Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Starten doe
je zo!
         

Hypotheek aflossen of geld in je pensioen stoppen?

Sjaak Zonneveld
12 oktober 2018

Eén van de alternatieve mogelijkheden om iets aan je pensioen te doen is je hypotheek aflossen. Als je hypotheek afgelost is als je met pensioen gaat, dan heb je lagere woonlasten. Maar wat doe je als je de keuze hebt tussen geld opzijzetten voor je pensioen of versneld je hypotheek aflossen?

Om deze twee mogelijkheden met elkaar te vergelijken, moeten we de besparing die versneld aflossen je oplevert, vergelijken met de potentiële opbrengst van een pensioenvoorziening.

1. Hypotheek versneld aflossen

Bij deze keuze ga je elke maand € 100 euro aflossen gedurende 20 jaar. Wat is dan je besparing?

Dat is uiteraard afhankelijk van de hoogte van de hypotheekrente: hoe hogere rente, hoe groter de besparing. Maar ook van je inkomen. Immers: hoe meer belastingaftrek je hebt, hoe kleiner je besparing. In onderstaande tabel zie je een aantal combinaties van hypotheekrente en in welk belastingtarief je valt. In dit geval ligt je besparing ergens tussen de € 2800 en € 6000.

2. Geld in een pensioenvoorziening stoppen

Als je geld in een pensioenvoorziening stopt wordt er met dat geld rendement gemaakt. Het doel van pensioenaanbieders is uiteindelijk ook een rendement te maken van 4% boven inflatie. Dat is omdat de fiscale ruimte die je van de overheid krijgt voor je pensioen ook uitgaat van een dergelijk rendement. Oftewel: voor genoeg pensioen moet je eigenlijk een rendement van zo’n 6% maken, uitgaand van een langjarige inflatie van 2%. Pensioenfondsen hebben overigens de afgelopen 30 jaar gemiddeld zo’n 7% rendement gemaakt.

Bij een rendement van 6% maak je over die periode zo'n € 20.000 rendement. Bovendien krijg je over de inleg voor je pensioenvoorziening ook nog eens de betaalde belasting terug (die je ook nog zou kunnen beleggen).

Conclusie

Bij bovengenoemde cijfers levert geld in een pensioenpot stoppen fors meer op dan de besparing op je hypotheek.

Uiteraard is het zo dat dit rendement niet gegarandeerd is en de besparing op je hypotheek wel. Maar ook met een wat minder rendement levert een pensioenpot meer op dan de besparing op het extra aflossen van je hypotheek.

Versneld aflossen op je hypotheek hoeft dus bepaald niet de beste pensioenvoorziening te zijn, wat sommige mensen nog wel eens beweren. En al helemaal niet als je een lage hypotheekrente betaalt.

Sjaak Zonneveld

Sjaak Zonneveld is schrijver van het boek ‘Het Nieuwe Werken aan je pensioen’ en commercieel directeur bij BrightPensioen. Volg hem op Twitter: @sjakiez of bekijk zijn website: www.nieuwpensioen.nu.

agenda

Data ophalen ...

Blog

Zo geef je een vliegende start aan jouw onderneming: drie tips!


Hoe lang gaat mijn Fitbit bandje mee?


Lees meer

Nieuws

Extra coronasteun van 35 miljoen voor startende ondernemers

Het kabinet komt alsnog met een steunregeling voor startende ondernemers die het afgelopen halfjaar last hebben gehad van de beperkende coronamaatregelen, maar niet in aanmerking kwamen voor de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). Voor de regeling is 35 miljoen beschikbaar.

Vele zzp’ers leggen geen geld opzij voor oudedagsreserve

Slechts een derde (34%) van de zzp’ers maakt gebruik van de fiscale oudedagsreserve (FOR). Van deze groep zet ruim een kwart (28%) het bedrag dat in de boekhouding wordt gereserveerd niet daadwerkelijk apart. En nog eens een kwart (25%) zet het slechts ten dele opzij. Zzp'ers kunnen hierdoor financieel in problemen komen, zegt directeur Sjaak Zonneveld van BrightPensioen.

Lees meer