Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
BLOGS
         

Voornemens, Fuck Ups & Goede Fouten

Koen Sieben
30 december 2015

In het Financieel Dagblad van 19 dec 2015 stond een interessant artikel over fouten maken. Het stuk is feitelijk een pleidooi voor het maken van fouten. Er wordt geschreven over FuckUp Nights, waar ondernemers en bestuurders vertellen over hun geniale mislukkingen (en wat ze er van hebben geleerd).

In Europa is het niet chique om het over fouten te hebben. Sterker, er zit zelfs een groot taboe op het onderwerp. Vraag iemand hoe het gaat en je krijgt altijd ‘goed’ te horen. Ook op social media kom je maar weinig ellende tegen.

Ondernemers mogen best fouten makenZelf heb ik een aantal jaren lesgegeven bij een hbo-opleiding, daar begeleidde ik studenten bij het ondernemerschap. Bij aanvang had ik altijd een aantal spelregels waar ze zich aan moesten houden. Eén daarvan luidde: fouten maken moet, maar liever geen domme fouten.

De studenten hadden maar al te goed in de gaten wat ik daar mee bedoelde. Toch vonden ze het moeilijk om het in de praktijk te brengen. Immers, bij alle andere vakken werden ze juist gestraft als ze fouten maakten.

Bij het afstuderen vertelden veel studenten vaak dat ze het meest hadden geleerd van het vak ondernemerschap. Waarom? Omdat ze daar fouten mochten maken en daar ongelofelijk veel van hadden geleerd.

Dit jaar heb ik persoonlijk ook weer een hoofdstuk toegevoegd aan het fenomeen ‘fouten maken’.  In een training van The Mindset heb ik kennis gemaakt met “Goede Fouten” en “Aardige Ogen”. Sindsdien ben ik stuk milder naar mezelf en vind ik het minder erg om fouten te maken (het vergt overigens echt wel training). Sterker nog, ik stel me steeds vaker kwetsbaar op en dat levert interessante gesprekken en contacten op.

Daarom vind ik het een goed idee dat Fuck Ups en Goede Fouten meer geaccepteerd worden. Juist voor ondernemers en zzp’ers heel belangrijk om dit in het achterhoofd te houden. Veel burn outs en bedrijfsopheffingen kunnen worden voorkomen als je de schouders op kunt halen en leert van gemaakte fouten. Het leven is geen instant succes, het is experimenten, fouten maken, leren, etc. Je kunt ambitieus zijn en tegelijkertijd ook aardig voor jezelf zijn. Richard Branson en Roger Federer zijn er heel ver mee gekomen.

Ik wens je veel Fuck Ups en Goede Fouten.

Koen Sieben

Coaching is dé rode draad in het leven van Koen. Als kleine jongen droomde hij er al van om andere mensen verder te kunnen helpen. In zijn werkende leven heeft hij altijd een leidinggevende en coachende rol gehad. Ook heeft hij een fascinatie gehad voor ‘wetten voor succes’ vooral vanuit de topsport.

Vanaf 2010 is Koen echt actief als coach van (meer dan 100) ondernemers. Sindsdien heeft hij alle mogelijke vraagstukken en doelen voorbij zien komen. Hij kijkt dan ook met trots terug op de afgelopen jaren waarin hij veel ondernemers naar een volgende fase heeft mogen begeleiden. Voor sommigen betekende dat een vliegende start voor anderen betekende dat omzetgroei. Mag Koen jou ook helpen?

www.koensieben.nl | @koensieben | info@koensieben.nl | 06 – 470 888 28

Lees meer

Kennisbank

Hier vind je handige artikelen Lees meer
Starten met je ondernemingsplan
Starten vanuit de WW
Starten met je uurtarief
Welke aftrekposten heb ik als ondernemer?
Lees meer