Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Nieuws
         

Vrouwelijke zzp'ers hebben lager uurtarief dan mannelijke zzp'ers

17 april 2015

Vrouwelijke freelancers en zzp'ers verdienen per uur behoorlijk minder dan hun mannelijke collega’s. In 2014 lagen de tarieven van vrouwen gemiddeld bijna 5 procent lager. Het verschil in honorering tussen mannen en vrouwen werd afgelopen jaar wel kleiner. In 2013 waren de uurtarieven van vrouwen gemiddeld bijna 8 procent lager dan mannen. Dat blijkt uit een inventarisatie van payrollbedrijf Tentoo.

Vier jaar onderzoek
Tentoo onderzocht de tariefontwikkeling van freelancers gedurende de afgelopen vier jaar. Hieruit bleek dat vrouwen in 2012 per uur bijna 9,5 procent minder verdienden dan mannen. Dat het verschil in 2014 kleiner werd, is vooral toe te schrijven aan de groep vrouwen in de categorie 35 tot 54 jaar. Zij zagen hun tarieven gemiddeld licht stijgen.

Daling gemiddelde uurtarieven
In het algemeen nam het gemiddelde uurtarief van freelancers sinds 2011 flink af. In vergelijking met drie jaar eerder lagen hun tarieven in 2014 ruim 6,5 procent lager. Paul den Ronden, algemeen directeur van Tentoo. “Het aantal freelancers is de afgelopen vier jaar flink toegenomen. Aangezien het aantal opdrachten niet evenredig toenam, daalden de gemiddelde uurtarieven. De economie en bedrijvigheid trekken inmiddels aan, waardoor het aantal opdrachten stijgt. Bovendien verwachten we in de komende jaren een minder snelle toename van het aantal freelancers. Als gevolg verwachten we dat de daling van de gemiddelde uurtarieven niet doorzet.”

Tips van de redactie

  • Bereken op www.zzptarief.nl welk tarief past bij jouw opdracht in relatie tot een medewerker in loondienst.
  • Bereken in onze uurtarief calculator welke uurtarief je dient te rekenen bij een bepaald gewenst inkomen.

Blog

De belangrijkste reden om te starten met ondernemen via het internet? Meer vrijheid!


Je uren bijhouden doe je zo: 4 onmisbare tips voor je urenregistratie als ondernemer


Lees meer