Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Starten doe
je zo!
         

Starten met blockchain als ondernemer

Je hoort de term steeds vaker voorbij komen: blockchain. Maar wat is blockchaintechnologie eigenlijk en wat kun je ermee als ondernemer? Dat lees je in dit kennisartikel.

Wat is blockchain precies?

Wat is blockchain?

Een blockchain kun je zien als een keten, of ketting. Het zijn ‘blokjes’ informatie die aan elkaar worden geketend. Het is een manier waarop je als internetgebruiker informatie kunt uitwisselen met anderen. Het is alleen toegankelijk en aanpasbaar voor mensen binnen de keten. Simpel gezegd kun je zeggen dat Google Drive ook een vorm van blockchaining is: het is een manier waarop je met andere gebruikers informatie kunt opslaan en uitwisselen.

Blockchain bij vertrouwelijke documenten

Een blockchain is vertrouwelijk (de informatie zijn alleen zichtbaar voor wie er toegang tot heeft) en alle gebruikers zijn direct op de hoogte als er iets is toegevoegd én moeten hiermee akkoord gaan. Er kan dus niet zonder overeenstemming iets toegevoegd of gewijzigd worden. Dat maakt blockchain heel interessant voor gevoelige informatie zoals geld of bepaalde vertrouwelijke data.

LET OP Het unieke aan blockchain is dat er alleen nieuwe toevoegingen kunnen worden gedaan. Er kunnen geen bestaande gegevens worden gewijzigd. Daardoor is een blockchain heel betrouwbaar.

Bitcoin? Blockchain!

Ook het Bitcoin-systeem is een soort blockchain. De transacties van Bitcoin gebeuren door middel van blockchain, namelijk zonder tussenkomst van een bank en worden gestort in een bitcoin-wallet waar je als het goed is de private-key van hebt. De transacties zijn alleen zichtbaar als je onderdeel bent van het netwerk. Als je een transactie wil doen, laat je met behulp van een wachtwoord een soort handtekening achter. Hierdoor kan iedereen zien dat jij het bent en het geen vervalsing is. Uiteraard werkt Bitcoin veel ingewikkelder en uitgebreider dan dit, met beveiligingssleutels en processen.

Wat kun je met blockchain als ondernemer?

Blockchain kan gebruikt worden bij bijvoorbeeld boekhouding, transacties en het uitwisselen van (gevoelige) data. Werk je met gevoelige informatie, bijvoorbeeld voor je administratie? Dan kan blockchain best wel eens onderdeel van jouw toekomst zijn. Het grote voordeel is namelijk dat blockchain heel fraudegevoelig is en erg veilig (mits je het goed gebruikt).

Hypotheken en verzekeringen

Ook de overheid kan gebruikmaken van blockchain. René Penning de Vries, Boegbeeld ICT van het ministerie van Economische Zaken, verwacht bijvoorbeeld dat er in de toekomst ook hypotheken via blockchain afgesloten kunnen worden. Ook wordt er geëxperimenteerd met bijvoorbeeld pensioenfondsen of verzekeraars. Een voorbeeld van een laagdrempeliger voorbeeld van blockchain is de app ‘Mijn Zorg Log’ van Zorginstituut Nederland. In deze app kunnen zorgverleners en mantelzorgers informatie uitwisselen. 

Nu weet je de basis van blockchaintechnologie. Een blockchain-systeem opzetten kost veel tijd en vraagt ook goede voorbereiding. Verdiep je daarom ook in andere handige bronnen zoals onderstaande links.

Blog

Zo geef je een vliegende start aan jouw onderneming: drie tips!


Hoe lang gaat mijn Fitbit bandje mee?


Lees meer

Nieuws

Extra coronasteun van 35 miljoen voor startende ondernemers

Het kabinet komt alsnog met een steunregeling voor startende ondernemers die het afgelopen halfjaar last hebben gehad van de beperkende coronamaatregelen, maar niet in aanmerking kwamen voor de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). Voor de regeling is 35 miljoen beschikbaar.

Vele zzp’ers leggen geen geld opzij voor oudedagsreserve

Slechts een derde (34%) van de zzp’ers maakt gebruik van de fiscale oudedagsreserve (FOR). Van deze groep zet ruim een kwart (28%) het bedrag dat in de boekhouding wordt gereserveerd niet daadwerkelijk apart. En nog eens een kwart (25%) zet het slechts ten dele opzij. Zzp'ers kunnen hierdoor financieel in problemen komen, zegt directeur Sjaak Zonneveld van BrightPensioen.

Lees meer