Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Starten doe
je zo!
         

Opleiding volgen na het starten met een bedrijf

Lequal
25 januari 2022

Ben je onlangs een nieuw bedrijf opgestart? In dat geval is het verstandig om je te blijven ontwikkelen. Door je kennisniveau te verbeteren is het voor potentiële klanten aantrekkelijker om met je in zee te gaan. Je hebt een klant immers meer te bieden! Naast het volgen van een complete opleiding, kun je overwegen een cursus te volgen. Een opleiding sluit je normaliter af met een diploma, terwijl je bij cursussen vaak een certificaat krijgt. Met het certificaat toon je aan dat je bepaalde materie beheerst.

Het volgen van een opleiding kan ook interessant zijn, als je de omzet van je bedrijf terug ziet lopen door een afnemend aantal klanten. Volg bijvoorbeeld een onderwijsassistent opleiding of een opleiding als hbo pedagogiek. Voorheen was het zeer ongebruikelijk, maar tegenwoordig nemen scholen en stichtingen steeds vaker een zelfstandige in de arm om het lerarentekort aan te pakken.

Verdiep je in de relevantie van een opleiding

Wanneer je overweegt een opleiding te volgen om meer klanten te kunnen werven, is het zaak om uit te zoeken in welke mate een opleiding relevant is voor het werk wat je uitvoert. Als zelfstandige speelt in mindere mate mee dat een opleiding bij je interesses past. Immers, als die interesses ver bij je dagelijks werk vandaan liggen zal de opleiding vooral veel geld kosten en weinig opleveren. Het levert alleen wat op, als je de diensten van je onderneming aanpast naar de kennis die je tijdens de opleiding hebt opgedaan. Diensten wijzigen betekent vaak echter ook, dat je opnieuw op zoek moet naar nieuwe klanten.

Kijk naar het CV van concurrenten

Het kan slim zijn om eens naar het CV van een concurrent in de markt te kijken, om te achterhalen welke opleidingen deze concurrent gevolgd heeft. Het kan je inspiratie geven voor opleidingen die ook voor jou relevant kunnen zijn.

Bekijk welke kosten aftrekbaar zijn voor je onderneming

De kosten voor een opleiding zijn in sommige gevallen aftrekbaar voor ondernemers. Dit maakt dat een opleiding minder hoeft te kosten, dan wanneer je deze als particulier zou volgen. Of een opleiding voor jou aftrekbaar is hangt van verschillende factoren af. Zo moet een opleiding bovenal relevant zijn en moet je deze volgen bij een erkende onderwijsinstelling. Op de website van de Belastingdienst vind je meer informatie over de mogelijkheden om de kosten van een opleiding af te trekken van de omzet van je bedrijf.

Lequal

LEQUAL is een professioneel digital marketing bureau met vestigingen in Amsterdam, Utrecht, Eindhoven en Apeldoorn. Een team van specialisten zet zich iedere dag in om het maximale rendement uit online marketing campagnes te halen! Hoe we dat doen? Door enthousiasme en ervaring van onze digital marketeers te combineren met data en (de laatste) technieken. 

Blog

Zo geef je een vliegende start aan jouw onderneming: drie tips!


Hoe lang gaat mijn Fitbit bandje mee?


Lees meer
Lees meer

Kennisbank

Hier vind je handige artikelen Lees meer
Starten met je ondernemingsplan
Starten vanuit de WW
Starten met je uurtarief
Welke aftrekposten heb ik als ondernemer?
Lees meer