Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Starten doe
je zo!
         

Graveren met een laser

Lequal
30 december 2021

Een gravure is een afdruk in diepdruk-techniek van een afbeelding of een tekst die in een metalen plaat is gegraveerd (gesneden). Anders dan bij een ets, waarbij de tekening door zuurwerking wordt verkregen, wordt bij een gravure de afbeelding direct in de plaat gemaakt. Maar hoe gaat dit precies in zijn werking?

Lasergraveren

Het graveren met licht, oftewel lasergraveren, is een techniek waarbij een logo, tekst of afbeelding wordt aangebracht door middel van een laserstraal. Het lasergraveren heeft een aantal voordelen ten opzichte van ‘traditioneel’ graveren. Een aantal voordelen op een rij:

  • lasergraveren is zeer nauwkeurig
  • graveren met laserlicht kan volledig geautomatiseerd
  • bijna ieder materiaal is geschikt voor lasergraveren

Voor iedere toepassing is er bovendien een geschikte lasermachine te bedenken. De drie processen die je bij lasermachines kunt onderscheiden zijn: lasersnijden, lasergraveren en lasermarkeren. Voor deze laatste machine wordt een andere techniek gebruikt dan voor het proces ‘snijden en graveren’, namelijk een lasermarkeermachine.

Afmetingen van een lasermachine

Voor het graveren en snijden van materialen met een laser, is de meest toegepaste machine de ‘Speedy’ serie. Deze klasse machines kunnen op verschillende maten werken. Het werkgebied van de lasermachine bepaalt tot welk maximale formaat je iets kunt gaan bewerken. Een voorbeeld: tot en met 610 x 305 mm is er de ‘Speedy 100’. Een stap groter is de ‘Speedy 300’ met een maximaal werkgebied van 726 x 432 mm. Vervolgens zijn er nog twee stappen te maken naar ‘Speedy 360’ en ‘Speedy 400’ met afmetingen van 813 x 508 mm en 1016 x 610 mm.

Grootformaat lasersnijden

Je hebt ze vast wel eens gezien, van die grote reclame letters op gebouwen. Die zijn waarschijnlijk uitgesneden op een lasermachine. De grootste lasermachine die er bestaat kan afmetingen aan van wel 3250 x 3210 mm aan. In onderstaand plaatje de werkgebieden van een SP serie laser (grootformaat lasergraveren en snijden).

De derde categorie machines wordt veel gebruikt voor het markeren van metaal. Pak een willekeurig stuk bestek uit de la en kijk eens of er een logo op staat? Die tekst of dat logo is met een lasermarkeerder gemaakt. Deze techniek valt niet onder lasergraveren, waarbij er daadwerkelijk materiaal wordt weggehaald: nee, de laser brengt een verkleuring aan in het materiaal zelf!

Lequal

LEQUAL is een professioneel digital marketing bureau met vestigingen in Amsterdam, Utrecht, Eindhoven en Apeldoorn. Een team van specialisten zet zich iedere dag in om het maximale rendement uit online marketing campagnes te halen! Hoe we dat doen? Door enthousiasme en ervaring van onze digital marketeers te combineren met data en (de laatste) technieken. 

Blog

Start je met je vriendin als man en vrouw? Regel je zaken goed met een notaris


Opleiding volgen na het starten met een bedrijf


Lees meer

Nieuws

Coronacrisis zet flinke rem op bedrijvigheid: minder starters en meer stoppers in stedelijke regio’s

De Kamer van Koophandel signaleert een flinke rem op de bedrijvigheid in het land. De verschillen tussen de regio’s zijn echter groot. De afname van de groei is het sterkst in de Randstad en andere stedelijke gebieden.

Kabinet komt met nieuwe rechtsvorm voor ondernemers: de 'maatschappelijke bv’

Ondernemers die zich inzetten voor sociale doelen als energie, klimaat, arbeidsparticipatie, zorg, onderwijs en veiligheid, kunnen daarvoor binnenkort een aparte rechtsvorm kiezen: de maatschappelijke bv.

Lees meer