Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Starten doe
je zo!
         

Belangrijke factoren voor een productieve werkplek

Koen de Wit
08 november 2016

Als starter kom je diverse uitdagingen tegen. Je start een bedrijf, vaak vanuit het niets, en hebt over het algemeen nog niet veel ervaring met het runnen van een eigen onderneming. Er zijn veel nieuwe competenties die je moet leren beheersen. Denk daarbij aan belastingzaken, facturatie, werving van klanten, boekhouding, netwerken, etcetera. Een van de zaken waar veel starters niet direct raad mee weten is hun werkplek. Lees daarom hieronder over de verschillende opties, hoe je die werkplek het beste kunt vormgeven en welke aspecten er belangrijk zijn.

Je werkplek

Een fijne werkplek, waar je zonder al te veel afleiding productief kunt werken, is ontzettend belangrijk, zowel voor starters als voor doorgewinterde ondernemers. Er zijn diverse opties, namelijk: thuiswerken, op kantoor werken, bij de klant werken, een (flexibele) werkplek huren in een coworking space of werken in een openbare gelegenheid (bibliotheek of koffiezaak). Iedere plek heeft zo zijn voor- en nadelen.

De kosten

De kosten van je werkplek dienen ook een rol te spelen in de keuze. Thuiswerken is natuurlijk zo goed als gratis, in een koffiezaak moet je met enige regelmaat iets aanschaffen en een werkplek is natuurlijk ook niet gratis.

Als je al aardig verdient is een werkplek of kleine kantoorunit ideaal. Dan heb je een comfortabele werkplek en kun je kiezen tussen stilte werkplekken en open kantoorvloeren. Het voordeel van werken op een kantoor of in een coworking space is dat je andere freelancers en bedrijven tegenkomt in de gezamenlijke ruimtes. Hier kun je van profiteren door alert te zijn op kansen en zo nieuwe klanten te werven. Dan is de werkplek dan ook meteen interessanter.

Coworking spaces

Er zijn tegenwoordig overal in Nederland coworking spaces te vinden. Zo beschikken veel kantoorruimtes in Amsterdam over een coworking space waar freelancers en starters kunnen werken. Ben je veel onderweg? Dan is een coworking space helemaal ideaal. Je kunt namelijk flexibele abonnementen afsluiten zodat je kunt werken in verschillende steden. Heb je bijvoorbeeld een internationale klant? Dan kun je bij een kantoorruimte op Schiphol afspreken, hier vergaderen en na afloop verder werken.

De inrichting van je werkplek

De inrichting van je werkplek is één van de belangrijkste factoren om productief te werken.

  • De inrichting moet aantrekkelijk zijn en je de motivatie geven om er elke dag met plezier en vol energie tegenaan te gaan.
  • Een schone opgeruimde werkplek is stimulerend en uitnodigend. Check daarom aan het einde van de dag altijd hoe je werkplek erbij staat en zorg ervoor dat deze netjes achterblijft. Dan kun je de volgende dag weer beginnen met een frisse start en hoef je niet eerst op te ruimen.
  • Zorg ervoor dat je alle nodige apparatuur, kantoorbenodigdheden en andere zaken goed op orde hebt. Met name de internetverbinding en een fijne computer zijn hierbij essentieel.
  • Creëer een fijne plek om te zitten en werken. Hierbij zijn een comfortabel bureau en ergonomische bureaustoel erg belangrijk. Ga bijvoorbeeld niet de hele dag op een gewone stoel aan de eettafel zitten werken. Dat is niet comfortabel en hierdoor ben je minder productief. Let er ook op dat je scherm op ooghoogte zit, want ook dit is beter voor je houding. Als je comfortabel zit ben je ook minder snel afgeleid.

Afleidende factoren

Om productief te kunnen werken is het noodzakelijk om op een werkplek te zitten die niet veel afleiding heeft. Afleiding is voor iedereen anders. Denk bijvoorbeeld aan geluiden, het weer, mensen of de reële kans verzeild te raken in grappige filmpjes op het internet. Waar de één uitstekend werkt in een drukke omgeving, heeft de ander juist een geluidsdichte ruimte nodig om goed te kunnen functioneren. Soms is juist de mogelijkheid om te kiezen tussen dit soort ruimtes belangrijk. Het ene moment een stilte ruimte en het andere moment een open kantoorvloer die je met andere ondernemers deelt. Zorg ervoor dat je weet wat de factoren zijn waaronder jij het beste presteert. Wanneer het mogelijk is om je goed te concentreren zal dit van directe invloed zijn op de productiviteit.

Andere factoren die een positieve invloed hebben en afleiding kunnen verminderen zijn:

  • Bedenk wat je motiveert en focus hierop.
  • Zorg ervoor dat je iedere dag een doel en streef dit na.
  • Probeer elke dag beter te presteren dan de dag ervoor.
  • Sta wekelijks stil bij geluksmomenten en haal hier energie uit.

Koen de Wit

Koen de Wit is online marketing professional bij Flexas.nl, de grootste online kantoorruimte specialist van Nederland. Flexas.nl heeft het meest complete aanbod van kantoren en geeft gratis advies aan ondernemers en organisaties bij hun zoektocht naar de meest geschikte kantoorruimte. Hierbij worden ondernemers en de aanbieders van kantoorruimte direct met elkaar in contact gebracht.

“Wij hebben in 2015 bijna 800 ondernemers geassisteerd bij het vinden van het perfecte kantoor en streven ernaar dit aantal in 2016 te verdubbelen."

www.flexas.nl | info@flexas.nl | 085 - 485 21 84

Blog

De belangrijkste reden om te starten met ondernemen via het internet? Meer vrijheid!


Je uren bijhouden doe je zo: 4 onmisbare tips voor je urenregistratie als ondernemer


Lees meer

Nieuws

Btw-vrijstelling? Bekijk vóór 2 december of de kleineondernemersregeling iets voor jou is

Wil je per 1 januari 2024 deelnemen aan de kleineondernemersregeling (KOR)? Dan is het goed om nu een afweging te maken, want aanmelden voor het nieuwe jaar kan tot 2 december 2023.

Moneybird, het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers

Uit onderzoek van ZZP Expert Martijn Pennekamp is gebleken dat Moneybird momenteel het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers is.

Lees meer