Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Starten doe
je zo!
         

Tanken met een knipoog

Martijn Pennekamp
26 augustus 2016

‘Nog steeds geen Excellium voor jou?’ Ik kijk haar vertwijfeld aan. Mijn favoriete dame van het Total tankstation moet lachen. Ze heeft het me al eens eerder gevraagd, herinner ik me. Maar ook deze keer schud ik mijn hoofd. ‘Je moet toch eens wat beter voor je auto gaan zorgen hoor,’ zegt ze dan met een knipoog.

Onderweg denk ik er nog eens over na. Zou het nu echt zoveel verschil maken, zo’n “speciale” brandstof? De brandstof is iets duurder dan “gewone” brandstof en dat heeft me tot nu toe tegengehouden. Maar volgens de verhalen wegen de voordelen ruimschoots op tegen die paar euro aan de pomp. Het zou zelfs, onder de streep, goedkoper kunnen zijn!

Toch nieuwsgierig geworden, Google ik in mijn pauze eens naar de voordelen van de speciale brandstoffen. Er gaat direct een wereld voor me open. De Excelliumbrandstof lijkt een uitgebalanceerde cocktail van vitamines voor mijn motor te bevatten. Allereerst lees ik over een reinigingsmiddel, dat niet alleen vervuiling op injectoren en kleppen voorkomt, maar ook de bestaande vervuiling reinigt. Het anticorrosiemiddel zorgt ervoor dat metalen onderdelen beschermd zijn tegen corrosie, die ontstaat door condens en regen. Ook zijn er moleculen toegevoegd, die de wrijving tussen metalen delen beperken en zo de slijtage beperken.

Volgens de gegevens zou mijn auto al na één tankbeurt het verschil moeten merken. De motor wordt  vanaf dag 1 schoner en is direct beter beschermd tegen vervuiling, corrosie en slijtage. Die schone motor verbrandt beter, gaat dus langer mee en de uitstoot van schadelijke stoffen is lager dan bij het gebruik van een brandstof zonder de genoemde toevoegingen. Schonere motoren verbruiken minder brandstof dan vervuilde motoren, dus ook daar is winst te boeken. En wie minder brandstof verbruikt, brengt ook de uitstoot omlaag. Ik kan dus zorgen voor minder vervuiling binnen en buiten mijn auto.

Tsja, dat klinkt toch wel aantrekkelijk! Ik kan me de vorige rekening bij de garage helaas nog goed herinneren en bereken snel hoeveel liter Excellium ik daarvoor had kunnen kopen…

Misschien wordt het inderdaad tijd dat ik wat beter voor mijn auto ga zorgen. Ik zet de stap van doorsnee naar excellent. En de volgende keer bij het tankstation, zal ik zelf een knipoog uitdelen!

 

Martijn Pennekamp

Martijn Pennekamp is de oprichter van het startersplatform ikwordzzper.nl, starten.nl en het ledenplatform Het Ondernemerscollectief. Volg hem via Twitter via @ikwordzzper of word fan van zijn Facebook pagina.

Blog

Zo geef je een vliegende start aan jouw onderneming: drie tips!


Hoe lang gaat mijn Fitbit bandje mee?


Lees meer

Nieuws

Extra coronasteun van 35 miljoen voor startende ondernemers

Het kabinet komt alsnog met een steunregeling voor startende ondernemers die het afgelopen halfjaar last hebben gehad van de beperkende coronamaatregelen, maar niet in aanmerking kwamen voor de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). Voor de regeling is 35 miljoen beschikbaar.

Vele zzp’ers leggen geen geld opzij voor oudedagsreserve

Slechts een derde (34%) van de zzp’ers maakt gebruik van de fiscale oudedagsreserve (FOR). Van deze groep zet ruim een kwart (28%) het bedrag dat in de boekhouding wordt gereserveerd niet daadwerkelijk apart. En nog eens een kwart (25%) zet het slechts ten dele opzij. Zzp'ers kunnen hierdoor financieel in problemen komen, zegt directeur Sjaak Zonneveld van BrightPensioen.

Lees meer