezag, persoonlijke arbeid, loon) dan wordt de door de opdrachtgever aan de Belastingdienst voorgelegde modelovereenkomst goedgekeurd en kan de opdrachtgever met zzp’ers werken zonder loonbelasting (LB) en sociale verzekeringspremies (SV) in te houden. De wet DBA bleek nogal omstreden en voor veel verwarring te zorgen. Daarom werd eind 2016 besloten dat de wet uitgesteld wordt tot nader order. Het kabinet streeft naar nieuwe wetgeving per 2021. Let op! Dat betekent niet dat je nu zónder modelovereenkomsten je gang kunt gaan: kwaadwillenden worden nog steeds aangepakt.

Modelovereenkomsten, overeenkomsten buiten dienstverband zonder ‘werkgeversgezag’

Omdat het doel van de wetswijziging was om schijnzelfstandigheid te bestrijden, wordt een modelovereenkomst alleen wordt goedgekeurd als er minimaal één van de drie elementen van een arbeidsovereenkomst ontbreekt. Meestal gaat het om gezag. Er wordt immers veelal persoonlijke arbeid verricht tegen een vorm van beloning. Als er dan nog gezag bij komt dan is er een arbeidsovereenkomst en kan de modelovereenkomst niet goedgekeurd worden. Een goedgekeurde modelovereenkomst moet wel overeenkomen met de feitelijke werksituatie anders heeft de modelovereenkomst geen enkele waarde.

Modelovereenkomst zegt niets over de feitelijke werksituatie

Wijkt de feitelijke werksituatie af van de omschrijving op de modelovereenkomst en blijkt er toch sprake te zijn van gezag, persoonlijke arbeid en/of loon (de basis van de arbeidsovereenkomst) dan is de opdrachtgever alsnog verantwoordelijk voor de consequenties. Voorheen was hij gevrijwaard met een VAR-wuo of VAR-dga en lag het risico aan de kant van de zzp’er. Sinds 1 april 2016 is er enkel nog een vrijwaring zolang er wordt gewerkt met zzp’ers volgens de goedgekeurde modelovereenkomst en er niet van die overeenkomst wordt afgeweken.

Professionals inhuren zonder modelovereenkomst

Een opdrachtgever heeft voor het invullen van zijn opdracht een keuze uit een groot aantal flexibele professionals. De externe flexibele schil kan naast zzp’ers bestaan uit uitzendkrachten, payroll professionals, detachering professionals of zelfstandige Uniforce Professionals. Het Uniforce-concept biedt als enige de mogelijkheid onder alle opdrachtomstandigheden zelfstandige te blijven. Lees meer over andere werkvormen van de externe flexibele schil.

TIP Heb je vragen over de wet DBA of modelovereenkomsten? Op deze pagina van de Belastingdienst vind je een actueel overzicht van wat er speelt rond de wet DBA. Je vindt er antwoord op vragen, kunt modelovereenkomsten zoeken en blijft op de hoogte van het laatste nieuws.

Gratis download

Wil je meer weten over de Wet DBA? Download hieronder dan de gratis Whitepaper Schijnzelfstandigheid van Uniforce

Blog

Zelf een website maken of uitbesteden: wat is de beste keuze voor startende ondernemers?


Waarom jouw idee meer is dan alleen een droom


Lees meer

Nieuws

Btw-vrijstelling? Bekijk vóór 2 december of de kleineondernemersregeling iets voor jou is

Wil je per 1 januari 2024 deelnemen aan de kleineondernemersregeling (KOR)? Dan is het goed om nu een afweging te maken, want aanmelden voor het nieuwe jaar kan tot 2 december 2023.

Moneybird, het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers

Uit onderzoek van ZZP Expert Martijn Pennekamp is gebleken dat Moneybird momenteel het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers is.

Lees meer