Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Starten doe
je zo!
         

Er is geld voldoende

Marty Zanen
10 maart 2016
In de week van 15 tot en met 19 februari 2016 organiseerde de Kamer van Koophandel de eerste editie van de Week van de Financiering. Op 5 locaties in Nederland konden (startende) ondernemers informatie krijgen over o.a. verschillende kredietvormen in de vorm van werksessies of tijdens een gesprek op het Financieringsplein.

Edwin Adams (één van de oprichters van Crowdfundingplatform Geldvoorelkaar.nl) was op 16 februari in Nootdorp aanwezig als participant. Ik heb gevraagd naar zijn ervaringen op deze dag.
In de week van 15 tot en met 19 februari 2016 organiseerde de Kamer van Koophandel de eerste editie van de Week van de Financiering. Op 5 locaties in Nederland konden (startende) ondernemers informatie krijgen over o.a. verschillende kredietvormen in de vorm van werksessies of tijdens een gesprek op het Financieringsplein.

 

Edwin Adams (één van de oprichters van Crowdfundingplatform Geldvoorelkaar.nl) was op 16 februari in Nootdorp aanwezig als participant. Ik heb gevraagd naar zijn ervaringen op deze dag.

Wat vond je van de Week van de Financiering?
Ik vond het evenement een succes. Er was een een goede mix tussen bestaande ondernemers en starters. Er werden gerichte vragen gesteld over de mogelijkheden om crowdfunding in te zetten voor financiering van de start of groei van de onderneming.

Welke vragen werden vaak aan je gesteld?
Ondernemers willen graag weten hoe ze crowdfunding kunnen inzetten. Ik merk dat crowdfunding nog steeds relatief onbekend terrein is. Dit geldt voor ondernemers, maar ook voor adviseurs en accountants. Wij proberen de bekendheid van crowdfunding te vergroten. Het is achterhaald om te denken dat crowdfunding alleen interessant is voor de creatieve sector of voor de financiering van een innovatief product. Crowdfunding kan veel breder ingezet worden! Gelukkig kunnen we tijdens gesprekken dit vooroordeel uit de wereld helpen. Het blijft belangrijk om voorlichting te geven over de mogelijkheden van crowdfunding. Geldvoorelkaar.nl heeft als grootste crowdfundingplatform voor ondernemers in het MKB al bijna 1000 ondernemers geholpen met hun kredietbehoefte.

Werkt Geldvoorelkaar.nl samen met banken om een financiering rond te krijgen?
Stapelfinanciering komt steeds vaker voor. Bij zo'n financiering benadert een ondernemer een bank en een crowdfundingplatform en legt zelf ook een bedrag in. Deze financieringsmix kan een goede oplossing voor de ondernemer zijn. Een financieel adviseur kan hierbij een belangrijke rol spelen. Wij hebben een uitgebreid netwerk met intermediairs die de ondernemers kunnen begeleiden in stapelfinancieringen. Deze intermediairs hebben een speciaal account bij Geldvoorelkaar.nl.

Welke ontwikkelingen zijn er op het gebied van crowdfunding?
Ik merk dat crowdfunding steeds professioneler wordt. Adviseurs zijn steeds beter geïnformeerd.
De AFM (Autoriteit Financiële Markten) is voorstander van een verdere aanscherping van de voorlichting aan investeerders. Er is een verplichte investeringstoets voor investeerders die meer dan €500,- investeren. Met deze toets wordt een investeerder bewust van de risico's. Vervolgens is er een toets bij iedere investering boven €5000,-. Het zou mijn voorkeur hebben om deze tweede toets slechts één keer per jaar uit te voeren.

Hoe wordt de rente bij crowdfunding bepaald?
De ondernemer bepaalt zelf de rente en de looptijd binnen een bepaalde bandbreedte. Een start-up heeft een hoog risicoprofiel en zal automatisch een hoger rentetarief moeten aanbieden. 'Geldvoorelkaar.nl' adviseert de ondernemer over de bepaling van de rente.

Welke voordelen zie je verder voor een ondernemer?
Crowdfunding kan ingezet worden als marketinginstrument. Investeerders kunnen ambassadeurs worden en een positieve rol spelen in het bekend maken van jouw bedrijf of concept.
Er is over het algemeen voldoende geld beschikbaar via crowdfundingplatforms. De ondernemer moet alleen de weg nog vinden naar deze alternatieve kredietvorm!

Marty Zanen

Marty Zanen is adviseur bij de Kamer van Koophandel. De Kamer van Koophandel ondersteunt ondernemers met toegang tot het Handelsregister, haar data, kennis en netwerken. In alle fasen van het ondernemerschap. Marty helpt startende ondernemers op weg met de start van hun bedrijf en de financiering die daarbij komt kijken. Volg Marty op Twitter via: @martyzanen of bezoek haar LinkedIn pagina.

Blog

Je uren bijhouden doe je zo: 4 onmisbare tips voor je urenregistratie als ondernemer


Met onderstaande tips kom je als startende ondernemer minder snel financieel in de knoop


Lees meer
Lees meer

Kennisbank

Hier vind je handige artikelen Lees meer
Starten met je ondernemingsplan
Starten vanuit de WW
Starten met je uurtarief
Welke aftrekposten heb ik als ondernemer?
Lees meer