Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Starten doe
je zo!
         

Dit zijn de 7 belangrijkste cijfers om te kennen als ondernemer

Martijn Pennekamp
16 februari 2023

Als ondernemer is het belangrijk om je financiële gegevens te kennen en begrijpen. Dit betekent dat je de juiste cijfers moet weten, zodat je in staat bent om goede beslissingen te nemen voor jouw bedrijf. Er zijn 7 veelvoorkomende cijfers die elke ondernemer moet kennen als hij of zij wil slagen: de omzet, Ebitda, winstmarges, cashflow, openstaande debiteuren, solvabiliteit en liquiditeit. In dit artikel worden deze cijfers uitgelegd en hoe ze van invloed kunnen zijn op jouw bedrijfsresultaten.

De omzet

In de eerste plaats is de omzet een cruciaal cijfer voor een bedrijf. Dit is het totale bedrag dat je ontvangt als je goederen en services verkoopt. Deze indicatie helpt je om te bepalen of je de juiste prijs aan je klanten hebt gevraagd doordat je kan zien of je omzet wel of niet is gegroeid. Het is daardoor een goede indicatie voor de groei van je bedrijf. Bovendien kun je met deze cijfers bepalen of je tarieven moet aanpassen en hoe groot de stappen zijn die je moet zetten om je omzet te verbeteren. Verder laat je omzet ook zien hoe je positie op een bepaalde markt is.

EBITDA

Ten tweede is EBITDA een belangrijk cijfer om te kennen als ondernemer. EBITDA staat voor Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation and Amortization. Het is een manier om de prestaties van je bedrijf in de loop der jaren te meten. Met dit cijfer kun je zien hoeveel winst het bedrijf maakt voordat alle kosten, belastingen en afschrijvingen van investeringen in aanmerking zijn genomen. Daardoor krijg je een goed beeld van de gezondheid en prestaties van je bedrijf. Wanneer je dus een goede inschatting wilt maken van de waarde van je onderneming, dan is je EBITDA een nuttig cijfer om te kennen.

Je winstmarges

De derde cijfer om te kennen als ondernemer, zijn je winstmarges. Dit cijfer laat zien hoeveel er van elke verkoop als winst overblijft. Als je hoge marges hebt, betekent dit dat je meer winst maakt. Het geeft je ook precies inzicht in de kostenefficiëntie, de verkoopstrategie en hoe je bedrijf is georganiseerd. Bovendien kun je met dit cijfer zien of je tarieven te laag zijn en hoeveel van een bepaald product je moet verkopen om break-even te kunnen draaien. Daardoor is dit zeker een cijfer dat je goed dient te kennen als winstgevende onderneming.

Cashflow

Verder is cashflow ook een belangrijk cijfer om te kennen. Cashflow is eigenlijk een maatstaf voor de liquiditeit van je bedrijf. In essentie laat het zien hoeveel geld er binnenkomt en uitgaat. Het is van cruciaal belang om te weten hoeveel liquiditeit je bedrijf heeft, omdat dit invloed heeft op de groei ervan. Bovendien kun je met dit cijfer ook bepalen of je genoeg kapitaal hebt om te investeren in nieuwe projecten en of je genoeg geld hebt om je kosten te dekken.

Openstaande debet

Als vijfde cijfer is het ook belangrijk om het totaalbedrag van je openstaande debiteuren te kennen. Deze cijfers geven je inzicht in hoeveel geld je bedrijf heeft verdiend, maar dat nog moet ontvangen van klanten. Als er veel openstaande debiteuren zijn, betekent dit dat je bedrijf meer risico loopt om niet betaald te worden. Daarom is het belangrijk om deze cijfers goed in de gaten te houden en eventuele verschillen in betalingstermijnen en betalingsregelingen aan te gaan om je debiteuren zo laag mogelijk te houden.

Je solvabiliteit

Tevens is je solvabiliteit een belangrijk cijfer om te kennen als ondernemer. Solvabiliteit is een maatstaf voor het vermogen van een bedrijf om zijn financiële verplichtingen na te komen. Deze cijfers geven je dus inzicht in de financiële gezondheid van je bedrijf. Dit cijfer kan je helpen om te bepalen of je in staat bent om te groeien, of je in staat bent om schulden af ​​te betalen en hoe je het risico op een faillissement kunt minimaliseren.

Je liquiditeitsratio

Tot slot is het ook van groot belang om je liquiditeitsratio te weten. Dit is het percentage kortlopende activa dat je bedrijf heeft in vergelijking met de korte schulden. Dit cijfer laat zien hoeveel geld je bedrijf heeft om aan zijn korte verplichtingen te voldoen. Het is belangrijk om deze cijfers goed in de gaten te houden, want banken gebruiken deze cijfers om te bepalen of ze een lening aan je bedrijf willen geven.

Al met al zijn deze 7 cijfers cruciaal om te kennen als ondernemer. Bereken ze dan ook allemaal en zet ze op papier zodat jij je bedrijfsfinanciën goed in orde hebt.

Martijn Pennekamp

Martijn Pennekamp is de oprichter van het startersplatform ikwordzzper.nl, starten.nl en het ledenplatform Het Ondernemerscollectief. Volg hem via Twitter via @ikwordzzper of word fan van zijn Facebook pagina.

Blog

De belangrijkste reden om te starten met ondernemen via het internet? Meer vrijheid!


Je uren bijhouden doe je zo: 4 onmisbare tips voor je urenregistratie als ondernemer


Lees meer
Lees meer

Kennisbank

Hier vind je handige artikelen Lees meer
Starten met je ondernemingsplan
Starten vanuit de WW
Starten met je uurtarief
Welke aftrekposten heb ik als ondernemer?
Lees meer
Starter
in beeld
Melanie Broekhuis
Liefdeskriebels
Lees meer