Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Kennisbank
         

Land- en tuinbouw

Wil jij starten als zelfstandig ondernemer in de land- en tuinbouw? Wij helpen je op weg om goed voorbereid van start te gaan. Om goed van start te kunnen in deze sector is het handig om actuele informatie te verzamelen en te bestuderen. Op deze pagina vind je veel handige tips en links naar sites waar je als oriënterende starter mee aan de slag kunt. Verwerk de informatie in jouw ondernemingsplan en bepaal wat de trends en verwachtingen zijn in deze branche zodat je goed geïnformeerd van start kunt.

Ben jij startende ondernemer in de land- en tuinbouw?

Belangenorganisaties in de sector land- en tuinbouw zijn:
•    LTO Nederland
•    Cumela Nederland
•    Fedecom

Het aantal land- en tuinbouwbedrijven neemt de laatste jaren af. Ondernemers die het bedrijf goed weten te organiseren, de loonkosten in de hand weten te houden en zelf een slechts beperkte arbeidsinzet leveren, kunnen succesvol zijn in deze sector. Wel ben je als ondernemer afhankelijk van de prijsvorming van de producten. Tegenwoordig schommelen de opbrengstprijzen sterker, hier heb je veelal beperkt invloed op. Ook de technische resultaten zijn van invloed op het ondernemerschap in de land- en tuinbouw. Hiermee samenhangen bijvoorbeeld de bedrijfsomstandigheden zoals grootte, ligging van het bedrijf, verkaveling en grondkwaliteit. Maar ook de keuze in de strategie die je volgt en jouw managementkwaliteiten zijn van belang.  

Let op: Slim ondernemerschap kan jou ook in deze sector verder brengen. Kijk bijvoorbeeld kritisch naar jouw financiering, kan dit misschien gunstiger? Verbreed jouw aanbod, je spreekt hiermee een grotere afzetmarkt aan.

Stappenplan voor starters in de land- en tuinbouw

Volg het stappenplan van starten.nl, dat je in fases helpt te starten, zodat je niets vergeet! Bezoek ook eens onze kennisbank. Hierin vind je veel gratis downloads en alle antwoorden op de belangrijkste vragen.

Branche informatierapporten voor de land- en tuinbouw

Het Ondernemersplein heeft veel kennis en ervaring op het gebied van branchegegevens. Bekijk de cijfers en trends in de land- en tuinbouw via deze pagina.

TIP Hier vind je informatie omtrent de agrarische sector van ABN AMRO.

TIP Hier vind je cijfers en trends omtrent de tuinbouw van de Rabobank.

Handige sites

De Rabobank doet regelmatig onderzoek naar de ontwikkelingen binnen de agrarische sector en publiceert branche-informatie en sector updates op haar website. De meest recente en uitgebreidere cijfers zijn ook te vinden op de site van het WUR.

Kijk op cbs.nl voor cijfers en andere publicaties over land- en tuinbouw. Een ondernemers- en werkgeversorganisatie voor de sector land- en tuinbouw is Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland (LTO).

Agriholland geeft veel informatie over onder meer keurmerken, cijfers, prijzen, subsidies. Lees op de website van de Rijksoverheid meer over het keurmerk voor biologische producten, het landbouwbeleid en landbouwsubsidies.

Lees meer

Kennisbank

Hier vind je handige artikelen Lees meer
Starten met je ondernemingsplan
Starten vanuit de WW
Starten met je uurtarief
Welke aftrekposten heb ik als ondernemer?
Lees meer