Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Starten doe
je zo!
         

Zzp'er en langdurig ziek of zonder opdracht?

Marco Bruijsten
15 juni 2017

Op het moment dat je besluit om te gaan starten als zzp'er spoken er ook allerlei scenario’s door je hoofd. Wat nu als ik langdurig ziek wordt of zonder een opdracht kom te zitten? Stel dat ik een ongeluk krijg of geen opdracht kan vinden. Gedachten die bij iedere beginnende maar ook bij de ervaren zzp'er wel eens voorbijkomen. Nu wil ik je niet bang maken en zeker niet onthouden om voor jezelf te gaan beginnen. Ik wil je er wel op wijzen wat je kunt doen om deze risico’s zoveel mogelijk te beperken.

Langdurig ziek

Veel zzp'ers sluiten een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) om het risico van langdurige ziekte te minimaliseren. Groot nadeel aan deze verzekering is dat deze nogal in de papieren kan lopen. Dus kiezen veel zzp'ers ervoor om zich niet te laten verzekeren en het risico dan maar te lopen. Dit kan natuurlijk zeer ongunstig uitpakken voor de zzp'er. Het risico dat je langdurig ziek wordt, is misschien niet zo groot maar de financiële nasleep is dat daarentegen wel. Dus mocht je starten als zzp'er, lees jezelf goed in op dit vlak en weeg de voor- en nadelen tegen elkaar af.

Langdurig zonder opdracht

Veel zzp'ers hebben het geluk om direct uit een loondienstsituatie over te stappen naar een opdracht als zzp'er zonder dat zij veel aan acquisitie hebben gedaan. Nadeel is dat veel zzp'ers na die eerste opdracht pas starten met het doen van acquisitie. En dit kost vaak veel tijd en energie. De tijd die daar ingestoken wordt is onbetaald en dus voor risico van de zzp'er. Stel je komt een keer in de situatie dat je tijdelijk geen opdracht hebt, zorg dan wel voor een buffer en houd met zulke risico’s rekening in de bepaling van je tarief richting de opdrachtgever.

Belangrijk is dus om altijd - ook als je al een opdracht hebt en aan het werk bent - energie te steken in het verrichten van acquisitie, het netwerken en de bepaling van je uurtarief. Dit betaalt zich op de lange termijn namelijk dubbel en dwars uit. Zo verklein je ook de kans dat je (langdurig) zonder opdracht komt te zitten.

De Declarabele Uren BV

De Declarabele Uren BV (DUBV) van Uniforce heeft bovenstaande risico’s geminimaliseerd. Bij langdurige ziekte ben je verzekerd door middel van een ziekteverzuimverzekering (ZVV) & de WIA (sociaal stelsel). Wanneer je langdurig zonder opdracht zit, kun je terugvallen op een WW-uitkering. Bijkomend voordeel is dat je te allen tijde van de expertise van Uniforce gebruik kunt maken. Dus binnen het Uniforce-concept kun je bijna zorgeloos ondernemen en je concentreren op je eigen vakgebied. Nadeel is wel dat je als ondernemer binnen het Uniforce-concept geen gebruik kunt maken van de fiscale voordelen die gelden voor een eenmanszaak. Je betaalt met het Uniforce-concept over het deel dat wordt verloond, namelijk loonbelasting en sociale premies.  Bovendien kun je de opdrachtgever van alle fiscale en arbeidsrechtelijke risico’s vrijwaren.

 

Marco Bruijsten

Marco Bruijsten is consultant bij Uniforce. Hij heeft jarenlange werkervaring opgedaan in de bemiddeling van (financieel) zelfstandig professionals. Daardoor heeft hij een goed beeld gekregen van zaken die zowel voor de zelfstandig ondernemer als opdrachtgever belangrijk zijn. Binnen Uniforce adviseert hij zelfstandigen over de verschillende flexibele werkvormen, waaronder ook het Uniforce-concept. www.uniforce.nl.

Blog

Zo geef je een vliegende start aan jouw onderneming: drie tips!


Hoe lang gaat mijn Fitbit bandje mee?


Lees meer

Nieuws

Extra coronasteun van 35 miljoen voor startende ondernemers

Het kabinet komt alsnog met een steunregeling voor startende ondernemers die het afgelopen halfjaar last hebben gehad van de beperkende coronamaatregelen, maar niet in aanmerking kwamen voor de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). Voor de regeling is 35 miljoen beschikbaar.

Vele zzp’ers leggen geen geld opzij voor oudedagsreserve

Slechts een derde (34%) van de zzp’ers maakt gebruik van de fiscale oudedagsreserve (FOR). Van deze groep zet ruim een kwart (28%) het bedrag dat in de boekhouding wordt gereserveerd niet daadwerkelijk apart. En nog eens een kwart (25%) zet het slechts ten dele opzij. Zzp'ers kunnen hierdoor financieel in problemen komen, zegt directeur Sjaak Zonneveld van BrightPensioen.

Lees meer