Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Kennisbank
         

Energie, water en milieu

Wil jij als ondernemer starten in de sector energie, water en milieu? Wij helpen je op weg om goed voorbereid van start te gaan. Om goed van start te kunnen in deze sector is het handig om actuele informatie te verzamelen en te bestuderen. Op deze pagina vind je veel handige tips en links naar sites waar je als oriënterende starter mee aan de slag kunt. Verwerk de informatie in jouw ondernemingsplan en bepaal wat de trends en verwachtingen zijn in deze branche zodat je goed geïnformeerd van start kunt.

Ben jij startende ondernemer in de sector energie, water en milieu?

Je kunt duurzame energie inzetten. Dit levert een aantal voordelen op:

 • Een duurzaam imago voor jouw onderneming;
 • Je produceert (deels) jouw eigen energie, dus bespaar je kosten;
 • Je bent minder afhankelijk van derden;
 • De energieprijs is stabieler;
 • Je werkt milieuvriendelijk door minder uitstoot van het broeikasgas CO2.

Je kunt ook zelf energie produceren met een windmolen, zonnepanelen of aardwarmte. De energie die je niet verbruikt, lever je dan terug aan het stroomnet. Je 'verkoopt' je energie en ontvangt geld. Je kunt ook denken aan bijvoorbeeld het verkopen of ontwerpen van zonne-energiessystemen.

TIP Maak gebruik van de ondersteuning van de Rijksdienst van Ondernemend Nederland. Zij kunnen je meer vertellen over kennis, netwerken en financiering.

Om een gunstig effect uit te oefenen op het milieu, kun je als ondernemer ook kijken naar:

 • Grondstofgebruik voor bijvoorbeeld producten, verpakkingen en kantoorartikelen;
 • Energieverbruik voor elektriciteit, warmte en vervoer;
 • Waterverbruik;
 • Uitstoot van schadelijke stoffen als gevolg van mobiliteit, zoals CO2 en fijn stof;
 • Afval stromen;
 • Geluidshinder;
 • Bodemgebruik;
 • Impact op natuurlijke omgeving en/of biodiversiteit.

Ga jij als zelfstandig ondernemer de uitdaging aan en wil jij duurzame oplossingen inzetten? Onderzoek dan goed wat de trends, bedreigingen en kansen in deze sector zijn.

TIP Op deze pagina vind je relevante en recente informatie over ondernemen en duurzame energie (Rabobank).

Stappenplan voor starters in de energie, water en milieu

Volg het stappenplan van starten.nl welke je in fases helpt te starten, zo vergeet je niets! Bezoek ook eens onze kennisbank. Hierin vind je veel gratis downloads en alle antwoorden op de belangrijkste vragen.

Branche informatierapporten voor de energie, water en milieu

Het Ondernemersplein heeft veel kennis en ervaring op het gebied van branchegegevens. Bekijk de cijfers en trends in de energie, water en milieu sector via deze pagina.

Handige sites

Op Ondernemersplein.nl is heel veel informatie te vinden over deze sector. Lees hier bijvoorbeeld over milieu-investeringsregelingen, duurzame energie en zonne-energie. Ook cbs.nl is een site die het bezoeken waard is, deze toont vooral veel cijfers en branchegegevens. Holland Solar is de brancheorganisatie van Nederlandse experts in zonne-energie met circa 130 leden, waaronder leveranciers, fabrikanten, installateurs, adviseurs en architecten.  Lees op MVO Nederland alles over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

Blog

Zo geef je een vliegende start aan jouw onderneming: drie tips!


Hoe lang gaat mijn Fitbit bandje mee?


Lees meer

Nieuws

Extra coronasteun van 35 miljoen voor startende ondernemers

Het kabinet komt alsnog met een steunregeling voor startende ondernemers die het afgelopen halfjaar last hebben gehad van de beperkende coronamaatregelen, maar niet in aanmerking kwamen voor de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). Voor de regeling is 35 miljoen beschikbaar.

Vele zzp’ers leggen geen geld opzij voor oudedagsreserve

Slechts een derde (34%) van de zzp’ers maakt gebruik van de fiscale oudedagsreserve (FOR). Van deze groep zet ruim een kwart (28%) het bedrag dat in de boekhouding wordt gereserveerd niet daadwerkelijk apart. En nog eens een kwart (25%) zet het slechts ten dele opzij. Zzp'ers kunnen hierdoor financieel in problemen komen, zegt directeur Sjaak Zonneveld van BrightPensioen.

Lees meer