Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Kennisbank
         

Transport en logistiek

Wil jij starten als zelfstandig ondernemer in de logistiek? Wij helpen je op weg om goed voorbereid van start te gaan. Om goed van start te kunnen in deze sector is het handig om actuele informatie te verzamelen en te bestuderen. Op deze pagina vind je veel handige tips en links naar sites waar je als oriënterende starter in de logistiek mee aan de slag kunt. Verwerk de informatie in jouw ondernemingsplan en bepaal wat de trends en verwachtingen zijn in deze branche zodat je goed geïnformeerd van start kunt.

Ben jij startende ondernemer in de logistiek?

Transport

Praten we over logistiek, dan hebben we het over meer dan alleen het transport van de ene naar de andere plek. Logistiek is een verzamelnaam voor alles wat komt kijken bij het plannen, organiseren, besturen en uitvoeren van een goederenstroom, vanaf de eerste tot de laatste fase. De logistiek valt of staat met een goede organisatie hiervan.

Logistiek

De vooruitzichten voor de transport- en logistiek sector zijn positiever. Toch gaat groei in de logistiek niet meer vanzelf. Aanpassen aan de steeds veranderende omstandigheden is belangrijk om gezonde groei mogelijk te maken. Bedrijven in de transport- en logistieke sector moeten inzetten op het creëren van onderscheidend vermogen. Alleen zo biedt je toegevoegde waarde aan een klant. Het is dan ook belangrijk om te innoveren zodat je continu in staat bent om meerwaarde aan een klant te bieden. De vraag van de klanten verandert, dat is lastig maar biedt ook kansen. Hier moet je dus op in blijven spelen zodat jouw dienstverlening aan blijft sluiten.

Grote logistieke bedrijven zijn veelal meer winstgevend, toch blijken ook kleinere bedrijven zeker in staat om zich positief te onderscheiden. Ben je er van bewust voordat je start in deze branche: Goed ondernemerschap met een scherpe blik op de ontwikkelingen maakt het echte verschil.

Stappenplan voor starters in de logistiek

Volg het stappenplan van starten.nl welke dat je in fases helpt te starten, zodat je niets vergeet! Bezoek ook eens onze kennisbank. Hierin vind je veel gratis downloads en alle antwoorden op de belangrijkste vragen.

Het Ondernemersplein heeft veel kennis en ervaring op het gebied van branchegegevens. Bekijk de cijfers en trends in de logistiek via deze pagina.

TIP Hier vind je recente cijfers en trends van Rabobank omtrent de sector transport.

TIP Hier vind je recente cijfers van ABN AMRO omtrent de sector transport en logistiek.

Handige sites

De NIWO heeft als doel het bevorderen van het goed functioneren van de markt van het binnenlandse en grensoverschrijdende beroepsgoederenvervoer over de weg. Je vindt er allerlei informatie over de wet- en regelgeving. Ondernemersvereniging EVO verenigt bedrijven (producenten en handelaren) met een logistiek belang.

NDL is een actief kennisplatform, brengt kennis en organisaties samen, organiseert drukbezochte netwerkevenementen en neemt deel aan meerdere expertisegroepen op logistiek vlak. Lees meer over de trends en ontwikkelingen in de transport en logistiek op ing.nl. Kijk voor feiten, cijfers, nieuwtjes en evenementen eens op topsectoren.nl.

Transport en Logistiek Nederland is de ondernemersvereniging voor het transport en de logistiek. De vereniging behartigt de belangen van kleine, middelgrote en grote ondernemingen. Op deze site vind je bijvoorbeeld ook meer over het keurmerk transport & logistiek.

Houd je uren bij

Ga jij starten als ondernemer in de logistieke sector? Zorg dan dat je je uren bijhoudt, ook als je bezig bent met de voorbereidingen. Die uren tellen namelijk mee voor het urencriterium. Voldoe je hieraan, dan kom je in aanmerking voor diverse aftrekposten voor zelfstandig ondernemers. Voor het bijhouden van je uren zijn handige tools beschikbaar. Onderaan deze pagina hebben we een aantal goede programma's geselecteerd die je kunt gebruiken voor je onderneming.

 
Lees meer

Kennisbank

Hier vind je handige artikelen Lees meer
Starten met je ondernemingsplan
Starten vanuit de WW
Starten met je uurtarief
Welke aftrekposten heb ik als ondernemer?
Lees meer