Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Starten doe
je zo!
         

Hoe vind ik een baan zonder diploma?

Martijn Pennekamp
21 oktober 2022

Tegenwoordig komen er steeds meer vacatures beschikbaar in veel verschillende sectoren. Dit komt omdat er heel veel vraag is naar bepaalde functies op dit moment. Toch moet je voor veel van deze functies een diploma op zak hebben. Het kan dus lastig zijn om een leuke baan te vinden als je geen diploma hebt. In dit artikel bespreken we twee leuke banen met je, zodat jij straks gewoon kunt gaan werken zonder diploma!

Bouwopruimer

De eerste baan waarbij je geen diploma nodig hebt, heeft alles te maken met de bouw. Je kunt er namelijk voor kiezen om te gaan werken als bouwopruimer. Dit beroep heeft variërende werkzaamheden. Je gaat bijvoorbeeld bouwpuin verwijderen en scheiden op een werkplaats. Ook ga je bijvoorbeeld helpen met het in- en uitladen van gereedschap en machines. je bent dus eigenlijk verantwoordelijk voor een schone en veilige bouwplaats. Als je wilt starten in de bouw is dit beroep zeker een aanrader. Je doet er namelijk veel ervaring mee op en je hebt er eigenlijk bijna niks voor nodig. Het enige dat je nodig hebt is je VCA Basis certificaat. Schrik niet, iedereen die werkt op een bouwterrein moet beschikken over dit certificaat. Vaak kun je deze al binnen een dag halen. Ga je werken in loondienst? Dan wordt die vaak ook nog eens vergoed door je werkgever. Ook kun je in loondienst bij sommige bedrijven profiteren van doorgroeimogelijkheden. Ideale baan dus!

Verkeersregelaar

Een tweede goede optie is aan de slag gaan als verkeersregelaar. Met deze functie zorg je voor de doorstroming van allerlei soorten verkeer in variërende situaties. Het kan zijn dat je het verkeer moet regelen bij wegwerkzaamheden, maar bijvoorbeeld ook op evenementen. Een uitdagend beroep is het zeker. Je krijgt namelijk te maken met drukke verkeerssituaties. In deze situaties is het belangrijk dat jij het hoofd koel weet te houden en het verkeer in goede banen leidt. Om dit beroep te mogen/kunnen uitoefenen heb je wel een aanstellingspas nodig. Deze kun je halen met een 3-daagse opleiding. Deze opleiding begint met een theoriedag. Daarna krijg je twee praktijkdagen waarbij je op een echt kruispunt gaat oefenen. Je krijgt aan het eind van de 3 dagen een examen, maar deze is goed te doen als je actief mee hebt gedaan. Je kunt de opleiding in sommige gevallen op kosten van je werkgever halen als je in loondienst gaat. Hou je ervan gevarieerd werk te hebben en vind je het niet erg om constant buiten te werken? Kijk dan zeker even naar dit beroep!

Heb jij al een aanstellingspas en wil je graag aan de slag als verkeersregelaar? Dat kan! Bekijk de vacature verkeersregelaar voor meer informatie.

Martijn Pennekamp

Martijn Pennekamp is de oprichter van het startersplatform ikwordzzper.nl, starten.nl en het ledenplatform Het Ondernemerscollectief. Volg hem via Twitter via @ikwordzzper of word fan van zijn Facebook pagina.

Blog

De belangrijkste reden om te starten met ondernemen via het internet? Meer vrijheid!


Je uren bijhouden doe je zo: 4 onmisbare tips voor je urenregistratie als ondernemer


Lees meer

Nieuws

Btw-vrijstelling? Bekijk vóór 2 december of de kleineondernemersregeling iets voor jou is

Wil je per 1 januari 2024 deelnemen aan de kleineondernemersregeling (KOR)? Dan is het goed om nu een afweging te maken, want aanmelden voor het nieuwe jaar kan tot 2 december 2023.

Moneybird, het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers

Uit onderzoek van ZZP Expert Martijn Pennekamp is gebleken dat Moneybird momenteel het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers is.

Lees meer