Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Starten doe
je zo!
         

De belangrijkste reden om te starten met ondernemen via het internet? Meer vrijheid!

Martijn Pennekamp
03 mei 2024

Een van de meest gehoorde redenen om te starten met ondernemen is het verlangen naar meer vrijheid. Wie wil dat nu niet? Het is niet altijd een makkelijke weg, maar de beloning is onbetaalbaar. Laten we samen duiken in de wereld van ondernemerschap en ontdekken wat het écht betekent om deze vrijheid in je werk en leven te integreren.

De voordelen van ondernemen op het gebied van vrijheid

Stop eerder met werken

Een ander super voordeel van digitaal ondernemerschap? De kans om eerder te stoppen met werken dan je ooit had durven dromen. Klinkt geweldig, toch? Door slim en hard te werken kun je een punt bereiken waarop je financiële vrijheid hebt. Hierdoor is eerder met pensioen gaan ineens een reële mogelijkheid geworden! Stel je voor, meer tijd voor hobby’s, reizen of om gewoon te genieten van het leven, terwijl je nog steeds jong genoeg bent om ervan te genieten. Klinkt als een droom, nietwaar? Met behulp van ondernemerschap kan deze droom zomaar eens werkelijkheid worden.

Je deelt je eigen tijd in

Een absolute game-changer van het ondernemerschap is toch wel de mogelijkheid om je eigen tijd in te delen. Heb je ooit gedroomd van een werkdag die begint nadat je rustig hebt kunnen ontbijten met je gezin? Of misschien de vrijheid om een middagdutje te doen wanneer je even niet meer vooruit te branden bent? Als ondernemer heb jij de touwtjes in handen. Dit betekent niet alleen kiezen wanneer je werkt, maar ook hoe je je dagen structureert om het beste uit jezelf te halen.

Vakantie wanneer je maar wil

Het mooie van je eigen baas zijn, is toch wel dat je niet vastzit aan de standaard twee of drie weken vakantie per jaar. Wat dacht je ervan om in januari even aan de kou te ontsnappen en twee weken naar een zonovergoten strand te vliegen? Of misschien besluit je spontaan om een lang weekend weg te gaan om een stedentrip te maken omdat je daar gewoon zin in hebt. Als ondernemer heb je de luxe om vakantie te nemen wanneer het jou uitkomt. Natuurlijk, dit vergt planning en je moet ervoor zorgen dat je bedrijf ook in jouw afwezigheid soepel blijft draaien. Maar dat gevoel van vrijheid om je werk even op pauze te kunnen zetten en echt te ontspannen wanneer je dat nodig hebt – dat is onbetaalbaar.

Je eigen locatie bepalen

Stel je eens voor: jouw kantoor is waar je laptop staat. Dat is nou het mooie van digitaal ondernemer zijn; je bent niet gebonden aan een vaste werkplek. Of je nu het liefste thuis komt in een rustig koffietentje, inspiratie vindt aan de kustlijn met het geluid van de golven op de achtergrond, of de voorkeur geeft aan de dynamische sfeer van een co-working space – de keuze is geheel aan jou. Deze vrijheid laat je niet alleen werken in een omgeving die jou op dat moment het meeste aanspreekt, maar het maakt het ook mogelijk om te reizen en verschillende culturen te ervaren terwijl je jouw bedrijf draaiende houdt.

Nadelen van ondernemen op het gebied van vrijheid

Moeilijker om op tijd te stoppen met je werkdag

Een van de lastige kanten van het ondernemerschap is weten wanneer het tijd is om de laptop dicht te klappen. Als je eigen baas bent, kan het werk voelen alsof het nooit echt klaar is. Er is altijd wel een mail die beantwoord kan worden, een project dat nog wat finetuning nodig heeft, of een nieuw idee dat uitgewerkt wil worden. Dat maakt het moeilijk om een duidelijke grens te trekken tussen werk en privé. Deze balans vinden is cruciaal voor zowel je persoonlijke welzijn als voor het langdurig succes van je onderneming.

Financiële risico’s

Zelfstandig ondernemen betekent vaak dat je inkomen onvoorspelbaar kan zijn, vooral in de beginfase. Je moet soms investeren met geld dat je nog niet hebt verdiend, en dat kan best spannend zijn. Maar laten we realistisch zijn, zonder enig risico te nemen, kunnen we nooit de beloning aan de andere kant zien. Ja, de financiële risico’s zijn echt, maar met de juiste voorbereiding en mindset kunnen ze worden beheerd, waardoor je ondernemerspad een stuk zekerder wordt.

Instabiliteit

Als ondernemer word je gegarandeerd geconfronteerd met fluctuaties in zowel de vraag naar je producten of diensten als in je inkomen. Deze ups en downs zijn een normaal onderdeel van het avontuur. Echter, de manier waarop je hiermee omgaat, kan het verschil betekenen tussen nachtenlang piekeren en rustig slapen. Dit betekent soms dat je snel moet schakelen, om hulp moet vragen en nieuwe strategieën moet omarmen die je bedrijf vlot trekken.

Martijn Pennekamp

Martijn Pennekamp is de oprichter van het startersplatform ikwordzzper.nl, starten.nl en het ledenplatform Het Ondernemerscollectief. Volg hem via Twitter via @ikwordzzper of word fan van zijn Facebook pagina.

Blog

De belangrijkste reden om te starten met ondernemen via het internet? Meer vrijheid!


Je uren bijhouden doe je zo: 4 onmisbare tips voor je urenregistratie als ondernemer


Lees meer
Lees meer

Kennisbank

Hier vind je handige artikelen Lees meer
Starten met je ondernemingsplan
Starten vanuit de WW
Starten met je uurtarief
Welke aftrekposten heb ik als ondernemer?
Lees meer
Starter
in beeld
Melanie Broekhuis
Liefdeskriebels
Lees meer