Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Starten doe
je zo!
         

Slechts 1 op de 4 zzp'ers heeft een arbeidsongeschiktheidsverzekering

Bert Wams
06 mei 2016

Uit cijfers van het CBS blijkt dat slechts 1 op de vier zzp’ers een arbeidsongeschiktheidsverzekering heeft.

Telegraaf.nl 6-2-2016: Veel zelfstandigen zonder personeel in ons land zijn niet verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. Uit cijfers van het CBS blijkt dat 23,4 procent van de zzp’ers met een hoofdinkomen uit ondernemerschap premie betaalt voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV).

Is het erg dat je geen AOV hebt? Dat hoeft niet en hangt van je persoonlijke situatie af. Uit cijfers van het CBS blijkt verder dat ongeveer 1 op de 10 ondernemers jaarlijks te maken krijgt met tijdelijke of langdurige arbeidsongeschiktheid.

Een verzekering is het vrijwillig afdekken van een risico. In Nederland is maar 1 verzekering verplicht: de zorgverzekering. Toch is het wat mij betreft voor elke ondernemer verplicht er in ieder geval goed over na te denken, zodat je een weloverwogen keuze kan maken om een risico te nemen. Als je een financiële buffer hebt en/of een partner met een relatief zeker inkomen, zullen het financieel risico en de noodzaak voor een AOV wellicht kleiner zijn. Je kan ook zelf een bedrag sparen (al dan niet via lijfrente, banksparen of een gewone spaarrekening), dat je kan gebruiken, als je niet kan werken. Mocht je niet geaccepteerd worden door een arbeidsongeschiktheidsverzekering, dan kan je ook zelf het bedrag aan premie, dat je zou gaan betalen, maandelijks apart zetten als buffer. Het is niet hetzelfde als een AOV, maar het is in ieder geval enige bescherming.

Je hoeft natuurlijk ook niet je volledige inkomen als zelfstandige te verzekeren. Je kunt ook overwegen een minimaal laag inkomen met bijbehorende lagere premie te verzekeren. De premie van een arbeidsongeschiktheidsverzekering is aftrekbaar, waardoor de drempel voor deelname wordt verlaagd.

Ik heb wat informatie en mogelijkheden ter oriëntatie op een rij gezet.

1. Algemene informatie
Bijvoorbeeld op ondernemersplein.nl

2. UWV
Voor startende ondernemers is er een arbeidsongeschiktheidsverzekering.
N.B. Je moet je aanmelden uiterlijk 13 weken na beëindiging van de verplichte verzekering in loondienst of vanuit uitkering.

3. Sommige brancheorganisaties bieden verzekeringen
Zoek in het overzicht je eigen brancheorganisatie.

4. Belangenorganisaties ZZP’ers
Een deel van hen biedt ook verzekeringen aan. Omdat ze voor een grote groep leden collectief inkopen, kunnen ze korting regelen.

5. Broodfondsen
Hierbij ondersteunen ondernemers andere ondernemers via een onderling opgezet fonds.

6. Verzekeraars vergelijken
Bijvoorbeeld via aovergelijken.nl

7. Premie aftrekbaar inkomstenbelasting
De premie voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering is aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Zie voor meer informatie de website van de Belastingdienst.

8. Bereken je buffer
Met de tool van het Nibud

9. Overzicht verzekeringen
Overzichten van persoonlijke verzekeringen en bedrijfsverzekeringen vind je hier.

10. Je financiën onder controle:
balans privé en zakelijke financiën
Geldboek voor ondernemers (download gratis)
Checklist geldzaken op orde
Wijzer in geldzaken: zzp’ers

Bert Wams

Bert Wams is adviseur bij de Kamer van Koophandel. De Kamer van Koophandel ondersteunt ondernemers met toegang tot het Handelsregister, haar data, kennis en netwerken. In alle fasen van het ondernemerschap. Bert helpt startende ondernemers op weg met de start van hun bedrijf en de financiëring die daarbij komt kijken. Volg Bert op Twitter via: @bertwams of bezoek zijn LinkedIn.

Blog

Hoe maak je jouw website klaar voor 2019?


Personal branding: pokon voor je reputatie


Lees meer

Nieuws

Nieuw btw-nummer in 2020 voor eenmanszaken

Ongeveer 1,3 miljoen Nederlandse eenmanszaken krijgen vóór 1 januari 2020 een nieuw btw-identificatienummer van de Belastingdienst. Dit nieuwe nummer heeft geen koppeling meer met het burgerservicenummer.

50% van de zzp'ers krijgt onnodig te laat betaald

Als zelfstandig professional kan het soms weken duren tot je klanten hun facturen voldoen. Ondertussen moet je wel je rekeningen en je salaris betalen. Daardoor kun je financieel in de knel komen. Het overkomt niet alleen startende zzp'ers maar ook doorgewinterde ondernemers. Dat blijkt uit een onderzoek van ikwordzzper.nl, waarin zzp'ers is gevraagd naar hun ervaring met debiteurenbeheer.

Lees meer