Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Starten doe
je zo!
         

5 tips om te besparen met je boekhouding

Martijn Pennekamp
28 september 2022

De administratie bijhouden van een bedrijf kan een hele opgave zijn. Afhankelijk van de omvang van jouw bedrijf en je werknemers, ben je hier veel tijd en moeite aan kwijt. Echter kun je door middel van een paar tips tijd besparen, meer inzicht krijgen in je administratie en geld besparen op de voordelen die er zijn. Wanneer je dit weet kun je gemakkelijker en leuker boekhouden. Voor dit artikel hebben we vijf tips opgesteld die jou kunnen helpen wanneer je wilt besparen op je boekhouding.

Tip 1: Houd je boekhouden in eigen handen

Voor het bijhouden van je boekhouding hoef je geen bureau of accountant in te huren. Ook het uitbesteden loonadministratie is niet meer nodig. Met gebruik van een slim boekhoudprogramma kun je dit namelijk prima zelf doen. Om nieuwe klanten te bereiken kun je hiervoor ook programma’s gebruiken. Een platform dat nieuwe, potentiële klanten voor jouw bedrijf werft op basis van je bestaande klanten is Salesforce. Koppeling van deze verschillende bedrijven zorgen ervoor dat je vanaf één centraal punt al je programma’s kunt beheren. Met een programma als Salure.nl kun je de salarisadministratie van je werknemers overzichtelijk inrichten.

Tip 2: Koppel programma’s aan elkaar

Zoals we in de vorige tip ook al een beetje hebben verklapt, kun je het beste programma’s aan elkaar koppelen. Wanneer je meerdere programma’s gebruik voor bijvoorbeeld marketing, personeelszaken en ICT, kan dit handig zijn. Hiermee heb je overzicht in je beleid.

Tip 3: Zorg dat je weet wat je inkomsten en uitgaven zijn

Inzicht krijgen in je financiën is erg belangrijk. Zo weet je welke risico’s je eventueel kunt nemen en hoe je bedrijf ervoor staat. Op basis hiervan kun je doelstellingen formuleren voor je bedrijf. Op deze manier weet je altijd wanneer je moet bezuinigen, of wanneer je meer kan uitgeven aan investeringen.

Tip 4: Zorg voor consequentie

Het is belangrijk dat je je boekhouding regelmatig bijhoudt. Dit is belangrijk, zo weet je wat er binnen je bedrijf gebeurt. Wanneer je op de hoogte bent, kun je inspelen op onverwachte gebeurtenissen of risico’s.

Tip 5: Schakel advies in

Wanneer je niet op de hoogte bent van alle mogelijkheden die fiscale voordelen met zich meebrengen, kun je hiervoor professioneel advies inwinnen. Dit heeft als voordeel voor jou dat je niet de hele dag bezig bent met het bezighouden van alle subsidies en belastingregels, waardoor je geld en tijd kunt besparen.

Martijn Pennekamp

Martijn Pennekamp is de oprichter van het startersplatform ikwordzzper.nl, starten.nl en het ledenplatform Het Ondernemerscollectief. Volg hem via Twitter via @ikwordzzper of word fan van zijn Facebook pagina.

Blog

De belangrijkste reden om te starten met ondernemen via het internet? Meer vrijheid!


Je uren bijhouden doe je zo: 4 onmisbare tips voor je urenregistratie als ondernemer


Lees meer
Lees meer

Kennisbank

Hier vind je handige artikelen Lees meer
Starten met je ondernemingsplan
Starten vanuit de WW
Starten met je uurtarief
Welke aftrekposten heb ik als ondernemer?
Lees meer