Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Starten doe
je zo!
         

Tankpas: alleen voor de grote jongens?

Martijn Pennekamp
11 oktober 2016

In 2016 blijft het aantal startende zzp’ers groeien en daarmee ook het aantal vragen dat wij binnenkrijgen bij starten.nl. Behalve de gebruikelijke vragen over de boekhouding, de ict en de belasting, krijgen we verrassend veel vragen over tankpassen.

Veel startende zzp’ers denken dat een tankpas alleen voor “grootverbruikers” is, waarbij ze er vanuit gaan dat alleen deze grootverbruikers profijt hebben van de pas. Ook denken sommige starters dat een tankpas vooral zinvol is voor leaserijders, ze verwachten dat een tankpas duur is en dat het hen weinig zal opleveren. Bovendien zijn ze bang dat hun tankpas niet geldig is bij de pomp om de hoek en dat ze met al dat omrijden uiteindelijk zelfs duurder uit zijn.

Jaarlijkse kosten

Gelukkig is het tegendeel waar. Je hoeft namelijk geen compleet wagenpark te bezitten om voor een tankpas in aanmerking te komen.
Al vanaf 1 auto kun je een tankpas aanvragen en starten met “verdienen”. Want dat is het voordeel van de tankpas: hij verdient zichzelf terug, ook bij die ene auto van jou! Voordat je een tankpas aanschaft, doe je er goed aan om een aantal tankpassen met elkaar te vergelijken. De aanbieder die het hardst roept dat hij het goedkoopst is, is dat namelijk niet altijd! Let er op dat je een tankpas kiest die voor jou het hele jaar door voordeel oplevert en niet alleen het goedkoopst is bij aanschaf. Sommige passen zijn “gratis” in aanschaf maar kosten vervolgens iedere maand een paar euro of juist andersom. Ga voor jouw situatie na, wat je jaarlijkse kosten zijn bij aanschaf van een tankpas.

Korting bij tankstations

Ga je vooral voor de korting die je krijgt op brandstof? Dan is het slim om te checken of je een standaardkorting op de landelijke adviesprijs krijgt bij alle tankstations van de maatschappij. Laten we als voorbeeld de Total Card nemen. Deze tankpassen zijn geldig bij het Total tankstation bij jou om de hoek, maar ook bij bijna 400 andere Total vestigingen in Nederland. Ook buiten Nederland kun je goed terecht bij Total, want zij hebben het grootste netwerk in de Benelux en zelfs 12.000 tankstations in heel Europa. Dat zakelijke reisje is dus geen enkel probleem! Als je de Total Card kiest, mag je zelf 2 Total tankstations uitkiezen waar je een extra hoge korting op de brandstof krijgt. Deze stations zijn degene waar je het vaakst komt (bijv. heel dicht bij huis of kantoor), maar ook bij de overige stations ontvang je altijd een aantrekkelijke korting. Hier kun je de Card direct aanvragen.

Extra kortingen

Veel ondernemers denken dat een tankpas hen alleen een paar cent voordeel bij de pomp oplevert, maar tankpassen bieden tegenwoordig zoveel meer. Zo krijg je met de Total Card korting op carwash en kun je in het buitenland tolwegen en tunnels betalen. Als je eens per 2 weken Excellium brandstof tankt, ontvang je ook nog eens gratis pechhulp in heel Europa. Reken maar uit wat dat je oplevert! Natuurlijk zijn de beste tankpassen ook te combineren met de gewone spaarkaarten, zoals de Total Club spaarkaart, waarmee je bij elke tankbeurt spaart voor gratis cadeaus, zoals VVV-bonnen en zelfs prepaid brandstofpassen! Die laatste kun je natuurlijk ook voor je privéauto gebruiken. Meer informatie over de Total HappyFuel Card, de prepaid brandstofkaart van Total vind je hier.

Gemakkelijk btw terugvorderen

Oké, je weet nu dat je behoorlijk kunt besparen met een tankpas, maar weet je wat het meeste voordeel oplevert? Met stip op 1 staat: de fiscusproof factuur die je ontvangt als je een tankpas hebt, dus weg met de bonnetjes en ingewikkelde btw-terugvordering! Dat scheelt jou enorm veel tijd, die je aan andere zaken kunt besteden en als je een boekhouder hebt, scheelt het hem veel tijd. Je hebt online inzicht in je kosten en aftrekposten en je ontvangt een gespecificeerde factuur die gemakkelijk per e-mail te versturen is.

Met een tankpas hoor je dus zelf bij de “grote jongens” zonder dat je grootverbruiker hoeft te zijn. Een tankpas maakt het je gemakkelijk, verdient zichzelf terug en zo houd je als starter geld over voor je bedrijf. Dat vinden we bij starten.nl een goede zaak!

Martijn Pennekamp

Martijn Pennekamp is de oprichter van het startersplatform ikwordzzper.nl, starten.nl en het ledenplatform Het Ondernemerscollectief. Volg hem via Twitter via @ikwordzzper of word fan van zijn Facebook pagina.

agenda

Data ophalen ...

Blog

Zo geef je een vliegende start aan jouw onderneming: drie tips!


Hoe lang gaat mijn Fitbit bandje mee?


Lees meer

Nieuws

Extra coronasteun van 35 miljoen voor startende ondernemers

Het kabinet komt alsnog met een steunregeling voor startende ondernemers die het afgelopen halfjaar last hebben gehad van de beperkende coronamaatregelen, maar niet in aanmerking kwamen voor de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). Voor de regeling is 35 miljoen beschikbaar.

Vele zzp’ers leggen geen geld opzij voor oudedagsreserve

Slechts een derde (34%) van de zzp’ers maakt gebruik van de fiscale oudedagsreserve (FOR). Van deze groep zet ruim een kwart (28%) het bedrag dat in de boekhouding wordt gereserveerd niet daadwerkelijk apart. En nog eens een kwart (25%) zet het slechts ten dele opzij. Zzp'ers kunnen hierdoor financieel in problemen komen, zegt directeur Sjaak Zonneveld van BrightPensioen.

Lees meer