Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Starten doe
je zo!
         

Starten als zzp’er: denk na over deze verzekeringen

Martijn Pennekamp
22 december 2022

Als startende ondernemer is het belangrijk om je te verdiepen in zowel de kansen als de risico’s van het ondernemerschap. Vervolgens dien je te zoeken naar manieren om de risico’s af te dekken of zo klein mogelijk te houden. Verzekeringen kunnen daarbij nuttig zijn. Welke verzekeringen jij nodig hebt, is natuurlijk afhankelijk van met welke risico’s jij te maken krijgt. Hierdoor zal dit voor iedereen anders zijn. Er zijn in ieder geval wel een aantal verzekeringen om over na te denken.

Aansprakelijkheidsverzekering

Om de kans op een schadeclaim te beperken, is het in de eerste plaats belangrijk om goede algemene voorwaarden op te stellen. In deze algemene voorwaarden is het mogelijk om afspraken op te nemen omtrent levertijden, betaalverplichtingen, garanties en dergelijke meer. Ook kan je via de algemene voorwaarden de aansprakelijkheid beperken of uitsluiten. Zelfs met goede algemene voorwaarden is een aansprakelijkstelling niet uit te sluiten. Je kan je namelijk niet van je gehele aansprakelijkheid ontdoen.
Daarom is een goede bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering, in combinatie met goede algemene voorwaarden, voor de meeste zzp’ers aan te raden. Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering geniet je bijvoorbeeld van bescherming als je tijdens het uitoefenen van je activiteiten letselschade veroorzaakt bij een ander. Als je in de adviserende dienstverlening werkt, moet je ook rekening houden met het beroepsaansprakelijkheidsrisico. Het gaat er dan bijvoorbeeld om dat een architect of een advocaat een fout heeft gemaakt en daardoor schade heeft veroorzaakt. Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering is in dit geval nuttig.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Als zzp’er kan je arbeidsongeschikt worden. Je zorgverzekering kan je gewoon door laten lopen, maar aanvullend is een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor de meeste zzp’ers een goed idee. Veel ondernemers denken dat het hun niet zal overkomen, maar iedereen kan arbeidsongeschikt worden. Met een arbeidsongeschiktheidsverzekering of AOV-verzekering krijg je een premie als het jou overkomt. De premie van de AOV-verzekering is afhankelijk van het gekozen eigen risico, het verzekerde bedrag en je leeftijd.

Autoverzekering

Veel zzp’ers zullen ook zakelijk een auto of bestelbus aanschaffen. Dan is het eigenlijk heel eenvoudig: een zakelijke autoverzekering is verplicht. Het kan echter ook dat je de auto of bestelbus op je eigen naam plaatst en het af en toe zakelijk gebruikt. Dan kan je de auto of bestelbus ook particulier verzekeren. Maar let wel op: sommige verzekeraars hanteren een limiet van hoeveel kilometers je de particulier verzekerde auto zakelijk mag gebruiken. Gebruik je de auto vaker zakelijk? Dan is een zakelijke autoverzekering bij deze verzekeraar verplicht.

Inventarisverzekering

Veel particuliere inboedelverzekeraars maken het onderscheid tussen de zakelijke inboedel en de privé-inboedel. In dat geval dien je nog een aparte zakelijke inventarisverzekering af te sluiten voor de inboedel die je bijvoorbeeld thuis of in je garage opslaat. Daarmee bescherm je je inventaris tegen bijvoorbeeld brand en diefstal. Als je een bedrijfspand hebt, moet je sowieso een beroep doen op de zakelijke inventarisverzekering.

Rechtsbijstandverzekering

Als ondernemer krijg je te maken met concurrenten, met een klant die al eens ontevreden kan zijn en met leveranciers die hun afspraken misschien niet nakomen. Een juridisch conflict is met andere woorden altijd mogelijk. Daarom is een zakelijke rechtsbijstandverzekering aan te raden. Je geniet dan van juridische ondersteuning. Bij conflicten zal de rechtsbijstandsverzekeraar de advocaat en de gerechtskosten zelfs (deels) vergoeden.

Martijn Pennekamp

Martijn Pennekamp is de oprichter van het startersplatform ikwordzzper.nl, starten.nl en het ledenplatform Het Ondernemerscollectief. Volg hem via Twitter via @ikwordzzper of word fan van zijn Facebook pagina.

Blog

De belangrijkste reden om te starten met ondernemen via het internet? Meer vrijheid!


Je uren bijhouden doe je zo: 4 onmisbare tips voor je urenregistratie als ondernemer


Lees meer
Lees meer

Kennisbank

Hier vind je handige artikelen Lees meer
Starten met je ondernemingsplan
Starten vanuit de WW
Starten met je uurtarief
Welke aftrekposten heb ik als ondernemer?
Lees meer