Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Blogs
         

Fiscaal vriendelijk investeren in jezelf als ondernemer!

Martijn Pennekamp
17 maart 2013

Als voormalig adviseur van de Rabobank weet ik hoe belangrijk het is om continu te blijven ontwikkelen. Bij een bank word je min of meer verplicht om continu trainingen en cursussen te volgen om bij te blijven. Alle cursussen werden voor mij betaalt. Het budget was fors binnen de bank en hierdoor groeide mijn CV flink.

Ondernemers doen het zelf
Sinds 1,5 jaar ben ik zelf ondernemer en valt het mij op dat ik, op een paar workshops na, eigenlijk helemaal niets meer doe aan ontwikkeling. Niet dat ik niet stil zit, als ondernemer heb ik mijzelf flink ontwikkeld afgelopen jaar. Maar dat is meer praktisch dan theoretisch. Ondernemers doen er goed aan hun theoretische kennis ook op peil te houden om aansluiting te behouden bij de wensen en eisen van de opdrachtgever.

Studiekosten en belastingen
Wanneer je een opleiding, cursus of seminar volgt, kan je die kosten in jouw aangifte inkomstenbelasting of als bedrijfskosten aftrekken. Wat zijn de mogelijkheden?

Hobby: niet (op uitzonderingen na) aftrekbaar.
Toekomstig beroep of functie: aftrekbaar in aangifte inkomstenbelasting.
Huidig bedrijf: aftrekbaar als bedrijfskosten.

Hobby
Wat voor iemand een hobby is, zal afhangen van jouw functie. Een cursus tuinieren is al snel hobby (tenzij je een tuiniersbedrijf runt of een bloemenwinkel wilt kopen). Een cursus Spaans voor de vakantie is hobby, maar toch niet wanneer je voor jouw bedrijf er iets aan hebt.

Toekomstig beroep of functie
Ben je in voorbereiding op een andere functie of beroep? De kosten zijn in jouw aangifte inkomstenbelasting aftrekbaar. Er geldt een aantal beperkingen:BTW: is niet apart terug te krijgen.

  • Reiskosten: niet aftrekbaar.
  • Verblijfkosten en hotelkosten: niet aftrekbaar.
  • Studeerkamer of werkkamer: niet aftrekbaar.

De overige kosten (ook de afschrijving van jouw computer) zijn wel aftrekbaar. Er geldt wel een drempel van € 500 en je moet de kosten wel in het kalenderjaar hebben voldaan.

Bedrijfskosten
Een cursus, opleiding of seminar kan prijzig zijn. Mits je een opleiding volgt voor jouw bedrijf, nieuwe ontwikkelingen of het op peil houden van jouw kennis, zijn de kosten aftrekbaar. De belangrijkste beperking is dat de kosten maar voor 73,5% aftrekbaar zijn. Voordeel is wel dat de volgende kosten gewoon aftrekbaar zijn:

  • BTW: kan je terugvragen (tenzij je vrijgestelde prestaties verricht, dan kunt je de BTW als kosten aftrekken).
  • Reiskosten: zijn aftrekbaar.
  • Verblijfkosten en hotelkosten: zijn aftrekbaar.

Veel succes met het (fiscaal vriendelijk) investeren in jezelf.

Martijn Pennekamp

Martijn Pennekamp is de oprichter van het startersplatform ikwordzzper.nl, starten.nl en het ledenplatform Het Ondernemerscollectief. Volg hem via Twitter via @ikwordzzper of word fan van zijn Facebook pagina.

Lees meer

Kennisbank

Hier vind je handige artikelen Lees meer
Starten met je ondernemingsplan
Starten vanuit de WW
Starten met je uurtarief
Welke aftrekposten heb ik als ondernemer?
Lees meer