Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Starten doe
je zo!
         

Stoppen als ondernemer

Stoppen met jouw bedrijf, een baan als werknemer, faillissement of langdurige ziekte: er zijn verschillende redenen voor ondernemers om te stoppen met hun onderneming. Wat zijn de regelingen vanuit de overheid als je als ondernemer stopt met jouw bedrijf? Dat lees je in dit artikel. 

Stoppen met je bedrijf

Stakingsaftrek

Met de stakingsaftrek hoef je, als je stopt met je bedrijf, minder belasting te betalen over de winst die is behaald bij het staken van het bedrijf (stakingswinst). Door de winst uit de beëindiging van het bedrijf aftrekbaar te maken, voorkomt de overheid dat zelfstandigen hun bedrijf noodgedwongen moeten aanhouden omdat stoppen een onbetaalbare belastingafdracht zou betekenen. Als je je bedrijf staakt, mag je maximaal € 3.630 (2021) aftrekken op de stakingswinst. Het berekenen van de stakingsaftrek is erg ingewikkeld. Laat je daarom adviseren door je boekhouder.

Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz)

Als je met je bedrijf moet stoppen kun je voor financiële ondersteuning gebruikmaken van het Besluit Bijstandverlening zelfstandigen om tijdens de beëindiging van je bedrijf in je levensonderhoud te blijven voorzien. Deze uitkering vult jouw inkomen aan tot bijstandsniveau. Deze kun je bij de gemeente aanvragen, echter je moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • Je inkomen ligt onder bijstandsniveau
  • Je kunt geen andere financiering krijgen
  • Je besteedt minimaal 1.225 uur per jaar aan je onderneming

Oudere zelfstandigen

Als je 55 jaar of ouder bent en je bedrijf beëindigt of verkoopt, kun je een beroep doen op de wet Inkomensvoorziening Oudere en gedeeltelijk Arbeidsongeschikte gewezen Zelfstandigen (IOAZ). Deze uitkering vult het (gezins)inkomen aan tot bijstandsniveau. Voor het vaststellen van de uitkering geldt een inkomens- en vermogenstoets waarin eigen vermogen tot € 138.381 (2021) hierin niet mee telt). De IOAZ-uitkering kun je tot je 65e ontvangen, waarbij je wel een sollicitatieplicht hebt.

Let op

Let ook op op je lopende overeenkomsten of contracten met partners, huurovereenkomsten, energieleveranciers en andere partijen. Kijk in de contracten na wanneer je dit kunt beëindigen, hier moet je je namelijk aan houden. Soms kun je het afkopen met een boete, maar dit moet dan wel in het contract vermeld staan.

Nieuws

Btw-vrijstelling? Bekijk vóór 2 december of de kleineondernemersregeling iets voor jou is

Wil je per 1 januari 2024 deelnemen aan de kleineondernemersregeling (KOR)? Dan is het goed om nu een afweging te maken, want aanmelden voor het nieuwe jaar kan tot 2 december 2023.

Moneybird, het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers

Uit onderzoek van ZZP Expert Martijn Pennekamp is gebleken dat Moneybird momenteel het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers is.

Lees meer