Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Starten doe
je zo!
         

Hoe krijg ik een hypotheek als ondernemer?

Een hypotheek afsluiten als ondernemer is minder moeilijk dan je misschien zou denken. Zelfs als je pas net begonnen bent. In dit kennisbankartikel leer je hoe je als ondernemer een hypotheek kunt regelen.

In drie stappen naar een hypotheek

Wanneer je als ondernemer een hypotheek wilt afsluiten dan gaat dit anders in zijn werk dan als je in loondienst bent. Je inkomen is namelijk de winst uit je onderneming. Dit is voor de hypotheekverstrekker minder zeker dan een inkomen uit loondienst. Daarom wordt er ook gekeken naar de bestendigheid van je inkomen. Dit betekent dat hypotheekverstrekkers de financiële gezondheid van je bedrijf onder de loep zullen nemen. Verder gaat het hele proces bijna helemaal hetzelfde als bij mensen in loondienst.

Stap 1: een overzicht van je financiële situatie

Je wilt als ondernemer snel duidelijkheid of een hypotheek überhaupt voor jou tot de mogelijkheden behoort. Misschien heb je wel eens ergens gehoord dat het voor ondernemers allemaal heel erg ingewikkeld is. Toch valt dit reuze mee. De eerste stap is om te kijken hoe je bedrijf er financieel voor staat. Er zijn drie factoren waarnaar wordt gekeken bij een hypotheekaanvraag: solvabiliteit, liquiditeit en gemiddelde winst.

Deze dingen kun je terugvinden in de jaarcijfers van je onderneming. De meeste banken berekenen alledrie de factoren voor de afgelopen drie jaar. Ben je korter bezig? Geen zorgen, veel banken accepteren ook minder cijfers. Tegenwoordig kun je bij veel banken ook al na een jaar terecht voor een hypotheek.

Stap 2: zelf berekenen hoeveel je kunt lenen

Als je hebt gekeken wat de gemiddelde winst van je bedrijf is de afgelopen jaren, dan heb je het inkomen waarmee banken gaan uitrekenen wat je maximaal aan hypotheek kan krijgen. Het verschilt sterk per situatie welke bank de beste deal voor je heeft. Sommige banken zijn bijvoorbeeld gunstiger als je pas net bezig bent. Andere banken troeven weer de concurrentie af in andere situaties.

Stap 3: leg je situatie voor aan een adviseur

Wanneer je zelf hebt gecheckt of je inkomen bestendig is en hoeveel je maximaal mag lenen voor de hypotheek, dan ben je al een heel eind. Als ondernemer is het handig om in een vroeg stadium al een keer je situatie voor te leggen aan een expert. Die helpt je stap voor stap door het proces heen. Veel ondernemers denken pas dat ze een afspraak kunnen maken bij een adviseur als ze al veel zekerheid hebben. Het lijkt namelijk alsof je meteen ergens aan vastzit. Bij een goede hypotheekadviseur zijn alle oriënterende gesprekken gratis. Als je geen hypotheek afsluit dan betaal je niks. Pas op, dit is lang niet overal zo.

Maar hoe kies je een hypotheekadviseur?

Als je een adviseur gaat kiezen dan kan dat behoorlijk stressvol zijn. Ze zeggen natuurlijk allemaal dat ze de beste zijn. Maar waar moet je dan op letten bij je keuze? Let in ieder geval op deze vier dingen.

Onafhankelijkheid

Het is erg belangrijk dat een adviseur je onafhankelijk advies kan geven. Ga je bijvoorbeeld naar een adviseur van je eigen bank? Dan is die niet onafhankelijk, want die kan alleen maar de producten aanbieden van zijn eigen werkgever.

Aanbod van verstrekkers

Een hypotheek kiezen is een kwestie van vraag en aanbod. Als ondernemer weet je daar alles van. Het is gewoon zaak om de de beste deal qua rente en looptijd te krijgen. Als je uit meer verstrekkers kan kiezen dan is de kans op een goede deal veel groter.

Goede software

Dit klinkt misschien vreemd. Maar de veranderende rentestanden in onze huidige wereldeconomie zijn van invloed op hoeveel jij maandelijks gaat betalen voor je hypotheek. Hiervoor moet een hypotheekadviseur de beschikking hebben over goede software, zodat jullie niet voor verrassingen komen te staan.

Expertise

Je hypotheekadviseur moet natuurlijk wel echt expert zijn op het gebied van hypotheken voor ondernemers. Anders is het zonde van je tijd en moeite. Let er op dat de adviseur van je eigen bank niet per se een expert is omdat hij voor een grote bank werkt. Het kunnen lezen van een balansrekening behoort lang niet altijd tot het takenpakket van de gemiddelde adviseur.

Blog

Zelf een website maken of uitbesteden: wat is de beste keuze voor startende ondernemers?


Waarom jouw idee meer is dan alleen een droom


Lees meer
Lees meer

Kennisbank

Hier vind je handige artikelen Lees meer
Starten met je ondernemingsplan
Starten vanuit de WW
Starten met je uurtarief
Welke aftrekposten heb ik als ondernemer?
Lees meer