Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Starten doe
je zo!
         

Starten als zp'er in 2017: wat zijn de mogelijkheden?

Marco Bruijsten
17 januari 2017

Na een zeer onstuimig 2016, waarin het onderwerp ‘wet DBA’ de boventoon voerde, kan ik me goed voorstellen dat je er nog eens goed over nadenkt voordat je in 2017 gaat starten als zelfstandige. Om je te helpen de stap wel te maken, vind je hieronder een overzicht van de verschillende werkvormen waaruit een zelfstandige kan kiezen.

De loondienstsituatie wordt hierin vergeleken met een eenmanszaak, bv en een Declarabele Uren BV (DUBV). Je ziet de verschillen op sociaal, fiscaal en financieel vlak.

Tabelblog201710

IB-Ondernemer

Wanneer je gaat starten als zelfstandige, zal de eerste voorkeur vaak uitgaan naar de eenmanszaak, je bent dan ondernemer voor de inkomstenbelasting (IB). Groot voordeel van deze vorm is dat je verschillende fiscale voordelen kan krijgen, mits je voldoet aan de voorwaarden. Voordelen als startersaftrek (€2.123), zelfstandigenaftrek (€7.280) en MKB winstvrijstelling (14%). Bij een jaaromzet van €80.000,- spreken we al gauw over een belastingvrijstelling van ongeveer €20.000,-. Groot nadeel kan zijn dat je als IB ondernemer geen aanspraak meer kan maken op de sociale voorzieningen in Nederland. Dit betekent dat jij verantwoordelijk bent voor je eigen verzekeringen en oudedagsreserve. Hier moet je zeker rekening mee houden bij het vaststellen van je tarief. Als je werksituatie exact zo is omschreven als in de modelovereenkomst hoeft de opdrachtgever geen loonheffingen in te houden en af te dragen. Daarentegen biedt deze modelovereenkomst geen mogelijkheid tot vrijwaring op arbeidsrechtelijk vlak, wat het werkgeversrisico en ook financiële risico voor jouw opdrachtgever kan vergroten. Dit is een risico dat veel opdrachtgevers, in de huidige wetgeving, niet willen. Wees jezelf hiervan bewust op het moment dat je kiest voor deze vorm van ondernemen.

DGA in BV

Wanneer je besluit te kiezen voor een BV structuur heb je te maken met andere rechten en plichten dan bij de IB vorm zoals hierboven beschreven. Je kunt bijvoorbeeld geen gebruik maken van de fiscale aftrekposten. De voordelen van ondernemen in een BV structuur worden groter naarmate de omzet van de onderneming stijgt. Het is mogelijk om winst na vennootschapsbelasting uit te keren als dividend (scheelt 12% belasting), je kunt het opnieuw investeren of toevoegen aan je reserves. Ook in een BV structuur kun je de opdrachtgever niet zomaar vrijwaren voor fiscale of arbeidsrechtelijke naheffingen. Je moet als ondernemer in deze vorm werken volgens een goedgekeurde modelovereenkomst. Op arbeidsrechtelijk vlak heeft de opdrachtgever dezelfde risico’s als het werken met een IB ondernemer.

DGA/Werknemer in de DUBV

De DUBV is een ondernemersvorm die dit jaar 17 jaar bestaat. Qua plichten is deze vorm vergelijkbaar met de BV maar qua rechten kent het essentiële verschillen. In de DUBV ben je zowel DGA als werknemer. Doordat je werknemer bent en dus een arbeidsovereenkomst aangaat met de DUBV kun je de opdrachtgever arbeidsrechtelijk en fiscaal vrijwaren van alle risico’s. Dit betekent dat je geen rekening hoeft te houden met uren, tarieven en duur van de opdracht. Daarnaast kun je vanuit de DUBV de opdrachtgever ook vrijwaren van fiscale naheffingen. De opdrachtgever heeft dus geen risico. Omdat je naast DGA ook werknemer bent, moet je zowel voldoen aan de werkgevers- als de werknemersverplichtingen. Dit betekent wel dat je kunt terugvallen op de sociale voorzieningen (WW/WIA) in het Nederland, mocht dit nodig zijn.

De keuze voor een ondernemingsvorm is niet meer zo vanzelfsprekend als in het verleden. Denk hierbij dus ook goed na wat je doelstellingen zijn op korte- en lange termijn. Kijk naar zaken die jij persoonlijk belangrijk vindt zoals bijvoorbeeld hoog netto inkomen of sociale zekerheid. Maar vergeet niet om het huidige beleid bij zowel potentiële opdrachtgevers als het overheidsbeleid mee te nemen in je beslissing. Succes met de keuze en het ondernemerschap!

Marco Bruijsten

Marco Bruijsten is consultant bij Uniforce. Hij heeft jarenlange werkervaring opgedaan in de bemiddeling van (financieel) zelfstandig professionals. Daardoor heeft hij een goed beeld gekregen van zaken die zowel voor de zelfstandig ondernemer als opdrachtgever belangrijk zijn. Binnen Uniforce adviseert hij zelfstandigen over de verschillende flexibele werkvormen, waaronder ook het Uniforce-concept. www.uniforce.nl.

Blog

De belangrijkste reden om te starten met ondernemen via het internet? Meer vrijheid!


Je uren bijhouden doe je zo: 4 onmisbare tips voor je urenregistratie als ondernemer


Lees meer

Nieuws

Btw-vrijstelling? Bekijk vóór 2 december of de kleineondernemersregeling iets voor jou is

Wil je per 1 januari 2024 deelnemen aan de kleineondernemersregeling (KOR)? Dan is het goed om nu een afweging te maken, want aanmelden voor het nieuwe jaar kan tot 2 december 2023.

Moneybird, het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers

Uit onderzoek van ZZP Expert Martijn Pennekamp is gebleken dat Moneybird momenteel het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers is.

Lees meer