Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Starten doe
je zo!
         

Slechts 1 op de 4 zzp'ers heeft een arbeidsongeschiktheidsverzekering

Bert Wams
06 mei 2016

Uit cijfers van het CBS blijkt dat slechts 1 op de vier zzp’ers een arbeidsongeschiktheidsverzekering heeft.

Telegraaf.nl 6-2-2016: Veel zelfstandigen zonder personeel in ons land zijn niet verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. Uit cijfers van het CBS blijkt dat 23,4 procent van de zzp’ers met een hoofdinkomen uit ondernemerschap premie betaalt voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV).

Is het erg dat je geen AOV hebt? Dat hoeft niet en hangt van je persoonlijke situatie af. Uit cijfers van het CBS blijkt verder dat ongeveer 1 op de 10 ondernemers jaarlijks te maken krijgt met tijdelijke of langdurige arbeidsongeschiktheid.

Een verzekering is het vrijwillig afdekken van een risico. In Nederland is maar 1 verzekering verplicht: de zorgverzekering. Toch is het wat mij betreft voor elke ondernemer verplicht er in ieder geval goed over na te denken, zodat je een weloverwogen keuze kan maken om een risico te nemen. Als je een financiële buffer hebt en/of een partner met een relatief zeker inkomen, zullen het financieel risico en de noodzaak voor een AOV wellicht kleiner zijn. Je kan ook zelf een bedrag sparen (al dan niet via lijfrente, banksparen of een gewone spaarrekening), dat je kan gebruiken, als je niet kan werken. Mocht je niet geaccepteerd worden door een arbeidsongeschiktheidsverzekering, dan kan je ook zelf het bedrag aan premie, dat je zou gaan betalen, maandelijks apart zetten als buffer. Het is niet hetzelfde als een AOV, maar het is in ieder geval enige bescherming.

Je hoeft natuurlijk ook niet je volledige inkomen als zelfstandige te verzekeren. Je kunt ook overwegen een minimaal laag inkomen met bijbehorende lagere premie te verzekeren. De premie van een arbeidsongeschiktheidsverzekering is aftrekbaar, waardoor de drempel voor deelname wordt verlaagd.

Ik heb wat informatie en mogelijkheden ter oriëntatie op een rij gezet.

1. Algemene informatie
Bijvoorbeeld op ondernemersplein.nl

2. UWV
Voor startende ondernemers is er een arbeidsongeschiktheidsverzekering.
N.B. Je moet je aanmelden uiterlijk 13 weken na beëindiging van de verplichte verzekering in loondienst of vanuit uitkering.

3. Sommige brancheorganisaties bieden verzekeringen
Zoek in het overzicht je eigen brancheorganisatie.

4. Belangenorganisaties ZZP’ers
Een deel van hen biedt ook verzekeringen aan. Omdat ze voor een grote groep leden collectief inkopen, kunnen ze korting regelen.

5. Broodfondsen
Hierbij ondersteunen ondernemers andere ondernemers via een onderling opgezet fonds.

6. Verzekeraars vergelijken
Bijvoorbeeld via aovergelijken.nl

7. Premie aftrekbaar inkomstenbelasting
De premie voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering is aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Zie voor meer informatie de website van de Belastingdienst.

8. Bereken je buffer
Met de tool van het Nibud

9. Overzicht verzekeringen
Overzichten van persoonlijke verzekeringen en bedrijfsverzekeringen vind je hier.

10. Je financiën onder controle:
balans privé en zakelijke financiën
Geldboek voor ondernemers (download gratis)
Checklist geldzaken op orde
Wijzer in geldzaken: zzp’ers

Bert Wams

Bert Wams is adviseur bij de Kamer van Koophandel. De Kamer van Koophandel ondersteunt ondernemers met toegang tot het Handelsregister, haar data, kennis en netwerken. In alle fasen van het ondernemerschap. Bert helpt startende ondernemers op weg met de start van hun bedrijf en de financiëring die daarbij komt kijken. Volg Bert op Twitter via: @bertwams of bezoek zijn LinkedIn.

Blog

Zo geef je een vliegende start aan jouw onderneming: drie tips!


Hoe lang gaat mijn Fitbit bandje mee?


Lees meer

Nieuws

Btw-vrijstelling? Bekijk vóór 2 december of de kleineondernemersregeling iets voor jou is

Wil je per 1 januari 2024 deelnemen aan de kleineondernemersregeling (KOR)? Dan is het goed om nu een afweging te maken, want aanmelden voor het nieuwe jaar kan tot 2 december 2023.

Moneybird, het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers

Uit onderzoek van ZZP Expert Martijn Pennekamp is gebleken dat Moneybird momenteel het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers is.

Lees meer