Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Kennisbank
         

Cultuur, sport en recreatie

Starten als zelfstandig ondernemer in de cultuur, sport en/of recreatie is een hele uitdaging waar veel bij komt kijken. Gelukkig helpen wij je op weg om goed voorbereid van start te gaan. Om goed van start te kunnen in deze sector is het handig om actuele informatie te verzamelen en te bestuderen. Op deze pagina vind je veel handige tips en links naar sites waar je als oriënterende starter mee aan de slag kunt. Verwerk de informatie in jouw ondernemingsplan en bepaal wat de trends en verwachtingen zijn in deze branche zodat je goed geïnformeerd van start kunt!

Ben jij startende ondernemer in de cultuur, sport en/of recreatie?

Onder de sector cultuur, sport en recreatie kunnen we vier onderdelen onder brengen:

  • Kunst;
  • Culturele uitleencentra, archieven, musea, dierentuinen;
  • Loterijen en kansspelen;
  • Sport en recreatie.

Cultuur, sport en recreatie zijn van grote waarde voor een dorp of stad. Het geeft samenhang en sociale structuur. Het aanbod van de voorzieningen moet zorgen voor de ontwikkeling en ontspanning van de inwoners. Het is dan ook een vrij grote sector. De overheid wil graag dat sport en cultuur toegankelijk is voor zoveel mogelijk mensen. Daarom zijn er diverse subsidieregelingen voor culturele instellingen en sportbonden.

Van de vier onderdelen is sport en recreatie het grootst, gevolgd door de kunst. Onder recreatie worden alle vormen van vrijetijdsbesteding geschaard. Het cultuurbeleid wordt één keer in de vier jaar vastgelegd in de Cultuurnota en valt onder het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De sector cultuur, sport en recreatie kenmerkt zich door een relatief hoog percentage kleine banen. Overal gezien werken er in deze sector iets meer mannen dan vrouwen. De afgelopen tien jaar nam het aantal ondernemingen en banen in de sector cultuur, sport en recreatie toe.

Stappenplan voor starters in de cultuur, sport en recreatie

Volg het stappenplan van starten.nl welke je in fases helpt te starten, zodat je niets vergeet! Bezoek ook eens onze kennisbank. Hierin vind je veel gratis downloads en alle antwoorden op de belangrijkste vragen.

Branche informatierapporten voor de cultuur, sport en recreatie sector

Het Ondernemersplein heeft veel kennis en ervaring op het gebied van branchegegevens. Bekijk de cijfers en trends in de cultuur en in de sport via deze pagina en de cijfers en trends in de recreatie sector via deze pagina.

TIP Lees hier de laatste rapporten omtrent cultuur, sport en recreatie.

Handige sites

Fit!vak is de brancheorganisatie van erkende sport- en bewegingscentra en steunt de aangesloten ondernemers op het gebied van bedrijfsvoering, personeel, kwaliteit, product- en methodiekontwikkeling. De Vereniging Van EvenementenMakers vertegenwoordigt bedrijven uit verschillende hoeken van de evenementenbranche.

NISB geeft onder meer informatie over de algemene trends in beweeggedrag en sportontwikkelingen. De Raad voor Cultuur is het wettelijke adviesorgaan van de regering en het parlement op het terrein van kunst, cultuur en media. De raad is onafhankelijk en adviseert, gevraagd en ongevraagd, over actuele beleidskwesties en subsidieaanvragen.

Recron is de ondernemende brancheorganisatie voor recreatieondernemers in Nederland. De organisatie zet zich in voor succesvol en kansrijk ondernemerschap in de markt van recreatiebedrijven. De Stichting Watersport Recreatie Toerisme Nederland (SWRTN) heeft als doel om brede en toegankelijke diensten en service aan te bieden aan ondernemers en particulieren die zich bezig houden met watersport, recreatie en toerisme.

Blog

Start je met je vriendin als man en vrouw? Regel je zaken goed met een notaris


Opleiding volgen na het starten met een bedrijf


Lees meer

Nieuws

Coronacrisis zet flinke rem op bedrijvigheid: minder starters en meer stoppers in stedelijke regio’s

De Kamer van Koophandel signaleert een flinke rem op de bedrijvigheid in het land. De verschillen tussen de regio’s zijn echter groot. De afname van de groei is het sterkst in de Randstad en andere stedelijke gebieden.

Kabinet komt met nieuwe rechtsvorm voor ondernemers: de 'maatschappelijke bv’

Ondernemers die zich inzetten voor sociale doelen als energie, klimaat, arbeidsparticipatie, zorg, onderwijs en veiligheid, kunnen daarvoor binnenkort een aparte rechtsvorm kiezen: de maatschappelijke bv.

Lees meer