Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Starten doe
je zo!
         

Schoonheidsverzorging

Als je je eigen onderneming start, komt er heel wat bij kijken. Ook in de beautybranche zijn er diverse risico's waar je rekening mee moet houden. In dit artikel lees je meer over de zaken waar je op moet letten als je begint in de schoonheidsbranche.

Start je binnenkort je eigen schoonheidssalon? Het is hoe dan ook belangrijk dat je goed voor jezelf beslist welke kant je op wilt gaan met je bedrijf, wat je koers is en wat je doelen zijn. Het stappenplan van Starten.nl helpt je daarbij.

Stappenplan

Dit stappenplan helpt je in fases te starten, zodat je niets vergeet! Bezoek ook eens onze kennisbank. Hierin vind je veel gratis downloads en alle antwoorden op de belangrijkste vragen. Kijk ook goed naar je marktonderzoek en ondernemingsplan: dit zijn cruciale onderdelen in de start als zelfstandig ondernemer.

TIP Bedenk goed waar jouw expertise ligt en wat je specialismen zijn. Word je schoonheidsspecialist in de breedste zin van het woord, of ga je je richten op een specifiek onderdeel? En heb je daarvoor de juiste papieren? Zo ja, dan kun je je aansluiten bij een brancheorganisatie zoals ANBOS.

Als je het stappenplan hebt doorlopen en je nog steeds enthousiast bent, begin je met je eigen onderneming. Natuurlijk is de omzet een bepalend voor een groot deel de levensvatbaarheid van je zaak. Logisch dat je je dus vooral focust op het krijgen van klanten en klantenbinding. Maar om nu en in de toekomst zonder zorgen te ondernemen, is het verstandig om goed inzicht te hebben in de risico’s die je tegenkomt in de beautybranche.

Ontwikkelingen in de beautybranche

De vraag naar schoonheidsspecialisten neemt toe. Ook onder startende ondernemers wordt er vaker in deze branche gestart. Daarom is het van belang om je goed te specialiseren, aangezien er veel concurrentie is: ook in de vorm van kappers, nagelstudio's of pedicures. Bekijk goed welke doelgroep je wilt bereik en hoe je dat van plan bent te doen.

Uit gegevens van het CBS uit 2013 blijkt dat zo'n 35% van de vrouwen tussen 40 en 65 jaar oud regelmatig bij een schoonheidsspecialist komt. Ongeveer 25% van de vrouwen tussen 20 en 40 jaar oud bezoekt regelmatig een schoonheidssalon, tegenover zo'n 23% van de vrouwen onder de 20 jaar oud. 13% is tussen 65 en 80 jaar oud en 4% is ouder dan 80 jaar.

Bekijk dus goed hoe groot je doelgroep is waar jij je gaat vestigen. Je kunt bij de Kamer van Koophandel terecht om te vragen hoeveel concurrenten er in jouw regio zijn. Onderscheid jezelf door te kijken hoe jij het beter of anders kan doen dan hen.

De risico’s op een rij

De schoonheidsbranche is een populaire sector voor veel starters. Toch worden er vaak een aantal belangrijke risico's over het hoofd gezien.

Denk bijvoorbeeld aan onderstaande risico's:

  • Wat als je aansprakelijk wordt gesteld voor schade of gezondheidsklachten?
  • Wat doe je als een klant zijn ontevredenheid uit via bijvoorbeeld social media?
  • Wat gebeurt er als je door ziekte uitvalt?
  • Wat als je hygiëne niet op orde is, of je in salon niet de juiste beschermingsmiddelen gebruikt?
  • Wat gebeurt er als je waterschade hebt?
  • Hoe moet je handelen als je overvallen wordt?
  • En wat als er wordt ingebroken?

Deze risico's voor de beautybranche worden in een helder artikel op een rij uiteengezet. Zo helpen wij jou samen met Interpolis zelf te bepalen of er maatregelen nodig zijn om je risico's te voorkomen of te beperken. Deze kun je onderaan deze pagina downloaden.

Brancheorganisatie

Dé belangenbehartiger en dienstverlener in de schoonheidsverzorging is ANBOS (Brancheorganisatie Schoonheidsverzorging). ANBOS bevordert een gezonde ontwikkeling van de branche schoonheidsverzorging en staat leden bij op het gebied van sociale, vaktechnische en bedrijfseconomische belangen.

Gratis download

Download hieronder gratis het artikel: ‘De 7 grootste risico's voor een schoonheidssalon’, of download gratis de infographic ‘schoonheidsverzorging’.

Blog

Hoe je stap voor stap een succesvol online bedrijf begint


De belangrijkste reden om te starten met ondernemen via het internet? Meer vrijheid!


Lees meer

Nieuws

Btw-vrijstelling? Bekijk vóór 2 december of de kleineondernemersregeling iets voor jou is

Wil je per 1 januari 2024 deelnemen aan de kleineondernemersregeling (KOR)? Dan is het goed om nu een afweging te maken, want aanmelden voor het nieuwe jaar kan tot 2 december 2023.

Moneybird, het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers

Uit onderzoek van ZZP Expert Martijn Pennekamp is gebleken dat Moneybird momenteel het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers is.

Lees meer