Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Kennisbank
         

Starten met een bedrijf naast jouw studie

Een leuke uitdaging: het opzetten van een eigen bedrijf naast jouw studie. Dit kan bijvoorbeeld voortkomen uit een studieopdracht of stage - of misschien ben je vanuit jezelf wel zo ondernemend. Mocht je deze uitdaging aan willen gaan, besef je dan wel goed dat je met een aantal dingen rekening moet houden. Een eigen onderneming in combinatie met studeren kan namelijk financiële gevolgen met zich meebrengen. Denk aan de uitkering van de kinderbijslag, maar ook de studiefinanciering en studentenreiskaart kunnen geheel of gedeeltelijk komen te vervallen.

Voor jezelf beginnen als je studeert

Studiefinanciering en studentenreisproduct

Als ‘ondernemende’ student krijg je te maken met speciale regels. Het is mogelijk dat dit problemen oplevert voor jouw studiefinanciering.

Bijverdienen in 2022

Onder het oude studiefinancieringsstelsel was het zo dat je niet meer dan een bepaald bedrag, het normbedrag, mocht verdienen.

In 2022 is dit vastgesteld op € 15.828,77. Verdien je (met uitkeringen of andere bijverdiensten meegeteld) meer dan dat bedrag? Dan vervalt je studiefinanciering gedeeltelijk of zelfs geheel.

Hier lees je meer over de regels omtrent bijverdienen.

Kinderbijslag

Heb je een bijbaan? Het maakt niet hoeveel je bijverdient. Of hoe oud je bent. Je krijgt gewoon jouw kinderbijslag.
Vanaf 1 januari 2020 mag je als kind onbeperkt bijverdienen. Ben je 18 jaar geworden? Dan stopt de kinderbijslag.

Handlichting

Als je nog geen 18 bent heb je toestemming nodig van van je ouders om je in te schrijven bij de KvK. Wil je dat zonder toestemming van je ouders doen, dan heb je een handlichting nodig van de kantonrechter. Daarvoor moet je minimaal 16 jaar oud zijn. Je vraagt dit aan bij de rechtbank waaronder jouw gemeente valt.

Gratis downloaden

Om naast jouw studie een bedrijf te starten, is het belangrijk om een aantal stappen te doorlopen. De stappen die daarop volgen zorgen voor een goede start van jouw bedrijf. Volg het stappenplan van Starten.nl zodat je zeker weet dat je geen stap overslaat als startende ondernemer. Je kunt het stappenplan hieronder gratis downloaden.

Blog

De belangrijkste reden om te starten met ondernemen via het internet? Meer vrijheid!


Je uren bijhouden doe je zo: 4 onmisbare tips voor je urenregistratie als ondernemer


Lees meer

Nieuws

Btw-vrijstelling? Bekijk vóór 2 december of de kleineondernemersregeling iets voor jou is

Wil je per 1 januari 2024 deelnemen aan de kleineondernemersregeling (KOR)? Dan is het goed om nu een afweging te maken, want aanmelden voor het nieuwe jaar kan tot 2 december 2023.

Moneybird, het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers

Uit onderzoek van ZZP Expert Martijn Pennekamp is gebleken dat Moneybird momenteel het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers is.

Lees meer