Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Starten doe
je zo!
         

Hoeveel geld kan ik lenen als zzp’er?

Martijn Pennekamp
24 november 2020

Voor jezelf beginnen als zzp’er of opnieuw investeren in je bedrijf kan best spannend zijn. Het geld dat je nodig hebt heeft niet iedereen zomaar op de spaarrekening staan. Daarbij is het nog maar de vraag of het verstandig is om te investeren met je spaargeld. Een andere optie is het afsluiten van een persoonlijke lening of zakelijke lening.

Stel je wilt als zzp’er zakelijk geld lenen, dan zijn er een paar eisen waarmee je rekening moet houden. De eisen die kredietverstrekkers stellen aan het toekennen van een lening kunnen verschillen per kredietverstrekker, maar in de meeste gevallen gelden de volgende eisen:

  • Je bent ouder dan 25 jaar (in enkel geval ouder dan 18 jaar)
  • Je kunt jaarcijfers tot 3 jaar terug tonen (in een enkel geval 2 jaar)
  • Je hebt een Nederlands bankrekeningnummer
  • Je bedrijf is in Nederland gevestigd
  • Je staat ingeschreven bij de KvK (als je een zakelijke lening afsluit)

Omzet bepaalt hoeveel je kunt lenen

Leningverstrekkers werken met een minimaal en maximaal bedrag dat jij kunt lenen. Deze minima en maxima worden bepaald aan de hand van een aantal factoren. De belangrijkste factor is de omzet die je maakt met je bedrijf. Je omzet is bepalend voor hoe hoog jouw aflossingsverplichting kan zijn. Met andere woorden: het laat zien hoeveel geld jij iedere maand kunt missen voor het aflossen van de lening.

Leen niet meer dan je nodig hebt! Over het geld dat je niet opneemt, betaal je namelijk een rentevaste premie van een paar procent. Dus als je van je kredietverstrekker te horen krijgt dat je eventueel ook meer kunt lenen, leen dan toch niet meer dan je nodig hebt.

Zakelijk lenen zonder jaarcijfers

Een zakelijke lening is online gemakkelijk en snel aan te vragen. Zelfs zonder jaarcijfers is het mogelijk om online een zakelijke lening af te sluiten. Een bank zal in de meeste gevallen een lening weigeren, maar online kan dit dus wel. Sommige online kredietverstrekkers kijken naar je brutowinst in plaats van de jaarcijfers.

Zakelijk lenen zonder BKR-toetsing

Wil je als zzp’er geld lenen zonder BKR-toetsing? Dan heb ik goed nieuws voor je. Bedrijfskredieten worden niet geregistreerd bij het BKR. Als je een zakelijke lening afsluit als zzp’er wordt er dus geen BKR-toetsing gedaan. Normaal beoordeelt het BKR of het aangaan van een nieuwe lening een verstandige en verantwoorde keuze is. Als zzp’er ben je daar zelf verantwoordelijk voor. Heb je bijvoorbeeld privé een lening lopen met een betaalachterstand? Ga dan bij jezelf te rade of het wel verantwoord is om een extra lening af te sluiten.

Snel lenen als zzp’er

Voor het aanvragen van een zakelijke lening is het van belang om meerdere offertes op te vragen. Door offertes met elkaar te vergelijken, ontdek je welke lening het beste past bij jou en jouw bedrijf. Bij de ene leningverstrekker kun je meer lenen maar is het rentepercentage aan de hoge kant, bij de ander kan je minder lenen maar betaal je ook minder rente. Er bestaat dus niet zoiets als ‘de beste zakelijke lening’ voor iedereen. Wat goed is, is voor ieder anders.

Wil je snel zakelijk geld lenen? Dan raden we je aan om voor een online zakelijk lening te gaan. Lenen bij een huisbank kost meestal meer tijd. Online zijn de leningen op ieder moment aan te vragen. Daarbij gaat ook het contact veel sneller, zodat je sneller een passende offerte in huis hebt.

Martijn Pennekamp

Martijn Pennekamp is de oprichter van het startersplatform ikwordzzper.nl, starten.nl en het ledenplatform Het Ondernemerscollectief. Volg hem via Twitter via @ikwordzzper of word fan van zijn Facebook pagina.

Lees meer

Kennisbank

Hier vind je handige artikelen Lees meer
Starten met je ondernemingsplan
Starten vanuit de WW
Starten met je uurtarief
Welke aftrekposten heb ik als ondernemer?
Lees meer
Starter
in beeld
Melanie Broekhuis
Liefdeskriebels
Lees meer