Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Kennisbank
         

Media

Starten als zelfstandig ondernemer in de media is een heel avontuur. Wij helpen je op weg om goed voorbereid van start te gaan. Om goed van start te kunnen in deze sector is het handig om actuele informatie te verzamelen en te bestuderen. Op deze pagina vind je veel tips en links naar sites waar je als oriënterende starter mee aan de slag kunt. Verwerk de informatie in jouw ondernemingsplan en bepaal wat de trends en verwachtingen zijn in deze branche zodat je goed geïnformeerd van start kunt.

Ben jij startende ondernemer in de media?

Starten als freelance journalist of tekstschrijver?

Starten als zelfstandig ondernemer in de media betekent jouw eigen koers bepalen. Maar ook jouw eigen tarief bepalen, voorwaarden opstellen en op zoek gaan naar eigen klanten. Besef je tijdens dit traject continu dat ondernemen een natuurlijk proces is. Het gaat met vallen en opstaan.

Starten in de mediabranche

De mediabranche is vooral gericht op vakmensen. Als we denken aan media, dan denken we onder meer aan print zoals tijdschriften en kranten, journalisten, pers, online, en de productie van radio en televisie. Het is een branche waarin de veranderingen elkaar in een rap tempo opvolgen. Om als zelfstandig ondernemer succesvol te zijn in deze sector is het belangrijk om continu te streven naar innovatie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de social media ontwikkelingen en de online marketing trends. Blijf op de hoogte van de nieuwe platformen die ontwikkeld worden. Kijk goed naar de ontwikkelingen van de afgelopen jaren, en focus je op de nieuwe.

De verwachting is dat de markt voor media-uitgaven de komende jaren fors zal groeien. Vooral het online kanaal speelt een hele grote rol in het medialandschap. Zorg dat je bij blijft op het gebied van online communicatie en blijf digitaliseren! Lees er veel over, leer in de praktijk en volg desgewenst opleidingen of workshops.

Stappenplan voor starters in de media

Volg het stappenplan van starten.nl welke je in fases helpt te starten, zo vergeet je niets! Bezoek ook eens onze kennisbank. Hierin vind je veel gratis downloads en alle antwoorden op de belangrijkste vragen.

Branche informatierapporten voor de media

Het Ondernemersplein heeft veel kennis en ervaring op het gebied van branchegegevens. Bekijk de cijfers en trends in de media via deze pagina

TIP Hier vind je veel informatie omtrent de dienstverlening sector, zoals communicatiebureaus (Rabobank).

Handige sites

Kom meer te weten over de wetten en regels voor de mediabranche via Ondernemersplein. Een aantal brancheorganisaties zijn FreeLancers Associatie, NVJ; Nederlandse Vereniging van Journalisten, NAPA; Nederlandse Audiovisuele Producenten Alliantie, en NCP.  Lees meer over invloed en de rol van de media in ons leven en dat van de jeugd via Nationaal Keurmerk Mediawijsheid. Ontdek hier ook de rol en kansen van een mediacoach.

Blog

Zo geef je een vliegende start aan jouw onderneming: drie tips!


Hoe lang gaat mijn Fitbit bandje mee?


Lees meer

Nieuws

Extra coronasteun van 35 miljoen voor startende ondernemers

Het kabinet komt alsnog met een steunregeling voor startende ondernemers die het afgelopen halfjaar last hebben gehad van de beperkende coronamaatregelen, maar niet in aanmerking kwamen voor de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). Voor de regeling is 35 miljoen beschikbaar.

Vele zzp’ers leggen geen geld opzij voor oudedagsreserve

Slechts een derde (34%) van de zzp’ers maakt gebruik van de fiscale oudedagsreserve (FOR). Van deze groep zet ruim een kwart (28%) het bedrag dat in de boekhouding wordt gereserveerd niet daadwerkelijk apart. En nog eens een kwart (25%) zet het slechts ten dele opzij. Zzp'ers kunnen hierdoor financieel in problemen komen, zegt directeur Sjaak Zonneveld van BrightPensioen.

Lees meer