Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Kennisbank
         

Industrie

Starten als zelfstandig ondernemer in de industrie is een heel avontuur waar veel bij komt kijken. Wij helpen je op weg om goed voorbereid van start te gaan. Om goed te kunnen starten in deze sector is het handig om actuele informatie te verzamelen en te bestuderen. Op deze pagina vind je veel handige tips en links naar sites waar je als oriënterende starter mee aan de slag kunt. Verwerk de informatie in jouw ondernemingsplan en bepaal wat de trends en verwachtingen zijn in deze branche zodat je goed geïnformeerd van start kunt.

Ben jij startende ondernemer in de industrie?

Starten als zelfstandig ondernemer in de industrie is een hele uitdaging. Wij helpen je op weg om goed voorbereid van start te gaan en geven jou branchegerichte informatie.

Als we kijken naar de werkgelegenheid én omzet, dan is de industrie een van de grootste sectoren in Nederland. De industrie levert de grootste bijdrage aan de Nederlandse export. Let op, als je wilt starten in de industrie, ben je er dan van bewust dat deze sector te maken heeft met uitdagingen als het ontstaan van nieuwe markten en snel wisselende consumententrends. Zo is er bijvoorbeeld altijd de noodzaak tot innoveren. Industrie is een innovatieve sector, waarin onderscheiden op prijs veelal niet mogelijk is. Er zijn volop kansen in deze sector voor innovatieve industriële bedrijven. Ook duurzaamheid is geen concurrentiefactor, maar vooral een vereiste. Deze sector is continu in beweging, de (internationale) concurrentie heeft hier een groot aandeel in.

De laatste jaren daalt de omzet in deze branche licht. De vooruitzichten zijn positief, al is het vertrouwen van de ondernemers in de industrie wel wat afgenomen. Dit komt doordat ondernemers iets minder positief zijn over de toekomstige productie, denk hierbij aan de te verwachten bedrijvigheid, de voorraden en de orderpositie.

Stappenplan voor starters in de industrie

Volg het stappenplan van starten.nl dat je in fases helpt te starten, zodat je niets vergeet! Bezoek ook eens onze kennisbank. Hierin vind je veel gratis downloads en alle antwoorden op de belangrijkste vragen.

Branche informatierapporten voor de industrie

Het Ondernemersplein heeft veel kennis en ervaring op het gebied van branchegegevens. Bekijk de cijfers en trends in de industrie via deze pagina.

TIP Hier vind je recente cijfers van ABN AMRO

TIP Hier vind je recente cijfers en trends van Rabobank

Handige sites

Kijk op cbs.nl voor meer branche-informatie. Kijk bij banken als Rabobank, ING en ABN AMRO voor meer cijfers, trends en ontwikkelingen.

Er zijn diverse brancheverenigingen voor de industriële sector, zoals Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie. Verdiep je er eens in en overweeg goed of je je bij een branchevereniging wilt aansluiten. Op TNO is veel te lezen over innovatie en industrie.

Nieuws

Btw-vrijstelling? Bekijk vóór 2 december of de kleineondernemersregeling iets voor jou is

Wil je per 1 januari 2024 deelnemen aan de kleineondernemersregeling (KOR)? Dan is het goed om nu een afweging te maken, want aanmelden voor het nieuwe jaar kan tot 2 december 2023.

Moneybird, het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers

Uit onderzoek van ZZP Expert Martijn Pennekamp is gebleken dat Moneybird momenteel het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers is.

Lees meer