Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Starten doe
je zo!
         

Succesformule

Koen Sieben
07 maart 2016

Zijn we niet allemaal op zoek naar een succesformule? Mij fascineert het in ieder geval wel. Ik heb er onderzoek naar gedaan in boeken en met zelfonderzoek. Hieronder staan mijn bevindingen.

Zelf kijk ik regelmatig naar deze formule. Zeker wanneer iets mislukt is, vraag ik me af op welk onderdeel het is misgegaan. Meestal kom ik er dan achter dat ik aan één of meerdere onderdelen te weinig aandacht heb gegeven. De succesformule:

Zijn we niet allemaal op zoek naar een succesformule? Mij fascineert het in ieder geval wel. Ik heb er onderzoek naar gedaan in boeken en met zelfonderzoek. Hieronder staan mijn bevindingen.

Zelf kijk ik regelmatig naar deze formule. Zeker wanneer iets mislukt is, vraag ik me af op welk onderdeel het is misgegaan. Meestal kom ik er dan achter dat ik aan één of meerdere onderdelen te weinig aandacht heb gegeven. De succesformule:

R x A x I = M

(R) Richting = Is een keuze en gaat over welke kant je op wilt; datgene wat je wilt bereiken, het punt aan de horizon. Is het een definitieve keuze of wissel je nog regelmatig tussen keuzes, twijfel je nog? Loopt de weg naar je doel rechtdoor of laat je jezelf verleiden tot slingerwegen? Hoe standvastiger en doelgerichter je bent in je keuze, des te beter.

Bijvoorbeeld: Een bedrijf starten, een andere doelgroep kiezen, minder werken, meer omzet realiseren, een wereldreis maken, verhuizen, een andere baan.

Hoge R: je maakt heel gericht en doelbewust een keuze, hier ga ik voor, de komende paar jaar ga ik dit absoluut doen.

Lage R: je twijfelt, je weet het niet zeker, je wilt/kunt niet focussen, op meerdere paarden tegelijk wedden.

(A) Actie = Afwachten leidt tot niets; wanneer je niets doet, gebeurt er niks. Kom je in actie, dan gebeurt er zeker iets. Soms niet helemaal datgene wat je wilt, maar dat is niet per se slecht. Beter een mislukking dan niks doen.

Bijvoorbeeld: Regelmatig aan scholing doen, meer berichten op social media, acties bedenken, netwerken bezoeken, (koude) acquisitie, vaker mensen aanspreken of om hulp vragen.

Lage A: je bent voorzichtig met het zetten van stappen en acties ondernemen. Je wacht vervolgens af wat daar uitkomt. Je bent enigszins twijfelend of bang om risico te nemen. Je hebt een laag tempo.

Hoge A: je zet meerdere dingen tegelijkertijd uit. Je stopt snel met wat niet werkt en anticipeert daar weer op. Je ziet activiteiten als experiment, je hebt geen probleem met risico nemen. Je hebt een hoog tempo.

(I) Intentie = Zegt iets over de mate waarin je er kracht of geloof in stopt. Hoe graag wil je het en hoe overtuigd ben je van jezelf?. Het zegt ook iets over doelgerichtheid. Sommige mensen geloven eigenlijk niet in droom, bijvoorbeeld door eigen belemmerende overtuigingen of negatieve input van anderen zoals “dat gaat je toch niet lukken”. Binnen deze factor van de formule zit ook het thema authenticiteit verborgen: komt het uit je hart of is je motief meer status - of angstgedreven. Hoe zuiverder de intentie, des te krachtiger.

Bijvoorbeeld: Dit past helemaal bij mij als persoon, dit heb ik altijd al gewild, dit ga ik hoe dan ook doen! Ik ga door totdat ik er bij neerval. En ook: Ik zie het wel of het lukt, ik wil status, ik wil aanzien. De laatste opties kunnen minder krachtig zijn omdat de intentie extern gedreven is.

Hoge I: Dag en nacht bezig zijn met jouw idee, tegen iedereen vertellen wat je dromen en doelen zijn. Er volledig van overtuigd zijn dat het een succes gaat worden. Waarom zou je immers falen? Visualiseren van het succes. Je denkt: als ik faal, dan begin ik opnieuw.

Lage I: Niet zeker weten of dit het wel is en daarom je plannen voor je houden. Iets uitproberen wat compleet nieuw voor je is en ook niet bij jou als persoon past. Stapje voor stapje, voorzichtig. Visualiseren van de mislukking. Bij tegenslag denken dat het toch niks wordt.

(M) Manifestatie = Het resultaat van Richting, Actie en Intentie. Het realiseren, het al dan niet manifesteren, van datgene wat je wilt bereiken.

Hoe je de formule gebruikt

De formule is voornamelijk bedoeld als metafoor. Wanneer alle onderdelen ‘kloppen’ gaan ze elkaar synergetisch versterken en dan kan het niet anders dan dat de Manifestatie voor jou ook klopt. 

Dus wanneer je op alle onderdelen ‘hoog’ scoort, heb je een grote kans dat het onder de streep een succes wordt. Wanneer je merkt dat niet alle onderdelen even hoog scoren, is het tijd om na te denken over wat je daar aan zou kunnen doen. Een uiterste optie is dat je het plan volledig gaat herzien.

Het gaat vooral over de juiste mindset: kiezen, doen en focus; het omzetten van knoppen in je hoofd.

Deze formule kun je gebruiken wanneer je op een kruispunt staat, een andere weg wilt inslaan of een verandering wilt aanbrengen in je huidige aanpak. Je doorloopt simpelweg alle onderdelen en stelt je zelf de vraag: wat kan ik hier invullen en is dat ‘hoog’ of ‘laag’?

Pin jezelf er niet al te zeer op vast, het gaat om een globale inschatting. Het gaat vooral om het gevoel wat je erbij hebt. Als jij het gevoel hebt dat je intentie goed is, dan mag je dat gewoon aannemen.

Het invullen vraagt van jou om zo eerlijk mogelijk tegen jezelf te zijn. Daardoor kan het ook confronterend zijn, bijvoorbeeld omdat je er achter komt dat je intentie eigenlijk te laag is. Van de andere kant: het voorkomt verkeerde keuzes en doormodderen met een idee wat gedoemd is om te mislukken.

Sleutelen en verbanden

Je kunt werken aan de verschillende onderdelen en van richting veranderen wanneer het toch niet goed voelt. Je kunt checken bij de Intentie of het echt iets is waar je in gelooft en of het echt van jou is. Zo kiezen sommige ondernemers soms voor een doelgroep (R) of product omdat het beter betaalt, maar de Intentie is dan niet altijd optimaal. Dat is niet per definitie de beste keuze en dat ga je dus ook merken bij het resultaat (M).

Wanneer je kijkt naar het aantal Acties ontdek je wel eens dat je eigenlijk te weinig doet of misschien wel te veel, als een kip zonder kop.

De onderdelen staan in interactie met elkaar; kunnen elkaar versterken of afzwakken. Wanneer iets ongelofelijk goed bij jou past als mens, vanuit een drijfveer die bij jou past, ga je merken dat de Richting heel krachtig is en dat je makkelijk in Actie komt. Andersom zie je dat ook; je komt dan niet in beweging en twijfelt of je het wel moet doen. Wanneer dit laatste gebeurt, weet je dat het niet okay is wat je wilt realiseren. Terug naar de tekentafel! 

Tot slot

Deze formule daagt je uit om er mee aan de slag te gaan. Mijn ervaring is dat het geen lineaire formule is, hij werkt voor iedereen weer anders, maar de basis klopt wel degelijk. Durf jij het aan om hier mee aan de slag te gaan? Laat me gerust weten wat je ervaringen zijn.

Koen Sieben

Coaching is dé rode draad in het leven van Koen. Als kleine jongen droomde hij er al van om andere mensen verder te kunnen helpen. In zijn werkende leven heeft hij altijd een leidinggevende en coachende rol gehad. Ook heeft hij een fascinatie gehad voor ‘wetten voor succes’ vooral vanuit de topsport.

Vanaf 2010 is Koen echt actief als coach van (meer dan 100) ondernemers. Sindsdien heeft hij alle mogelijke vraagstukken en doelen voorbij zien komen. Hij kijkt dan ook met trots terug op de afgelopen jaren waarin hij veel ondernemers naar een volgende fase heeft mogen begeleiden. Voor sommigen betekende dat een vliegende start voor anderen betekende dat omzetgroei. Mag Koen jou ook helpen?

www.koensieben.nl | @koensieben | info@koensieben.nl | 06 – 470 888 28

Blog

Zelf een website maken of uitbesteden: wat is de beste keuze voor startende ondernemers?


Waarom jouw idee meer is dan alleen een droom


Lees meer

Nieuws

Btw-vrijstelling? Bekijk vóór 2 december of de kleineondernemersregeling iets voor jou is

Wil je per 1 januari 2024 deelnemen aan de kleineondernemersregeling (KOR)? Dan is het goed om nu een afweging te maken, want aanmelden voor het nieuwe jaar kan tot 2 december 2023.

Moneybird, het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers

Uit onderzoek van ZZP Expert Martijn Pennekamp is gebleken dat Moneybird momenteel het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers is.

Lees meer