Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Starten doe
je zo!
         

Waarom je als starter zou moeten kiezen voor factoring

Dominique van Maanen
27 september 2021

Als startende ondernemer kan het verkrijgen van een lening een uitdaging vormen. Een traditionele banklening vereist bijvoorbeeld veel voorwaarden waar je als startende ondernemer niet altijd aan voldoet. Denk bijvoorbeeld aan een minimale omzeteis of een bepaalde bestaansduur. Gelukkig zijn er voor starters alternatieven in de markt vinden. Factoring is hier een mooi voorbeeld van. Wij geven je 6 redenen waarom je als starter voor factoring zou moeten kiezen.

Wat is factoring?

Om te beginnen even antwoord op de vraag ‘’wat is factoring eigenlijk?’’. Factoring geeft starters direct toegang tot het geld wat uitstaat in facturen bij opdrachtgevers zonder de betalingstermijn van 30 of meer dagen af te wachten. Daarnaast biedt factoring meer voordelen aan, zoals de overname van het debiteurenbeheer en het verzekeren van het faillissementsrisico.

Zes redenen waarom starters voor factoring zouden moeten kiezen

  1. Starters die in rap tempo groeien ontvangen snel het geld om verder te investeren.

Met een snelle groei liggen cashflow problemen op de loer. Dit kan voor een starter problemen veroorzaken, want in plaats van de focus op groei en succes te behouden moet hij/zij opzoek naar middelen om de betalingstermijnen van facturen te overbruggen. Starters die zich in een soortgelijk scenario bevinden zijn niet in staat om verdere groei te realiseren, omdat ze moeten wachten totdat klanten hun rekeningen gaan betalen. Door facturen te verkopen aan een factoringbedrijf krijgen starters snel toegang tot liquide middelen waardoor de focus op groei behouden wordt.

  1. Het kan moeilijk zijn voor starters om een lening te verkrijgen.

In veel gevallen geven banken geen krediet of financiering aan nieuwe of startende bedrijven. Voor deze starters kan  een alternatieve vorm van financiering zoals factoring een uitkomst bieden.

  1. Starters zijn in staat om geld te verkrijgen op momenten dat dit het hardst nodig is.

Starters die krap bij kas zitten worden geconfronteerd met operationele problemen. Niet alleen kan een magere liquiditeit leiden tot het niet kunnen betalen van belastingen en andere rekeningen, ook kan het de dagelijkse werkzaamheden in gevaar brengen. Dit is natuurlijk niet wenselijk, omdat een dergelijke situatie in het ergste geval een faillissement kan betekenen. Starters die krap bij kas zitten kunnen factoring gebruiken om uit dit cashflow probleem te komen.

  1. Starters kiezen zelf welke facturen zij willen verkopen aan factoringbedrijven.

Als je liever niet al je facturen wil laten factoren is dat geen probleem. Het is namelijk mogelijk om zelf te kiezen welke facturen je via factoring laat verlopen. Deze flexibiliteit betekent dat je nergens aan vast zit en zelf de regie behoudt.

  1. Starters kunnen hun aandacht richten op het ondernemen in plaats van tijd te steken in onbetaalde facturen.

Ook kan de overname van het debiteurenbeheer een reden voor starters zijn om hun facturen te verkopen aan een factoringbedrijf. Starters hebben geen omkijken naar de facturen die via factoring verlopen. Het factoringbedrijf neemt in de meeste gevallen namelijk de gehele administratieve afwikkeling van de factuur over. Dit zorgt voor starters voor meer tijd om zich te richting op het ondernemen zelf.

  1. Gebruik factoring om onverwachte situaties te overleven.

Soms ontstaan er situaties waardoor je als starter in financieel zwaar weer terecht komt. Deze situaties kunnen onverwacht zijn waardoor je er niet op bent voorbereid. In dit soort gevallen bieden factoringbedrijven een uitkomst door tijdelijke factoring aan te bieden en het bedrijf door een moeilijke periode heen te helpen.

Dominique van Maanen

Dominique van Maanen is werkzaam bij FreelanceFactoring als Marketing & communicatie specialist.

Blog

Je uren bijhouden doe je zo: 4 onmisbare tips voor je urenregistratie als ondernemer


Met onderstaande tips kom je als startende ondernemer minder snel financieel in de knoop


Lees meer

Nieuws

Btw-vrijstelling? Bekijk vóór 2 december of de kleineondernemersregeling iets voor jou is

Wil je per 1 januari 2024 deelnemen aan de kleineondernemersregeling (KOR)? Dan is het goed om nu een afweging te maken, want aanmelden voor het nieuwe jaar kan tot 2 december 2023.

Moneybird, het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers

Uit onderzoek van ZZP Expert Martijn Pennekamp is gebleken dat Moneybird momenteel het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers is.

Lees meer