Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Starten doe
je zo!
         

Drie tips om jouw idee te beschermen

Mieke van der Sande
22 mei 2019

Als creatieve ondernemer heb je een briljant idee! Je vraagt je nu vast af hoe je dat geweldige idee kunt beschermen. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat een ander met jouw unieke concept ervandoor gaat! Daarom geven wij je drie tips.

Bescherm je idee met een patent of merk

Zit je nog in de opstartfase met je creatieve idee? Laat het dan beschermen als patent (ook wel octrooi genoemd). Met een patent heb je intellectuele eigendomsrechten en dat geeft jouw idee juridische bescherming. Dat is handig als iemand anders met je idee ervan door wilt gaan. Patent aanvragen voor jouw idee is een goede bescherming, want op deze manier sta je juridisch sterk! Je kunt je idee ook koppelen aan een beschermende merknaam. Hierbij heb je de keuze uit een internationaal merk, gemeenschap of Benelux. Moet je je idee beschermen met een patent of met een merkregistratie? Dat hangt af van verschillende wettelijke eisen.

i-DEPOT of Akte van Depot

Een Akte van Depot laat je opmaken door een notaris. De notaris bewaart je idee dan in de archieven. Dat is natuurlijk niet helemaal van deze tijd, daarom is er het i-DEPOT. Het Benelux Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BBIE) bewaart jouw idee digitaal in de database. Na deze vijf jaar kan je het termijn weer verlengen. Dit heeft een wettelijke grondslag, want het i-DEPOT valt onder het Benelux Verdrag inzake de Intellectuele Eigendom.

Een geheimhoudingsverklaring

In een geheimhoudingsverklaring beschrijf je precies je idee en wat de mogelijkheden van je idee zijn. Als je deze verklaring opstelt, kun je verwijzen naar je i-DEPOT of Akte van Depot. Een geheimhoudingsverklaring raden we niet altijd aan, omdat er haken en ogen aan deze verklaring zitten. Zo kunnen de partijen die de geheimhoudingsverklaring moeten ondertekenen een ‘voorbehoud’ maken. Jouw idee kan dan onterecht als ‘reeds publiekelijk bekend’ gekwalificeerd worden.

Wat is nu de beste bescherming voor jouw nieuwe idee? Wij raden aan om een deskundige in te schakelen die jou voorziet van een goed advies in Intellectuele Eigendomsrechten. Zo’n specialist is werkzaam bij een octrooibureau

Mieke van der Sande

Mieke van der Sande is SEO Specialist bij online marketing bureau 'Online Klik' in Eindhoven. Wil je als bedrijf je online zichtbaarheid vergroten? Dan ben je aan het goede adres bij Mieke en haar collega's van Online Klik. Zij helpen je graag op het gebied van SEO, Google Ads en Facebook Advertising. Schrijven zit in Mieke haar bloed, ze is naast haar werk als SEO Specialist dagelijks actief voor haar eigen blog. 

agenda

Data ophalen ...

Blog

Het belang van rust in crisistijd


Wat kun je doen als het starten van een eigen onderneming is uitgesteld door de coronacrisis?


Lees meer

Nieuws

Minder starters door coronacrisis, maar krachtig herstel in juni

Ruim 1600 bedrijven zijn in de eerste helft van dit jaar failliet verklaard. Dat zijn er 5% meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Deze cijfers hebben betrekking op de periode waarin de coronacrisis vat kreeg op het Nederlandse bedrijfsleven. Het aantal bij KvK ingeschreven ondernemingen is nog wel iets gegroeid. Per saldo kwamen er sinds 1 januari van dit jaar 35.124 ondernemingen bij. Dit blijkt uit de KvK Bedrijvendynamiek die KvK deze week heeft gepubliceerd.

KVK: 9% minder starters, 19% meer stoppers in eerste vijf maanden 2020

De effecten van de coronacrisis zijn goed terug te zien in cijfers die de KvK heeft gepubliceerd over de eerste vijf maanden van het jaar. Het aantal startende ondernemingen is in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar gezakt met 9%, terwijl het aantal stoppers juist met 19% is gestegen.

Lees meer