Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Starten doe
je zo!
         

Tellow: een waardevolle nieuwe speler in de boekhoudmarkt?

Gerrit van der Scheer
10 november 2017

Kortgeleden heb ik kennis gemaakt met (een aantal mannen van) Tellow. Tellow is een softwarepakket gericht op de zzp'er. Tellow is ontstaan vanuit de ‘Moonshot Campagnes’, het interne versnellingsprogramma van Rabobank. Tellow is hiermee een innovatie van de Rabobank.

De demo en de toelichting van Tellow geven vertrouwen. Er is voldoende aandacht besteed aan boekhoudkundige en fiscale noodzakelijkheden zonder afbreuk te doen aan gebruiksgemak en intuïtief handelen. De data zijn niet beschikbaar voor de Rabobank maar worden apart gehost en beveiligd.

Voordelen

Als ik Tellow afzet tegen andere boekhoudpakketten dan springt voor mij er toch wel uit dat de gebruiker niet hoeft na te denken over hoe een bon/factuur geboekt dient te worden. Het enige dat de gebruiker hoeft te doen is het scannen van bonnen en facturen op basis van betalingen die over hun bankrekening zijn gegaan. Tellow bepaalt zelf of er btw kan worden teruggevraagd en of het zakelijke kosten zijn en dergelijke.

Prettig voor de zzp'er

Nu hoor ik de critici al zeggen: hoe kan dit nu? Dat zal niet in alle gevallen goed gaan. En daar kan ik ze dan ook alleen maar gelijk in geven. Natuurlijk zullen meerdere correcties aangebracht moeten worden op de door de software gekozen coderingen, maar zolang dat beperkt qua omvang is, is het wel een prettige manier van werken voor de zzp'er. Zonder kennis van zaken je boekhouding bijwerken door alleen maar de bonnen en facturen te scannen. En het administratiekantoor corrigeert vervolgens de eventuele onjuistheden. Wie wil dat niet? Op die manier kun je behoorlijk besparen op de kosten van een administratiekantoor voor het vastleggen van alle documenten.

Ik vermoed dat door deze aanpak meer zzp'ers voor deze oplossing kiezen dan voorheen het geval was, met andere al langer aanwezige spelers op de online boekhoudmarkt. Omdat ook de Rabobank dit product als grootaandeelhouder zal promoten, zal het aantal gebruikers behoorlijk kunnen groeien.

Ben ik op dit moment alleen maar lovend over Tellow? Nee, dat niet. Er ontbreken best een aantal nuttige functies:

  • Vaste activa administratie met afschrijvingsmodule
  • Geen mogelijkheid om rekeningschema aan te passen
  • Geen koppeling met Belastingdienst, dus je kunt niet rechtstreeks vanuit Tellow de btw-aangifte doen
  • Verwerken volgens kasstelsel is niet mogelijk
  • Geen functie om data te exporteren naar rapportage- of aangiftesoftware
  • Geen portal voor administratiekantoren waar cliënten overzichtelijk staan gerubriceerd
  • Data fixeren na jaarafsluiting is niet mogelijk
  • Auditfile exporteren is niet mogelijk

Maar dit wordt ook onderkend door Tellow en zal zo snel mogelijk worden opgelost. En laten we wel wezen, het zijn ook onderwerpen die niet voor elke zzp'er even relevant zijn. Of op dit moment nog niet relevant zijn. Een ander minpuntje is dat Tellow nu alleen nog is te koppelen aan een zakelijke betaalrekening bij de Rabobank. Ook daar wordt aan gewerkt want er wordt op dit moment gezocht naar samenwerking met de andere grootbanken.

Jonge starters

Wie zie ik als potentiële gebruiker? Waarschijnlijk zullen (relatief jonge) startende zzp'ers Tellow omarmen. Zij zijn gewend via hun mobiele telefoon tal van zaken af te handelen en daar sluit Tellow prima bij aan. Als starter hebben zij ook geen administratieve historie die overgeheveld moet worden uit een ander systeem. Zij kunnen dus eenvoudig beginnen.

Wanneer zij eenmaal een tevreden gebruiker zijn zullen zij waarschijnlijk collega-zzp'ers die hun administratie nog traditioneel laten verzorgen, voor een deel kunnen overhalen om ook te kiezen voor Tellow.

Waardevolle nieuwe speler?

Voor wie is Tellow minder geschikt? Voel je er niets voor om dagelijks berichtjes te krijgen via de app om bonnetjes en facturen te scannen? Dan kun je beter kiezen voor een andere aanpak. Ook wanneer je heel veel bijzondere mutaties hebt die door Tellow niet goed herkend kunnen worden (bijvoorbeeld verrekeningen tussen debet-creditfacturen en dergelijke) lijkt Tellow minder geschikt. Buro Freecon gaat gebruikers van Tellow als klant in portefeuille nemen. Ook wij zullen in de praktijk moeten ontdekken waar Tellow zich nog moet ontwikkelen én voor wie het pakket juist wel of juist niet geschikt is. Maar zoals gezegd, het vertrouwen is er dat Tellow een waardevolle nieuwe speler kan zijn in deze softwaremarkt.

Wordt zeker vervolgd!

Meer weten over Tellow? Hier lees je meer.

Gerrit van der Scheer

Gerrit van der Scheer is directeur bij Buro Freecon. Bij Buro Freecon wordt uitgebreid aandacht besteed aan de betrouwbaarheid van je administratie. Daarbij letten de specialisten vooral op juiste toepassing van de fiscale wetgeving, volledigheid van de administratie en consistentie met eerdere jaren. Aangevuld met fiscaal en juridisch advies zorgen ze voor een zo laag mogelijke belastingdruk.

Gerrit zou het leuk vinden als je met hem linkt via zijn LinkedIn-profiel.

Blog

De belangrijkste reden om te starten met ondernemen via het internet? Meer vrijheid!


Je uren bijhouden doe je zo: 4 onmisbare tips voor je urenregistratie als ondernemer


Lees meer

Nieuws

Btw-vrijstelling? Bekijk vóór 2 december of de kleineondernemersregeling iets voor jou is

Wil je per 1 januari 2024 deelnemen aan de kleineondernemersregeling (KOR)? Dan is het goed om nu een afweging te maken, want aanmelden voor het nieuwe jaar kan tot 2 december 2023.

Moneybird, het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers

Uit onderzoek van ZZP Expert Martijn Pennekamp is gebleken dat Moneybird momenteel het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers is.

Lees meer