Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Starten doe
je zo!
         

Wat ben ik nu de zzp'er verdwijnt?

Henk Herkink
29 april 2016

“Ik heb gehoord dat per 1 mei de zzp ‘er verdwijnt, wat ben ik dan vanaf die datum?” “Schrijven jullie me dan uit?” Een vraag die afgelopen week werd gesteld door een ondernemer naar aanleiding van de berichtgeving over de afschaffing van de VAR per 1 mei 2016 en het daarvoor in de plaats komen van de DBA.

Wet DBA
DBA staat voor Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties en deze vervangt de VAR met ingang van 1 mei a.s. Deze regeling zal met name van belang zijn voor degene die zich zzp’er of freelancer noemt.  De regeling heeft niets te maken met het voortbestaan van de zzp’er/freelancer maar heeft te maken met de afspraken die opdrachtgevers en opdrachtnemers met elkaar maken over de relatie die ze hebben. Het gaat dan met name over de zelfstandigheid van de zzp’er.

Er komen deze weken best wel veel vragen bij ons binnen van ondernemers die niet goed weten hoe om te gaan met de nieuwe regeling. Daar waar tot op heden door een opdrachtgever gevraagd wordt om een VAR, die door de opdrachtnemer zelf aangevraagd moest worden, sluiten opdrachtgever en opdrachtnemer nu een soort van contract met elkaar af waar volgens gewerkt gaat worden. Middels een overeenkomst wordt de relatie tot elkaar gedefinieerd.

Wel even wennen voor beide partijen. Uiteindelijk moet het wel zo zijn dat de relatie waarin beide partijen tot elkaar staan duidelijker is. Via de website van de Belastingdienst zijn modelovereenkomsten te downloaden die hiervoor gebruikt kunnen worden. Deze overeenkomsten zijn gecheckt en goedgekeurd.

Maar dat door deze nieuwe regeling de zzp’er zou verdwijnen, nee hoor. De zzp’er blijft  gewoon bestaan. De term zzp en freelance wordt regelmatig genoemd bij het stellen van een vraag. Vaak denken vragenstellers nog dat het bij de zzp’er of freelancer om een heel eigen rechtsvorm gaat. “Ik wil me graag inschrijven als zzp’er”. “Ik kan de rechtsvorm freelancer niet vinden bij de inschrijvingen”. Vaak is er ongeloof als we uitleggen dat de rechtsvorm  zzp’er/freelancer niet bestaat. “Ik weet het zeker,  mijn buurman is ook zzp’er!”

Eensmanszaak oftewel zzp'er
De zzp’er of freelancer is een ondernemer die dan veelal de rechtsvorm Eenmanszaak kiest. Dat is het juridische jasje wat daarbij past. Vaak wordt er ook getwijfeld over het ondernemerschap. Ben ik wel ondernemer? Voldoe ik aan alle eisen die organisaties stellen aan dit predicaat?  En heel vaak voldoen ze prima aan de gestelde eisen maar durven ze zichzelf onvoldoende ondernemer te noemen. Meestal geef ik aan dat ze zich niet zo bescheiden op moeten stellen. Wees open over wat je doet en laat iedereen weten wat je doet en wat men bij jou kan halen. Want uiteindelijk is het toch zo dat een ondernemer (is dus ook de zzp’er en freelancer) graag meerdere klanten wil, voor eigen rekening en risico werkt en dat hij/zij er een goede boterham aan over wil houden? Ikzelf omschrijf de zzp’er vaak als iemand die keihard werkt om zichzelf een goed bestaan te geven. Volgens een recent artikel zijn er in Nederland een kleine 900.000 zzp’ers. Een heel belangrijk onderdeel van onze economie. Waarom zouden we die opheffen? De zzp’er (en ook de freelancer) verdwijnt niet met het invoeren van de DBA. De intentie is dat, door deze nieuwe regeling, alles juist beter geregeld is.

Henk Herkink

Henk Herkink is adviseur bij de Kamer van Koophandel. De Kamer van Koophandel ondersteunt ondernemers met toegang tot het Handelsregister, haar data, kennis en netwerken. In alle fasen van het ondernemerschap. Henk helpt startende ondernemers op weg met de start van hun bedrijf en de financiering die daarbij komt kijken. Volg Henk op Twitter via: @HenkHerkink of bezoek zijn LinkedIn pagina.

Blog

De belangrijkste reden om te starten met ondernemen via het internet? Meer vrijheid!


Je uren bijhouden doe je zo: 4 onmisbare tips voor je urenregistratie als ondernemer


Lees meer

Nieuws

Btw-vrijstelling? Bekijk vóór 2 december of de kleineondernemersregeling iets voor jou is

Wil je per 1 januari 2024 deelnemen aan de kleineondernemersregeling (KOR)? Dan is het goed om nu een afweging te maken, want aanmelden voor het nieuwe jaar kan tot 2 december 2023.

Moneybird, het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers

Uit onderzoek van ZZP Expert Martijn Pennekamp is gebleken dat Moneybird momenteel het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers is.

Lees meer