Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Starten doe
je zo!
         

Unieke combinatie pensioen en arbeidsongeschiktheidsverzekering populair bij zzp'ers!

Martijn Pennekamp
03 december 2020

Een jaar na de lancering van de in Nederland eerste unieke combinatie van een arbeidsongeschiktheidsvoorziening en pensioen in één, delen al zo'n 1000 BrightPensioen leden via SharePeople hun arbeidsongeschiktheidsrisico met elkaar. De samenwerking tussen deze twee social enterprises blijkt een waardevolle oplossing voor twee problemen waar veel zzp’ers tegen aanlopen: ze sluiten geen AOV af omdat ze dat te duur vinden én ze stellen het opbouwen van een pensioen uit.

Zelf ben ik ook deelnemer van BrightPensioen en aangesloten bij SharePeople, zo dek ik het arbeidsongeschiktheidsrisico voor de eerste twee jaar af met andere leden van BrightPensioen.

Laag verzuimpercentage

Het verzuimpercentage binnen de Bright-schenkkring bij SharePeople blijkt met minder dan 1,5% erg laag. Rond de 1000 deelnemers hebben niet alleen een mooi vangnet met elkaar gebouwd maar weten dat als hun inleg niet nodig blijkt ze extra in hun pensioenpotje in kunnen leggen. Dat kunnen ze automatisch laten doen. Deze combinatie blijkt een schot in de roos.

Maandelijks storten deze deelnemers van BrightPensioen een bedrag op een eigen bankrekening. € 60 voor een uitkering van € 1.000 per maand € 90 voor een uitkering van € 1.500 per maand, € 120 voor een uitkering van € 2.000 per maand, € 150 voor een uitkering van € 2.500 of € 180 voor een uitkering van € 3.000 per maand. Al deze reserveringen bij elkaar kunnen gezamenlijk een verzuimpercentage van 6% dekken. Echter, met het verzuimpercentage in de Bright-groep van ongeveer 1,5% in het eerste jaar blijft er dus meer dan 90% van dat geld beschikbaar voor pensioen. 

Als er iemand ziek wordt, kun je als deelnemer een geverifieerd betaalverzoek krijgen. Daarmee doneert die deelnemer dit bedrag rechtstreeks aan het zieke Bright-lid.

Combinatie traditionele verzekering

Een aantal deelnemers combineren het vangnet via SharePeople voor de eerste twee jaar met een arbeidsongeschiktheidsverzekering bij een verzekeraar. Zelf heb ik dat afgedekt bij Allianz. De verzekeringspremie voor zo’n AOV is door de eigenrisicoperiode van twee jaar aanzienlijk lager. Wat de premie met 2 jaar wachttijd is kun je hier berekenen*. Zo betaal ik zelf maar € 77 netto per maand voor een dekking van € 40.000 per jaar tot mijn 65e.

Conclusie

Wil je zekerheid bij arbeidsongeschiktheid en daarnaast een potje voor later opbouwen? Dan is het combineren van een vangnet bij arbeidsongeschiktheid en het opbouwen van pensioen een fiscaal aantrekkelijke combinatie.

Meer weten over de combinatie van pensioen en arbeidsongeschiktheidsvoorziening? Klik hier.

Martijn Pennekamp

Martijn Pennekamp is de oprichter van het startersplatform ikwordzzper.nl, starten.nl en het ledenplatform Het Ondernemerscollectief. Volg hem via Twitter via @ikwordzzper of word fan van zijn Facebook pagina.

Blog

De belangrijkste reden om te starten met ondernemen via het internet? Meer vrijheid!


Je uren bijhouden doe je zo: 4 onmisbare tips voor je urenregistratie als ondernemer


Lees meer
Lees meer

Kennisbank

Hier vind je handige artikelen Lees meer
Starten met je ondernemingsplan
Starten vanuit de WW
Starten met je uurtarief
Welke aftrekposten heb ik als ondernemer?
Lees meer
Starter
in beeld
Melanie Broekhuis
Liefdeskriebels
Lees meer